Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her redder Tor Arne (43) ku med vannscooter

Dyret hadde lagt på svøm over Hardangerfjorden.

I HAVSNØD: Her sleper Tor Arne Thunestveit med seg kua til land. Hele tida måtte han holde dyrets hode over vann. Foto: Privat
I HAVSNØD: Her sleper Tor Arne Thunestveit med seg kua til land. Hele tida måtte han holde dyrets hode over vann. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Helt sykt, rett og slett, sier Tor Arne Thunestveit til Dagbladet.

43-åringen fra Arna ved Bergen hadde aldri forestilt seg at han en dag skulle bruke vannscooteren sin til å redde ei ku fra drukningsdøden. Men det var akkurat hva som skjedde for knappe to uker siden.

Etter at historien først ble fanget opp av Hordaland Folkeblad, har flere medier ringt familiefaren, som er litt overveldet over alt oppstyret.

- Det er litt flaut, sier han.

Flere hundre meter fra land

Tor Arne har husvogn på Linga på nordsiden av Hardangerfjorden, og var lørdag 27. mai ute med vannscooteren da han oppdaget bevegelse i sjøen.

- Jeg kjørte bort, og til min overraskelse viste det seg å være ei ku, på vei over til den andre siden av fjorden, sier han.

«REDNINGSAKSJON»: Elefanten Kham La så Darrick tilsynelatende slite mot strømmen. Da stormet den ut i vannet for å redde ham. Video: YouTube / elephantnews Vis mer

Hvordan kua kunne ha havnet midtfjords, flere hundre meter fra land, framsto som en gåte; det var ingen båter i nærheten den kunne ha falt fra. Uansett måtte noe gjøres, raskt.

- Den hadde problemer, og duppet med hodet slik at nesa kom under vann, sier 43-åringen.

Han festet ei line i kuas halsbånd, og begynte å slepe det store dyret mot campingplassen. Men det var lettere sagt enn gjort.

- Jeg måtte holde hodet på kua oppe, så det gikk sakte, og det var slitsomt, sier Tor Arne.

Gikk amok

Vel inne på land tok begivenhetene nok en dramatisk vending; kua gikk amok på stranda.

- En kamerat av meg skulle holde den, men ble stanget to ganger, og havnet i sjøen, med penger og alt. Den stanget også scooteren, forteller Arna-mannen.

Stranda var full av badegjester, inkludert mange barn, som ble redde av den utagerende kua. Til slutt måtte den føres ned i vannet igjen, til eierne ble sporet opp.

TRENGER DU SVØMMEKURS? Mange hunder elsker å leke seg i vannet, men denne tassen står forvirret midt i bassenget mens de andre hundene svømmer og koser seg. Video YouTube /JANA Underwood Vis mer Vis mer Vis mer

- De ankom i båt, festet kua med lastestropper og kjørte av gårde, sier Tor Arne.

Hvordan det gikk med den tilsynelatende drektige kua, vet han ikke med sikkerhet, men har fått høre at den ble avlivet, mens kalven overlevde.

- Kan være viltre

Den lokale veterinæren Magnus Kvam sier til NRK Hordaland at svømmende kyr hører med til sjeldenhetene.

- Det kan hende dyret tenkte at gresset var grønnere på den andre siden av fjorden. Dersom dette var innkjøpte kviger (unge kyr, red.anm.) som ikke hadde roet seg helt i miljøet, kan de ha vært viltre, sier han.

Veterinæren sier videre at kviger - i motsetning til kyr, som blir melket hver dag og er vant til folk - kan være utagerende og få panikk.

Hele Norges coronakart