Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her reddes 29 barneslaver ut fra ulovlige fabrikker

Siden 1981 har fredsprisvinner Kailash Satyarti reddet 83 657 barn fra barneslaveri i India. Se hvordan barnearbeiderne lever og arbeider innestengt i mørke kjellerlokaler i Dagbladets ekslusive videodokumentar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW DELHI (Dagbladet): Vi er på det spartanske kontoret til den indiske fredsprisvinneren Kailash Satyarthi, sør i 24-millionersbyen New Delhi. Folk flytter seg ivrig og nervøst rundt. I månedsvis har de spanet på en bedrift som tvinger barn til å arbeide for småpenger. De syr glitter og perler på fargerike sarier. Får knapt betalt, og jobber fra tidlig morgen til over midnatt.
- Det er flere fabrikker. Nå venter vi på at det lokale politiet skal komme til området, sier Rakesh Senger, dagens raid-ansvarlig.

Over 80 000 barn reddet Øynene til Senger er blodskutte. Ansiktet bærer preg av lange og tøffe arbeidsdager. I 18 år har han jobbet sammen med årets fredsprisvinner, som han «elsker å jobbe med».
- Hva kan være bedre eller mer givende enn å redde barn fra slaveri? spør Senger og kommer med en hes latter.

De siste ti årene har han vært ansvarlig for fredsprisvinner Satyarthi og Bachpan Bachao Andolans (BBA) beryktede og lovprisede barneraid. Han sporer opp og frigir barn som er utsatt for mishandling på aller verste vis. Før dagens raid har den lille organisasjonen reddet ufattelige 83 611 barn fra prostitusjon, narkotikasalg, husslaveri og organisert tigging.

Barna er gjerne solgt av slektninger de stolte på, og har ofte ingen steder å dra. De må være hos sin «eier», slavedriveren.
- I dag planlegger vi å hente ut 50-60 barn, sier Senger.
Bestikker lokalt politi Både aktivister, militære og arbeidsinspektører er klare. Bare en ting mangler: Det lokale politiet. Et dårlig tegn, får vi vite. De organiserte barneslave-driverne liker sin billige arbeidskraft. Derfor betaler de stadig penger under bordet for å bli varslet før BBA-raidene sånn at de kan gjemme bort barna.
Timene går. Raidsjef Senger går rastløst rundt på kontoret. Fire timer etter planlagt raid, kommer han plutselig løpende: «Kom», vi starter nå, sier han. Et titalls biler kjører i full fart bortover de overbefolkede gatene. Bilene er lastet med militære med stokker, politi i uniform og sivil, BBA-aktivistene - og Dagbladet. Vi er med i team nummer to.
- Ikke løp, men gå raskt, er beskjeden. Vi beveger oss gjennom smale, møkkete og folksomme gater. Små butikker selger potetgull, spiker, muttere, stoffer og tyggegummi. Et esel trekker en kjerre med varer. Barn er på vei til eller fra skolen, i uniform.
Mørke kjellerrom - Følg meg, sier en av de militære. Han drar oss ned en bratt og ujevn sementtrapp, inn i en mørk og trang kjeller. Det er vanskelig å se, før et lyst hull plutselig dukker opp.

Vi går inn i et lite rom uten vinduer. På golvet sitter en åtte-niårig gutt sammen med to voksne menn. De spiser på golvet, presset sammen mellom to sarier som er festet på hvert sitt stativ. Den ene sarien er oransje og er spekket med gullfargede perler som er sydd fast for hånd. En skarp kontrast til de skitne og alvorlige personene på golvet.
- Vi kan ikke ta med oss gutten fordi ingen av oss så at han faktisk jobbet. Loven tilsier at vi bare redde de barna som vi ser arbeider, forteller den militære. Drar meg i armen. Vi må være raske for å redde ut flest mulige unger.
Vi hører noen rope lenger ned i den folksomme gata og løper etter. Ned i nok en mørk og guffen kjellertrapp. Etter femten trinn og gjennom et tykt teppe dukker det opp et rundt 20 kvadratmeters kjellerrom. Uten vinduer.
Tvangsarbeid Her sitter fire unge gutter. Den yngste kan ikke være mer enn sju år. Han er dekket av støv fra topp til tå. Føttene hans er neppe vant med sko. De er skrukkete og harde som hos en gammel mann. Den lille gutten ser ned i bakken. Bevegelsene er sløve og saktegående, nesten som at han er dopet.
- Barna her har jobbet hver dag fra åtte om morgenen til langt over midnatt, bare avbrutt av små matpauser. Tvangsarbeid av verste sort, sier raidsjef Senger.

Etter drøye 20 minutter fra kjeller til kjeller er 29 barn blitt hentet ut. De står hånd i hånd. Tafatte og usikre, med militære og politi rundt seg.
- Jeg jobbet her fordi småsøsknene mine skulle få gå på skole, sier en gutt som forteller at han er 15 år. Han ser yngre ut. Har mørke og triste øyne. Er synlig redd.
- Du må ikke tro på det de sier her nå. Eierne deres har fortalt dem hva de skal si når vi kommer. Det vil ta tid før vi får de ordentlige historiene, forteller Senger.
- Får ikke betalt Guttene kjøres til politistasjonen. Blir plassert rundt et enormt bord og får utdelt vann og nøtter av BBA-aktivistene. Nesten ingen av guttene tør takke ja til mat og drikke. De blir avhørt og får medisinsk sjekk.

Den lille og støvete gutten med de sløve bevegelsene har fått tallet 13 klistret på den grønne genseren. Han skjønner ikke noe. Prøver å stikke de tynne og skitne fingrene sine nær den kanskje ett år eldre gutten på stolen ved siden av.

- Jeg har vært der en måned, mumler han etter lang tid. Han vet ikke hvor gammel han er, men sier at han savner søsteren sin.
- Fikk du betalt for arbeidet?

- Nei, eieren min sier jeg er lærling, sier han til Dagbladet.
- Fikk du gå ut av det rommet?
- Nei. Hodet er bøyd. Politifolkene forsøker å høre hvor han kommer fra. Om han har foreldre. Gutten gjentar bare at han savner søstera si. Hun er i delstaten Bihar, langt unna.
Trusler og drap Raidsjef Senger er sliten, men glad. Enda 29 barn er reddet fra slaveriet og skal få en barndom med skole og frihet.
- Nå skal eieren få sin straff, og barna får minst 20 000 rupis (2000 kroner) hver i kompensasjon, og de som har foreldre får komme hjem til dem, sier Senger.
Akkurat som fredsprisvinner Satyarthi, har han blitt slått helseløs for sitt arbeid med å hjelpe de svakeste i samfunnet. To kolleger er drept. Men Senger vil ikke ha noen annen jobb.
- Når du ser smilene til disse barna i morgen, når de skjønner at de er frie. Ikke noe er finere enn det, sier han.

Enorm interesse Siden det ble kjent at Satyarthi mottar årets noble fredspris, har henvendelsene fra medier verden over kommet kontinuerlig til fredsprisvinnerens kontor, Bachpan Bachao Andolan, som betyr noe som Redd barndommen-bevegelsen. Den siste måneden har 3000 medier ønsket å følge fredsprisvinneren.

Dagbladet er blant de svært få som fikk ja, og vi fikk også bli med på raidet mot ni tekstilfabrikker, som ligger i et fattig nabolag i det sørlige New Delhi.

RAID-SJEFEN:  De siste ti årene har Rakesh Singer vært ansvarlige de beryktede raidene for å redde barn i fredsprisvinneren Kailash Satyarthis organisasjon, BBA, som betyr redd barndommen-bevegelsen. Hittil har organisasjonen reddet ut over 83.000 barn. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
RAID-SJEFEN: De siste ti årene har Rakesh Singer vært ansvarlige de beryktede raidene for å redde barn i fredsprisvinneren Kailash Satyarthis organisasjon, BBA, som betyr redd barndommen-bevegelsen. Hittil har organisasjonen reddet ut over 83.000 barn. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
GRÅTER:  De livredde guttene blir fraktet ut av den fattige bydelen til politistasjonen for registrering. Det tar ofte flere dager før barna skjønner at de har sluppet ut av fangenskap.
GRÅTER: De livredde guttene blir fraktet ut av den fattige bydelen til politistasjonen for registrering. Det tar ofte flere dager før barna skjønner at de har sluppet ut av fangenskap. Vis mer
ANTALLET BARN FRIGITT:  På en liten og anonym tavle på veggen i gangen inn til Kailash Satyarthis kontor, henger denne lille tavla og viser hvor mange barn organisasjonen har frigitt. Før dagens aksjon var tallet 83.611. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
ANTALLET BARN FRIGITT: På en liten og anonym tavle på veggen i gangen inn til Kailash Satyarthis kontor, henger denne lille tavla og viser hvor mange barn organisasjonen har frigitt. Før dagens aksjon var tallet 83.611. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
BLIR PASSET PÅ: Etter hvert som barna blir frigitt, blir de holdt i hånda av politi og militære i gata utenfor fabrikkene. Snart er de  29 guttene frie mennesker, selv om de sjøl ikke skjønner noe av det som skjer akkurat nå. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BLIR PASSET PÅ: Etter hvert som barna blir frigitt, blir de holdt i hånda av politi og militære i gata utenfor fabrikkene. Snart er de 29 guttene frie mennesker, selv om de sjøl ikke skjønner noe av det som skjer akkurat nå. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
USIKKER: Gutt nummer 13 prøver å få kontakt med en jevnaldrende gutt mens de venter på politiasjonen.
USIKKER: Gutt nummer 13 prøver å få kontakt med en jevnaldrende gutt mens de venter på politiasjonen. Vis mer
 FREDSPRISVINNEREN: Dagbladet har fulgt  Kaleish Satyartis arbeid over flere dager i New Dehli. Denne uka mottar han Nobels fredspris i Oslo.
FREDSPRISVINNEREN: Dagbladet har fulgt Kaleish Satyartis arbeid over flere dager i New Dehli. Denne uka mottar han Nobels fredspris i Oslo. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media