NYTT FLOMVARSEL: Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte i går ut et oppdatert flomvarsel for Sør-Norge. I kveld vil særlig Sogn bli rammet av de verste nedbørsmengdene. Bildet er fra Ålen i Holtålen kommune tidligere i sommer.
Foto: Ole Morten Johansen / Dagbladet
NYTT FLOMVARSEL: Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte i går ut et oppdatert flomvarsel for Sør-Norge. I kveld vil særlig Sogn bli rammet av de verste nedbørsmengdene. Bildet er fra Ålen i Holtålen kommune tidligere i sommer. Foto: Ole Morten Johansen / DagbladetVis mer

Her rammer ekstremværet

Stor fare for flom og jordskred i store deler av Sør-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ekstreme høstværet har slått inn over store deler av landet for fullt. Området med mest nedbør beveger seg stadig nordover, og akkurat nå regner det mest i deler av Ryfylke, og østover inn langs Sunnhordland og på Hardangervidda.

I tillegg regner det mye i østlandsområdet, hovedsaklig øst for Oslo og ved Mjøsa.

Store variasjoner Dette nedbørsområdet beveger seg sakte men sikkert nordøstover i løpet av kvelden, og det er da særlig Sogn som vil bli rammet av de verste nedbørsmengdene.

- Dette er uansett en ganske lokal type nedbør, så det vil være store variasjoner, bare over noen få mil, sier vakthavende meteorolog ved StormGeo, Stig Arild Fagerli, til Dagbladet.

I 24 timer framover ser det ut til at det beltet hvor det ligger mest nedbør vil ligge fra Hardangervidda og nordøstover til Otta, Lom og den nordlige delen av Gudbrandsdalen.

Verst i midtlandet Her vil det kunne komme rundt 50 millimeter nedbør. Sørover i Gudbrandsdalen vil det trolig bli litt mindre regn, men fortsatt rundt 30 millimeter, ifølge meteorologen.

- Midtlandet i Nør-Norge vil få mest nedbør i løpet av de neste 24 timene, og dette stemmer ganske bra med det vi ser på radarbildene når det gjelder hvor det regner mest akkurat nå, sier Fagerli.

Også i lavlandet på Vestlandet vil nedbørsmengden ligge på mellom 20 og 30 millimeter det nærmeste døgnet. I tillegg vil det fortsette å regne i Oslo i hele natt og i hvert fall de første delene av morgendagen.

Ustabilt Deretter vil det komme mer nedbør innover Sør-Norge seinere på mandag.

- Det hele er temmelig uoversiktlig, fordi det danner seg bølger på nedbørsfronten som ser ut som små lavtrykk. I tillegg kommer det et nytt lavtrykk fra områdene sørøst for England, som ser ut til å ligge over Nordsjøen, sier Fagerli.

Været ser temmelig ustabilt ut i dagene framover også. Nedbøren vil muligens stabilisere seg i løpet av neste helg, men dette er veldig usikkert, ifølge Fagerli.

Varsel om flom En nedbør på 50 millimeter er nok til å skape høy vannføring.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte i går ut et oppdatert flomvarsel for Sør-Norge for de nærmeste to dagene. Varselet er i NVEs mellomste kategori for flomvarsler, og sendes når det ventes mellom 5- og 50-års flom.

«I Arendalsvassdraget, Skiensvassdraget, Numedalslågen og Drammensvassdraget er det risiko for flomvannføringer i løpet av noen dager. Når det gjelder Glomma, ventes stor vannføring også der, spesielt fra samløpet med Vorma og sørover, men ut fra dagens prognoser vil vannføringen i Glomma ikke overstige nivå for 5-års flom,» heter det i flomvarselet.

- Det samme varselet gjelder i dag. Prognosene er fremdeles forholdsvis usikre, sier vakthavende hydrolog i NVE, Ingjerd Haddeland, til Dagbladet.

Økt fare for jordskred En av grunnene til at det er ekstra stor fare for flom, er at det har vært rekordmye nedbør i sommer, og det er derfor veldig vått i bakken. I tillegg er mange av reguleringsmagasinene fulle, så disse gir ingen ekstra demping for flommen.

- Men det er ingenting som tyder på at det vil bli den samme situasjonen som det var ved Gudbrandsdalslågen i juni, sier Haddeland.

Hun anbefaler folk i utsatte områder å sikre at de mest effektive avløpsveiene er åpne, så vannet kommer unna.

- En annen ting folk bør være oppmerksomme på, er at det er økt fare for jordskred nå, sier Haddeland.

Sjekk været for hele landet her.