Her rapper geriljasoldatene om fredsforhandlingene i Oslo

I dag starter Farc-forhandlingene. Se video av gerilja-rappen her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Uka etter at Colombias president Juan Manuel Santos kunngjorde at hans regjering forberedte fredsforhandlinger med Farc-geriljaen, dukket denne videoen av rappende Farc-soldater opp på Youtube. 

«Jeg skal til Havana, det er på tide å snakke», heter det i refrenget. Videre omtales både Venezuela og Norge, samme med Cuba, som instrumentelle i forhandlingene.       

Etter at videoen ble offentliggjort, har også norske myndigheter, ved tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), bekreftet fredsforhandlingene, som startet i Oslo i dag.

Forhandlingene skal foregå, som rapperne helt korrekt nevner, i Havana og Oslo, med Venezuela og Chile som støtteland.               

Pr-stunt I videoen skryter Farc-soldatene av at den colombianske hæren ikke maktet å overvinne dem: «Oligarken som jaget oss, klarte ikke å overvinne oss», rapper en soldat, mens en annen stemmer i: «Santos måtte spørre Fidel Casto om hjelp med Farc».

Wall Street Journal bemerker at videoen står i kontrast til hvordan opprørsgeriljaen normalt kommuniserer med omverdenen: Video-uttalelser fra grå-skjeggete kommandører som leverer marxistisk retorikk direkte til kamera.  

I denne videoen dukker imidlertid Farc-geriljanes øverstkommanderende, Rodrigo Londoño, bare opp i en kort snutt i begynnelsen og slutten av videoen. «Vi kommer til forhandlingsbordet uten bitterghet eller arroganse», sier han.

- Dette er propaganda der de forsøker å forandre image og vise verden at de er moderne, sier sikkerhetsanalytiker Afredo Rangel til Wall Street Journal.

- Det vil ikke fungere, legger han til.

Drap og kidnapping Ifølge avisa mangler Farc oppslutning i landet de forsøker å frigjøre. Stort sett viser meningsmålingene at et overveldende flertall av colombianerne tar klar avstand fra opprørsstyrken og dens metoder.

Geriljaen har gjennom tiår drevet med utpressing, kidnapping og kokainsmugling for å finansiere motstandskampen sin. 

Selv om Farc tidligere i år kunngjorde at de heretter vil avstå å bortføre folk for løsepenger, skriver Wall Street Journal at den colombianske befolkningen fremdeles har de mange kidnappingene, drapene og ulovlige veiblokkadene friskt i minne.

SKRYTERAP: Farc-geriljaen skryter av at de ikke har latt seg knekke av den colombianske hæren, men hevder de reiser til forhandlingene uten bitterhet og arroganse.
SKRYTERAP: Farc-geriljaen skryter av at de ikke har latt seg knekke av den colombianske hæren, men hevder de reiser til forhandlingene uten bitterhet og arroganse. Vis mer