Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her rapper geriljasoldatene om fredsforhandlingene i Oslo

I dag starter Farc-forhandlingene. Se video av gerilja-rappen her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Uka etter at Colombias president Juan Manuel Santos kunngjorde at hans regjering forberedte fredsforhandlinger med Farc-geriljaen, dukket denne videoen av rappende Farc-soldater opp på Youtube. 

«Jeg skal til Havana, det er på tide å snakke», heter det i refrenget. Videre omtales både Venezuela og Norge, samme med Cuba, som instrumentelle i forhandlingene.       

Etter at videoen ble offentliggjort, har også norske myndigheter, ved tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), bekreftet fredsforhandlingene, som startet i Oslo i dag.

Forhandlingene skal foregå, som rapperne helt korrekt nevner, i Havana og Oslo, med Venezuela og Chile som støtteland.               

Pr-stunt I videoen skryter Farc-soldatene av at den colombianske hæren ikke maktet å overvinne dem: «Oligarken som jaget oss, klarte ikke å overvinne oss», rapper en soldat, mens en annen stemmer i: «Santos måtte spørre Fidel Casto om hjelp med Farc».

Wall Street Journal bemerker at videoen står i kontrast til hvordan opprørsgeriljaen normalt kommuniserer med omverdenen: Video-uttalelser fra grå-skjeggete kommandører som leverer marxistisk retorikk direkte til kamera.  

I denne videoen dukker imidlertid Farc-geriljanes øverstkommanderende, Rodrigo Londoño, bare opp i en kort snutt i begynnelsen og slutten av videoen. «Vi kommer til forhandlingsbordet uten bitterghet eller arroganse», sier han.

- Dette er propaganda der de forsøker å forandre image og vise verden at de er moderne, sier sikkerhetsanalytiker Afredo Rangel til Wall Street Journal.

- Det vil ikke fungere, legger han til.

Drap og kidnapping Ifølge avisa mangler Farc oppslutning i landet de forsøker å frigjøre. Stort sett viser meningsmålingene at et overveldende flertall av colombianerne tar klar avstand fra opprørsstyrken og dens metoder.

Geriljaen har gjennom tiår drevet med utpressing, kidnapping og kokainsmugling for å finansiere motstandskampen sin. 

Selv om Farc tidligere i år kunngjorde at de heretter vil avstå å bortføre folk for løsepenger, skriver Wall Street Journal at den colombianske befolkningen fremdeles har de mange kidnappingene, drapene og ulovlige veiblokkadene friskt i minne.

SKRYTERAP: Farc-geriljaen skryter av at de ikke har latt seg knekke av den colombianske hæren, men hevder de reiser til forhandlingene uten bitterhet og arroganse.
SKRYTERAP: Farc-geriljaen skryter av at de ikke har latt seg knekke av den colombianske hæren, men hevder de reiser til forhandlingene uten bitterhet og arroganse. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media