NYTT FLOMVARSEL: Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte i går ut et oppdatert flomvarsel for Sør-Norge. I kveld vil særlig Sogn bli rammet av de verste nedbørsmengdene. Bildet er fra Ålen i Holtålen kommune tidligere i sommer.
Foto: Ole Morten Johansen / Dagbladet
NYTT FLOMVARSEL: Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte i går ut et oppdatert flomvarsel for Sør-Norge. I kveld vil særlig Sogn bli rammet av de verste nedbørsmengdene. Bildet er fra Ålen i Holtålen kommune tidligere i sommer. Foto: Ole Morten Johansen / DagbladetVis mer

Her rammer ekstremværet

Stor fare for flom og jordskred i store deler av Sør-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ekstreme høstværet har slått inn over store deler av landet for fullt. Området med mest nedbør beveger seg stadig nordover, og akkurat nå regner det mest i deler av Ryfylke, og østover inn langs Sunnhordland og på Hardangervidda.

I tillegg regner det mye i østlandsområdet, hovedsaklig øst for Oslo og ved Mjøsa.

Store variasjoner Dette nedbørsområdet beveger seg sakte men sikkert nordøstover i løpet av kvelden, og det er da særlig Sogn som vil bli rammet av de verste nedbørsmengdene.

- Dette er uansett en ganske lokal type nedbør, så det vil være store variasjoner, bare over noen få mil, sier vakthavende meteorolog ved StormGeo, Stig Arild Fagerli, til Dagbladet.

I 24 timer framover ser det ut til at det beltet hvor det ligger mest nedbør vil ligge fra Hardangervidda og nordøstover til Otta, Lom og den nordlige delen av Gudbrandsdalen.

Verst i midtlandet Her vil det kunne komme rundt 50 millimeter nedbør. Sørover i Gudbrandsdalen vil det trolig bli litt mindre regn, men fortsatt rundt 30 millimeter, ifølge meteorologen.

- Midtlandet i Nør-Norge vil få mest nedbør i løpet av de neste 24 timene, og dette stemmer ganske bra med det vi ser på radarbildene når det gjelder hvor det regner mest akkurat nå, sier Fagerli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i lavlandet på Vestlandet vil nedbørsmengden ligge på mellom 20 og 30 millimeter det nærmeste døgnet. I tillegg vil det fortsette å regne i Oslo i hele natt og i hvert fall de første delene av morgendagen.

Ustabilt Deretter vil det komme mer nedbør innover Sør-Norge seinere på mandag.

- Det hele er temmelig uoversiktlig, fordi det danner seg bølger på nedbørsfronten som ser ut som små lavtrykk. I tillegg kommer det et nytt lavtrykk fra områdene sørøst for England, som ser ut til å ligge over Nordsjøen, sier Fagerli.

Været ser temmelig ustabilt ut i dagene framover også. Nedbøren vil muligens stabilisere seg i løpet av neste helg, men dette er veldig usikkert, ifølge Fagerli.

Varsel om flom En nedbør på 50 millimeter er nok til å skape høy vannføring.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte i går ut et oppdatert flomvarsel for Sør-Norge for de nærmeste to dagene. Varselet er i NVEs mellomste kategori for flomvarsler, og sendes når det ventes mellom 5- og 50-års flom.

«I Arendalsvassdraget, Skiensvassdraget, Numedalslågen og Drammensvassdraget er det risiko for flomvannføringer i løpet av noen dager. Når det gjelder Glomma, ventes stor vannføring også der, spesielt fra samløpet med Vorma og sørover, men ut fra dagens prognoser vil vannføringen i Glomma ikke overstige nivå for 5-års flom,» heter det i flomvarselet.

- Det samme varselet gjelder i dag. Prognosene er fremdeles forholdsvis usikre, sier vakthavende hydrolog i NVE, Ingjerd Haddeland, til Dagbladet.

Økt fare for jordskred En av grunnene til at det er ekstra stor fare for flom, er at det har vært rekordmye nedbør i sommer, og det er derfor veldig vått i bakken. I tillegg er mange av reguleringsmagasinene fulle, så disse gir ingen ekstra demping for flommen.

- Men det er ingenting som tyder på at det vil bli den samme situasjonen som det var ved Gudbrandsdalslågen i juni, sier Haddeland.

Hun anbefaler folk i utsatte områder å sikre at de mest effektive avløpsveiene er åpne, så vannet kommer unna.

- En annen ting folk bør være oppmerksomme på, er at det er økt fare for jordskred nå, sier Haddeland.

Sjekk været for hele landet her.