SPEKTAKULÆRT: Her kommer sandstormen rullende i 102 kilometer i timen. Foto: REUTERS/Brett Martin/fishwrecked.com/NTB-SCANPIX
SPEKTAKULÆRT: Her kommer sandstormen rullende i 102 kilometer i timen. Foto: REUTERS/Brett Martin/fishwrecked.com/NTB-SCANPIXVis mer

Her raser sandstormen til sjøs

To minutter senere var Brett Martin og de andre om bord i taubåten slukt av stormfronten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De spektakulære bildene går nå verden over, takket være Brett Martin, mannskap om bord i en taubåt utenfor Onslow på vestkysten av Australia.

Onsdag tok han bildene som viser en vegg av sand og støv komme rullende mot dem i stor fart. Fryktingytende - men ikke så farlig som den så ut.

- Det var som en stor støvstorm i tordenvær. Det var mye lyn, men lite regn, sier han til australske medier.

- Veggen av sand og støv kom rullende i over 40 knop, forteller Martin til thewest.

Vakthavende meteorolog Austen Watkins forteller at sandstormen hadde vindkast på opp mot 102 kilometer i timen. Fenomenet er ikke uvanlig på denne tiden av året - men sjeldent så øyensynlig spektakulært som i dette tilfellet.

Vestkysten av Australia venter på den tropiske syklonen Narelle, som er i ferd med å bygge seg opp og lurer et sted ute i havet. Mange innbyggere i Onslow skal derfor ha blitt engstelige da den røde stormfronten feide inn over kysten.

På den annen side håpet ekspertene på etterlengtet regn, ettersom tørke og svært høye temperaturer har ført til store problemer og en rekke kraftige og ukontrollerte skogbranner i Australia. Det fikk de ikke, ettersom sandstormer av denne typen har lite nedbør, bidrar til ytterligere tørke - og fare for at brannene sprer seg.

OPPSIKT: Bildene Brett tok går nå verden over. REUTERS/Brett Martin/fishwrecked.com/NTB-Scanpix
OPPSIKT: Bildene Brett tok går nå verden over. REUTERS/Brett Martin/fishwrecked.com/NTB-Scanpix Vis mer