Her ramponerer «støvdjevelen» ridestevnet i Stavanger

- Løftet opp hindrene som om de var isopor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Roar Skarsten fanget dette pussige værfenomenet på video, da han egentlig skulle filme døtrenes på et ridestevne i nærheten av Sola-flyplass ved 12-tiden i dag.

- Den startet helt plutselig. Det var nesten helt vindstille. Så var det som et kraftig vindkast som tok det ene hinderet. Deretter startet det å virvle rundt. Hindrene ble løftet opp som om de var laget av isopor, selv om bare bommene veier 20 kilo, forteller Skarsten til Dagbadet.no.

- Først sto jeg bare og måpte, men så fikk jeg opp kameraet, forteller han.

«Støvdjevel»
Skarsten antok at det var snakk om en så kalt støvvirvel eller «dust devil», og statsmeteorolog Bjart Eriksen fra meteorologisk institutt i Oslo støtter ham i dette.

- Det er helt klart en så kalt støvvirvel eller dust devil på engelsk. De er i familie med tornadoer, men er på langt nær så sterk. Du kan si at det er en lillebror eller lillesøster, forteller han.

I tillegg til å være mye mindre enn en tornado, oppstår støvvirvelen under helt andre forhold.

- Tornadoer oppstår når det er uværsskyer, mens støvvirvlene kommer når det er klar himmel og lite vind. Som regel ser vi de over flatt terreng, som i ørkener eller over asfalt. De oppstår når luften langs bakken varmes opp, mens luften høyere opp er kaldere. Luftpakkene langs bakken prøver å gå oppover, men møter motstand og starter å rotere. Etterhvert klarer imidlertid luften langs bakken å løfte dem opp, forklarer Eriksen. 

Potensielt farlig
Etter at det hadde løftet opp det ene hinderet beveget seg støvvirvelen seg over ridebanen hvor det i løpet av få sekunder hadde revet med seg en rekke hindere.

Selv om størvirvlene kategoriseres som en F0 i tornardostyrke, kan de være potensielt farlige.

- De har nok styrke til å kunne gjøre skade på bygninger og mennesker selv om de er små. Som du ser på videoen så beveger de seg veldig fort. Men de kan ikke gjøre skade i stort omfang, opplyser meteorologen.

Denne gangen gikk det heldigvis bra. En av hestene ble truffet i hodet av en del av hindret, og flere av hestene skvatt unna, men verken dyr eller deltakerne kom til skade.

- SOM ISOPOR:  Støvvirvelen var så sterk at den løftet opp hindrene som om de var laget av isopor, forteller Skarsten. Foto: Roar Skarsten
- SOM ISOPOR: Støvvirvelen var så sterk at den løftet opp hindrene som om de var laget av isopor, forteller Skarsten. Foto: Roar Skarsten Vis mer