Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her redder de fem spekkhoggere fra døden

Om lag hundre frivillige deltok i redningsaksjon i Brønnøysund. 

REDNINGSAKSJON: Over 30 båter og 20 kajakkpadlere reddet fem spekkhoggere fra Trælvikosen lørdag kveld. Foto: Jan-Terje Siversen
REDNINGSAKSJON: Over 30 båter og 20 kajakkpadlere reddet fem spekkhoggere fra Trælvikosen lørdag kveld. Foto: Jan-Terje Siversen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I starten av mai forvillet sju spekkhoggere seg inn i Trælvikosen utenfor Brønnøysund.

Forskere har fryktet at de ville dø av sult innen to uker, dersom de ikke kom seg ut i havet igjen.

Lørdag ettermiddag startet en omfattende redningsaksjon for å få dyrene ut av sundet. I halvni-tiden lyktes redningsaksjonen.

JAKTER SILD: Et stort antall spekkhoggere har fulgt etter silden til Andfjorden mellom Harstad og Andøy, og er så ivrige at de fulgte etter fisken inn i en note. KV «Harstad» filmet disse bildene. Video: KV «Harstad» Vis mer

- Lettet og glad

- Nå er jeg lettet og glad. Nå følger vi spekkhoggerne ut i storhavet. Akkurat nå seiler vi forbi Torghatten, sier Richard Karoliussen, lederen av organisasjonen Norwegian Orca Survey som står bak redningsaksjonen.

Organisasjonen forsker på spekkhoggere.

Rundt 30 båter og 20 kajakkpadlere lå på linje i Trælvikosen lørdag kveld og slo på stålrør for å få spekkhoggerne ut av sundet.

Ifølge Brønnøysund Avis deltok rundt hundre frivillige i aksjonen lørdag.

Det var mangelen på mat som gjorde at de måtte reddes ut.

- De har ligget i sundet uten mat i 20 dager. De begynte å bli tynne, og denne redningsaksjonen har vi planlagt i over en uke. Vi vurderte det dithen at vi hadde nødt til å gjøre det. I verste fall kunne de dø, sier Karoliussen.

Karoliussen forteller at mannskapet i båtene slo på stålrør, så ikke spekkhoggerne svømte mot båtene, men fra dem.

- Det er en metode som er hentet fra en lignende aksjon i Alaska i 1994, sier han.

Fem hvaler

Brønnøysund Avis skriver at to av spekkhoggerne kom seg ut av sundet onsdag, lørdag gjenstod det fem, tre voksne og to kalver.

Redningsaksjonen om å få spekkhoggerne ut av sundet, startet rundt klokka 17.30 og har engasjert mange. På ei lukket gruppe på Facebook har det meldt seg over et tusen frivillige som sa de kunne delta med båter og kajakker.

Det var 2. mai spekkhoggerne kom til sundet.

Mange tilskuere

BLIR REDDET: Her svømmer spekkhoggerne ut i storhavet. Foto: Kenneth Normann / Redningsselskapet
BLIR REDDET: Her svømmer spekkhoggerne ut i storhavet. Foto: Kenneth Normann / Redningsselskapet Vis mer

Ifølge Norsk polarinstitutt lever de aller fleste spekkhoggerne i Antarktis, men i Norskehavet og Barentshavet regner man med at det er rundt 3000 av dem. Spekkhoggerhannene bli opptil ni meter lange og veie 5,5 tonn, mens hunnene blir opptil 7,7 meter lange og opptil 3,8 tonn tunge.

En voksen spekkhogger spiser om lag 5 prosent av kroppsvekten sin hver dag. Dietten til pattedyret kan bestå av alt fra fisk til pingvin og sel.

REDNINGSSKØYTA: Fører Kenneth Normann, matros Bård Møller og aspirant Kjell Berntzen. Foto: Bestmann Åsmund Slåttøy / Redningsselskapet
REDNINGSSKØYTA: Fører Kenneth Normann, matros Bård Møller og aspirant Kjell Berntzen. Foto: Bestmann Åsmund Slåttøy / Redningsselskapet Vis mer

Fotograf Jan-Terje Sivertsen fulgte med på redningsaksjonen. Han sier mange skuelystne var tilstede for å få med meg aksjonen.

- Det er mye folk som er nysgjerrige. Mange står på strendene rundt her for å få med seg begivenheten, og enkelte har tatt med seg campingstoler og kaffe, sier Siversten til Dagbladet.

Før aksjonen ble avsluttet, fortalte fører av redningsskøyta Uni Helgeland, Kenneth Normann, at de lå i beredskap utenfor sundet, så ingen fritidsbåter kunne komme inn i Trælvikosen og forstyrre redningsaksjonen.

LEK MED SPEKKHOGGER: Sam Kynman-Cole filmet en kajakkpadlers lek med en spekkhogger. Disse flotte bildene ble fanget med en drone i New Zealand. Video: TopView via Storyful Vis mer