Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her raser 156 millioner tonn masse

Raset var så voldsomt at det utløste 16 jordskjelv.

STØRSTE RASET I USA I MODERNE TID:  Raset i Kennecott Utah Copper Bingham Canyon Mine er det største i USA i moderne tid, ifølge forskere fra University of Utah. Foto: AP Photo
STØRSTE RASET I USA I MODERNE TID: Raset i Kennecott Utah Copper Bingham Canyon Mine er det største i USA i moderne tid, ifølge forskere fra University of Utah. Foto: AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette spektakulære bildet viser det som er det største raset i USA og trolig et av de største i verden,  i moderne tid slår en gruppe forskere ved Universitet i Utah fast.

Raset skjedde i et såkalt dagbrudd for kobber i nærheten av Salt Lake City i den amerikanske delstaten Utah i  april i fjor. Dagbruddet har vært aktivt siden 1906 og da det rast var det gravd ut en gryte i bakken som var fire kilometer bred og nesten en kilometer dyp, ifølge Wikipediea.

Hele 156 millioner tonn stein og jord flyttet på seg da den ene siden av kobberbruddet raste ut, fastslår forskerne i en studie av raset som ble publisert i Geological Society of America på mandag.

Massene falt i en fart på 160 kilometer i timen og krasjet i bakken med en så stor kraft at berget i bunnen av gryta sprakk. 
Sammenstøtet ble registret som et jordskjelv med 5 i styrke og utløste 16 mindre jordskjelv.

- Vi kjenner ikke til noen andre tilfeller der et ras har utløst jordskjelv, sier geolog og geofysiker Jeff Moore til Ap.

Ingen kom til skade under raset, siden selskapet som eier gruven hadde fulgt med på bergrunnen og evakuerte arbeiderne i tide.

- Det var en krypende bevegelse som hadde utviklet seg over mange måneder langs en gammel sprekk i berget, sier Moore. 

14 gigantiske lastebiler ble derimot begravd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media