HOLDT VAKT: Etter at beredskapstroppen hadde tatt seg inn til ungdommene i skolestua, delte de seg. To av dem ble igjen hos ungdommene. Den ene holdt vakt ved døra.
Foto: Vegard Wennesland.
HOLDT VAKT: Etter at beredskapstroppen hadde tatt seg inn til ungdommene i skolestua, delte de seg. To av dem ble igjen hos ungdommene. Den ene holdt vakt ved døra. Foto: Vegard Wennesland.Vis mer

Her redder politiets beredskapsgruppe 47 ungdommer på Utøya

De som gjemte seg i Skolestua på øya, kan ha reddet livet ved at de barrikaderte døra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De private bildene fra dramaet i den såkalte Skolestua på Utøya gir et unikt innblikk i kaoset, frykten og redningsaksjonen 22. juli. Rundt 585 personer unnslapp ifølge Helsedirektoratet massakren uten fysiske skader.

Jorid Holstad Normelan (20) og Vegard Wennesland (27) gjemte seg i skolestua på Utøya. Ved to tilfeller ble det skutt mot døra til bygget, og da Breivik ble pågrepet hørte de livredde ungdommene alt som ble sagt.

Jaktet på flere Sammen med 45 andre personer satt Jorid og Vegard i bygget i over to timer før væpnede tjenestemenn fra politiets beredskapstropp, Delta, kom og tok seg inn til dem. Ifølge Jorid var det rundt klokka 19.30

- Jeg hadde ligget under en seng i skolestua i det som føltes som evighet. Da politiet kom, fikk jeg følelsen av at de reddet livet mitt, sier Vegard.

Politiinspektør Anders Snortheimsmoen, lederen for beredskapstroppen, sier at de er glade for hvert liv de reddet.

- Fokuset vårt er at altfor mange mistet livet, men vi er selvsagt glade for hvert liv vi reddet. I den første fasen er instruksen å nedkjempe en eller flere gjerningsmenn, deretter fokuserte tjenestemennene på livreddende førstehjelp, sier Snortheimsmoen.

GJEMTE SEG: 47 ungdommer berget livet etter å ha gjemt seg over to time i Skolestua på Utøya. - Jeg følte at vi hadde den dårligste gjemmeplassen av alle, at våre liv var i hans hender. Jeg var sikker på at han ville komme tilbake, og begynte å tenkte på min egen begravelse, sier Jorid Normelan, som har tatt dette bildet.
GJEMTE SEG: 47 ungdommer berget livet etter å ha gjemt seg over to time i Skolestua på Utøya. - Jeg følte at vi hadde den dårligste gjemmeplassen av alle, at våre liv var i hans hender. Jeg var sikker på at han ville komme tilbake, og begynte å tenkte på min egen begravelse, sier Jorid Normelan, som har tatt dette bildet. Vis mer

Da bildene Dagbladet trykker i dag ble tatt, jaktet polititjenestemenn på det som kunne være flere terrorister. Derfor gjennomsøkte de alle hus, telt og skogsområder.

Sprengstoff Vegard Wennesland hadde sett Breivik i teltområdet tidligere på ettermiddagen, og forsto derfor umiddelbart at beredskapstroppen kom for å redde dem. Jorid Holstad Normelan, derimot, som ikke hadde sett gjerningsmannen, trodde politiet var de samme som skjøt på ungdommene.

- For min del var det derfor kanskje det verste øyeblikket. Politiet sa ingenting, de bare knuste ruta på døra. Jeg hørte at noen gikk rundt i stua, før plutselig en politimann slo opp døra til rommet jeg befant meg på. Folk klynka av redsel, og jeg tenkte at nå er det over. Men så hørte jeg jubel fra stua. Det var flere politimenn der, og jeg skjønte at vi var reddet, sier Jorid.

Ungdommene måtte bli i skolestua i en drøy halvtime før de fikk gå. Politiet spurte Vegard om han hadde sett flere gjerningsmenn, og ifølge Jorid spurte politiet ungdommene om noen hadde sett en svart koffert.

- To fra beredskapstroppen ble igjen på hytta med oss. Den ene holdt vakt ved døra, den andre forsøkte å berolige oss, forteller Vegard, som fotograferte situasjonen.

Lederen for beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen, sier ungdommene kan ha hørt at tjenestemenn snakket om sprengstoff.

BLE REDDET: Vegard Wennesland forsto raskt at han var reddet da beredskapstroppen tok seg inn i skoklestua. - Jeg hadde ligget under en seng i skolestua i det som føltes som evighet. Da politiet kom, fikk jeg følelsen av at de reddet livet mitt, sier Vegard. Foto: AUF
BLE REDDET: Vegard Wennesland forsto raskt at han var reddet da beredskapstroppen tok seg inn i skoklestua. - Jeg hadde ligget under en seng i skolestua i det som føltes som evighet. Da politiet kom, fikk jeg følelsen av at de reddet livet mitt, sier Vegard. Foto: AUF Vis mer

- Vi fikk veldig mye forskjellig informasjon på vei ut til Utøya, blant annet at det var snakk om uidentifiserte sprengladninger. De kan derfor ha overhørt hva tjenestemennene snakket om. Vi fant for øvrig ikke noe slikt i skolestua, sier Snortheimsmoen.

Rapporten til politioverbetjent Håvard Gåsbakk, som var med på å pågripe Breivik, viser hvor uoversiktlig situasjonen var for polititjenestemennene.

«Han (Breivik, red.anm) fortalte videre at han var en av tre celler. Den ene cellen hadde satt av bomba i regjeringskvartalet, han var celle nr. to på Utøya og den tredje cellen hadde ikke iverksatt sine planer enda. Når den tredje cellen iverksatte sine planer kom det til å bli et helvete», skriver Gåsbakk i rapporten.

- Skjøt mot døra Jorid forteller at hun ankom Skolestua cirka klokka 17.23.

Representanter fra Norsk Folkehjelp låste da ytterdøra til hytta. Deretter barrikaderte ungdommene ytterdøra og vinduene med madrasser.

I løpet av det neste kvarteret hørte Jorid at skuddene stadig kom nærmere dem.

LIVREDD: Jorid Normelan trodde gjerningsmannen skulle ta seg inn i skolestua på Utøya, der hun og 46 andre gjemte seg 22. juli.
LIVREDD: Jorid Normelan trodde gjerningsmannen skulle ta seg inn i skolestua på Utøya, der hun og 46 andre gjemte seg 22. juli. Vis mer

- Så begynte han å skyte mot døra. Jeg trodde i det øyeblikket at livet mitt var over.

Men skuddene mot døra var annerledes dem hun hadde hørt tidligere.

- Han skjøt ikke mye, og det var rart. Alle andre ganger skjøt han minst fem skudd. Mot oss skjøt han først en gang. Så kom en lang pause, etterfulgt av ett skudd til.

Det var et vindu i ytterdøra, og Jorid var sikker på at gjerningsmannen ville låse opp døra etter å ha skutt i stykker vinduet.

- Jeg var sikker på at han hadde kommet seg inn, men så hørte vi et nytt skudd, lenger unna. Det var betryggende, men samtidig visste vi at han var klar over at vi var der. Jeg følte at vi hadde den dårligste gjemmeplassen av alle, at våre liv var i hans hender, og jeg var sikker på at han ville komme tilbake, og begynte å tenkte på min egen begravelse, sier Jorid.

Ikke gjennom dører Breivik har overfor politiet gitt en detaljert forklaring om hvor han beveget seg på Utøya. Ifølge terroristen gikk han rundt hele øya, og kom tilbake flere steder.

KULEHULL: Breivik skjøt to ganger inn gjennom døra til skolestua på Utøya.
Foto: Jorid Holstad Normelan
KULEHULL: Breivik skjøt to ganger inn gjennom døra til skolestua på Utøya. Foto: Jorid Holstad Normelan Vis mer

Etter det Dagbladet får opplyst, har Breivik i politiavhør forklart at han ikke ville gå gjennom dører. Terroristen har sagt til politiet at han var redd for å bli angrepet. Dermed har de 47 ungdommene trolig reddet livet ettersom de låste og barrikaderte døra.

En drøy halvtime etter at beredskapstroppen tok seg inn i bygget, fikk ungdommene lov å forlate skolestua. De ble stilt på rekke og fikk beskjed om å gå på linje mot informasjonsbygget. Der fikk Jorid øye på en mann i håndjern.

- Han sto i trappa til bygget, omringet av politi. Han hadde lyst kort hår, mørke øyne og hadde på ei T-skjorte. Han var ikke stygg, men så ond ut. Han smilte og flirte. Jeg tenkte da at han måtte være gjerningsmannen, og har i ettertid fått bekreftet dette, sier Jorid.

De første tjenestemennene fra politiets beredskapstropp og Nordre Buskerud kom til Utøya klokka 18.25. De første tjenestemennene delte seg opp i to grupper. En gruppe gikk mot sørspissen av øya der de både så og hørte skuddsalver. Den andre gikk oppover mot midten av øya der Skolestua ligger.

Tjenestemennene så flere døde personer, men fant også flere overlevende på forskjellige steder rundt på øya. Ifølge Helsedirektoratet var det rundt 720 personer på Utøya under massakren, rundt 480 av dem under 18 år. Av de rundt 650 overlevende ble 66 fysisk skadd

SPRENGSTOFF: - Vi fikk veldig mye forskjellig informasjon på vei ut til Utøya, blant annet at det var snakk om uidentifiserte sprengladninger, sier lederen for beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen.
Foto: Politiet
SPRENGSTOFF: - Vi fikk veldig mye forskjellig informasjon på vei ut til Utøya, blant annet at det var snakk om uidentifiserte sprengladninger, sier lederen for beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen. Foto: Politiet Vis mer