Erna Solberg

Her rant det over for TV 2-profilen

TV 2-kommentator Aslak Eriksrud reagerte kraftig på statsminister Erna Solbergs smittevernbrudd.

OPPRØRT: TV 2-kommentator Aslak Eriksrud ble personlig i kritikken av Ernas Solberg og familiens samling på Geilo. Foto: Skjermdump TV 2
OPPRØRT: TV 2-kommentator Aslak Eriksrud ble personlig i kritikken av Ernas Solberg og familiens samling på Geilo. Foto: Skjermdump TV 2 Vis mer
Publisert

TV 2-kommentator Aslak Eriksrud er blant dem som reagerte sterkt på nyheten om at statsminister Erna Solberg samlet 13 familiemedlemmer til feiring av 60-årsdagen sin på Geilo.

Under kanalens nyhetssending torsdag kveld var han tydelig opprørt. Da nyhetsanker Arill Riise stilte spørsmålet «Hvordan skal folk følge smittevernreglene når ikke statsministeren klarer det?», kokte det nesten over.

SVARER: Statsminister Erna Solberg måtte svare på kritikken hun har fått etter 60-årsfeiringen på Geilo. Reporter: Steinar Suvatne / Dagbladet. Vis mer

Eriksrud gikk for noen dager siden hardt ut mot Arbeiderparti-nestleder Bjørnar Skjæran, etter årsmøte-nachspielet i Bodø forrige helg.

- Jeg angrer egentlig på at jeg brukte så sterke ord mot Ap-nestlederen, for nå er jeg nesten litt tom for adjektiver, sier Eriksrud i sendinga.

- Å si at hun har snakket så mye om reglene at hun nærmest har glemt hva som faktisk står i dem - jeg tror knapt det jeg hører.

- Skjedde veldig spontant

Kommentatoren forteller at kona samme kveld deltok i 50-årsfeiring med noen få venninner ute i en hage - med to meters avstand og polvotter på henda - for å nyte et halvt glass champagne.

Parets tre barn har måttet finne seg i å droppe bursdagsfeiringer og større samlinger med venner det siste året.

- Det skjedde veldig spontant, og var ikke meninga at det skulle bli så personlig, sier Eriksud til Dagbladet.

Ut fra reaksjonene i sosiale medier, oppfatter han at mange deler frustrasjonen som kom til uttrykk. For brudd på smittevernregler og -anbefalinger fra dem som lager og formidler dem, blir lett personlig.

- Det gjøres store inngrep i livene våre. Særlig for barn og ungdom, som betaler en ekstremt høy pris. Deres frihet er innskrenka mer enn jeg tror vi klarer å fatte.

Kommentatoren synes det er vanskelig å tro at statsministeren ikke kjente til regelverket.

Advarte selv om corona-bøter

Covidforskriftens bestemmelser om arrangementer og private sammenkomster har endret seg en rekke ganger siden i fjor høst. 3. januar innførte regjeringen et forbud mot mer enn ti personer på innendørs arrangementer.

Å ikke samle mer enn ti personer har uansett vært å anse som en tommelfingerregel siden rundt oktober, påpeker Eriksrud.

Statsministeren har på pressekonferanse etter pressekonferanse bedt oss om å bidra i dugnaden gjennom de siste bakketoppene, ved å begrense sosial kontakt til et minimum.

I forkant av sin egen bursdag uttalte statsministeren til Dagbladet at de på grunn av pandemien måtte utsette feiringen.

- Vi får ta det igjen seinere, nå er det ikke akkurat rom for de store feiringene, sa hun.

Bare noen dager før samlingene på Geilo advarte Solberg om bøter ved brudd på forsamlingsforbud. Hun opplyste også at besøk skulle begrenses til fem gjester.

- Det er nok dette som fikk det til å renne over for meg. Her gjør vi det vi kan for å følge alle råd og regler vi blir bombardert med. Da er det ganske overraskende at hun som statsminister ikke forsikrer seg om at hun er godt innafor, sier Eriksrud.

Erna Solberg: - Flaut

Statsministeren har selv fortalt at hun ikke var til stede da familien samlet seg på restauranten Hallingstuene på Geilo 25. februar, på grunn av akutte øyeproblemer.

Videre opplyste hun at både hun og følget på totalt 13 personer samlet seg i en leid leilighet for å spise sushi 26. februar.

Solberg selv mener at den første samlingen kan være et brudd på forskriften, mens den andre samlingen kan være et brudd på nasjonale anbefalinger. Politiet vil undersøke hvorvidt begge samlingene er et brudd på covidforskriftens paragraf 13.

- Jeg syns dette er flaut, men jeg er først og fremst lei meg fordi jeg vet at jeg må gå foran som et spesielt godt eksempel. Det har jeg forsøkt å gjøre gjennom hele denne pandemien, men her har jeg gjort feil, uttalte hun i et Facebook-innlegg.

- Som statsminister har jeg et spesielt ansvar for å følge de reglene og anbefalingene som gjelder. Jeg har selv vært med på å vedta disse reglene og anbefalingene og burde derfor kjenne til alle detaljene. Dersom besøket på restauranten blir fulgt opp med bøter, skal vi selvsagt gjøre opp for oss som alle andre, fortsatte hun.

Eriksrud understreker at han unner statsministeren å se familien og markere sin egen 60-årsdag etter et helt år med hardkjør. Han mener likevel at hun burde holdt ord, og heller utsatt en så stor feiring.

- Det alvorlige her er den galopperende smitteutviklinga vi opplever, og signalet statsministeren samtidig sender ut til alle som skal være med på dugnaden hun snakker om. Jeg gir fullstendig blaffen i tilliten til Erna og Høyre - det alvorlige er hvorvidt dette påvirker tilliten til dugnaden, sier han.

- Jeg håper folk skjønner alvoret i situasjonen. Gjør som politikerne sier - ikke som de gjør.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer