(Dagbladet): I starten av mai forvillet sju spekkhoggere seg inn i Trælvikosen utenfor Brønnøysund.
Forskere har fryktet at de ville dø av sult innen to uker, dersom de ikke kom seg ut i havet igjen.
Lørdag ettermiddag startet en omfattende redningsaksjon for å få dyrene ut av sundet. I halvni-tiden lyktes redningsaksjonen.
- Lettet og glad
- Nå er jeg lettet og glad. Nå følger vi spekkhoggerne ut i storhavet. Akkurat nå seiler vi forbi Torghatten, sier Richard Karoliussen, lederen av organisasjonen Norwegian Orca Survey som står bak redningsaksjonen.
Organisasjonen forsker på spekkhoggere.
Rundt 30 båter og 20 kajakkpadlere lå på linje i Trælvikosen lørdag kveld og slo på stålrør for å få spekkhoggerne ut av sundet.
Ifølge Brønnøysund Avis deltok rundt hundre frivillige i aksjonen lørdag.
Det var mangelen på mat som gjorde at de måtte reddes ut.
- De har ligget i sundet uten mat i 20 dager. De begynte å bli tynne, og denne redningsaksjonen har vi planlagt i over en uke. Vi vurderte det dithen at vi hadde nødt til å gjøre det. I verste fall kunne de dø, sier Karoliussen.

Spansk fotograf forelsket i Tromsø: - Det er ikke vi som følger etter dem
Karoliussen forteller at mannskapet i båtene slo på stålrør, så ikke spekkhoggerne svømte mot båtene, men fra dem.
- Det er en metode som er hentet fra en lignende aksjon i Alaska i 1994, sier han.
Fem hvaler
Brønnøysund Avis skriver at to av spekkhoggerne kom seg ut av sundet onsdag, lørdag gjenstod det fem, tre voksne og to kalver.
Redningsaksjonen om å få spekkhoggerne ut av sundet, startet rundt klokka 17.30 og har engasjert mange. På ei lukket gruppe på Facebook har det meldt seg over et tusen frivillige som sa de kunne delta med båter og kajakker.
Det var 2. mai spekkhoggerne kom til sundet.
Mange tilskuere

Ifølge Norsk polarinstitutt lever de aller fleste spekkhoggerne i Antarktis, men i Norskehavet og Barentshavet regner man med at det er rundt 3000 av dem. Spekkhoggerhannene bli opptil ni meter lange og veie 5,5 tonn, mens hunnene blir opptil 7,7 meter lange og opptil 3,8 tonn tunge.
En voksen spekkhogger spiser om lag 5 prosent av kroppsvekten sin hver dag. Dietten til pattedyret kan bestå av alt fra fisk til pingvin og sel.

Fotograf Jan-Terje Sivertsen fulgte med på redningsaksjonen. Han sier mange skuelystne var tilstede for å få med meg aksjonen.
- Det er mye folk som er nysgjerrige. Mange står på strendene rundt her for å få med seg begivenheten, og enkelte har tatt med seg campingstoler og kaffe, sier Siversten til Dagbladet.
Før aksjonen ble avsluttet, fortalte fører av redningsskøyta Uni Helgeland, Kenneth Normann, at de lå i beredskap utenfor sundet, så ingen fritidsbåter kunne komme inn i Trælvikosen og forstyrre redningsaksjonen.