PROBLEMER: Vårløsninga skaper store problemer i det nordlige vegnettet. Foto: Vidar Myklevoll
PROBLEMER: Vårløsninga skaper store problemer i det nordlige vegnettet. Foto: Vidar MyklevollVis mer

Her raser ei ny bru i nord

Veiforbindelsen mellom Alta og Kautokeino er stengt. Også E6 er rammet i nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

(Dagbladet): Vårløsninga i Nord-Norge skaper stadig større problemer. I 19-tida i kveld fikk politiet melding om at denne brua ved Eiby utenfor Alta var i ferd med å rase sammen.

- Vi fikk beskjed om at vannet flommet over brua. Veien er eneste forbindelse mellom Alta og Kautokeino. Man kan komme seg fra Kautokeino til Alta via Karasjok, men det er en betydelig omvei, sier operasjonsleder Ernst-Kristian Moe i Vestfinnmark politidistrikt til Dagbladet.

Politi, ambulanse og vegvesen rykket ut til brua. Nå er veien sperra ved en bom fire, fem mil forut for brua.

- Vi måtte sørge for at eventuelle vogntog får sjansen til å snu. Hvor lenge veien vil være stengt, vet vi ikke, sier Moe.

Hull i E6Tidligere i dag skrev Dagbladet at E6 er stengt på to steder i Skibotn i Troms på grunn av flom og ras. I tillegg er en rekke mindre veier, ferjesamband og fjelloverganger stengt i de nordligste fylkene.

Regionveisjef Torbjørn Naimak i Statens vegvesen region nord sier at 15 strekninger er stengt. Størst konsekvenser får delingen av E6 mellom nord og sør.

Steinras gjør at E6 er stengt for strekningen fra Skibotn til Manndalen. Her er det anbefalt omkjøring via riksvei 868 og ferja på sambandet Lyngenseidet-Olderdalen går kontinuerlig hele tirsdag.

Evakueres

I alle de tre nordligste fylkene har varmt vær ført til stor snøsmelting, noe som gir økt fare for både flom og skred.

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er det fare for vannføring rundt 50-årsflom i flere lavereliggende mindre vassdrag, som ventes å nå en topp i løpet av tirsdag.

Fare for ras førte til at seks husstander ved Tverrelva i Manndalen i Troms ble evakuert tirsdag, melder framtidinord.no.

Ikke oversikt

NVE melder at flomtoppen ventes å bli nådd i slutten av uka når det gjelder høyereliggende og større vassdrag. I Tanavassdraget ventes toppen torsdag og i Nordland og Troms i løpet av onsdagen.

Ved Statens vegvesen i Finnmark hadde avdelingsdirektør Bjørg-Anita Joki faktisk ikke oversikt over alle ras da hun snakket med Altaposten tirsdag.

Et av områdene som er berørt, er Skillefjorden, som er helt isolert etter flere ras av ulik størrelse. Her kan ikke veien ryddes før vannføringen går tilbake.

Nettsider nede

Veitrafikksentralen i Mosjøen hadde særdeles stor pågang tirsdag, fordi nettsidene med veimeldinger var ute av drift helt til klokken 17.

- Her er det nok å gjøre, ja, sa vaktoperatør Synnøve Lukasen til NTB tirsdag formiddag.

Blant andre stengte strekninger kunne hun fortelle om to fjelloverganger til Sverige, ved Umbukta og Skarmodalen. Sterkt trafikkerte fylkesvei 15 mellom Dale og Alvestad i Troms var også stengt. (NTB)E6: 1500 kubikk med masse raste ut på E6 ved Skibotn i Troms. Foto: Svein Eriksen
E6: 1500 kubikk med masse raste ut på E6 ved Skibotn i Troms. Foto: Svein Eriksen Vis mer