Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her reddes Dan etter 14 timer

- Bare glad jeg er hjemme og i live, sier Dan Øverland (38).

FUNNET: Det begynte å se mørkt ut, men Dan Øverland ble til slutt reddet ned fra fjellet. Foto: Røde Kors
FUNNET: Det begynte å se mørkt ut, men Dan Øverland ble til slutt reddet ned fra fjellet. Foto: Røde Kors Vis mer

Han fryser fortsatt, Dan Øverland. Drøye 12 timer etter at han ble reddet ned fra fjellet Reinsnosi natt til søndag, er det en sliten og trøtt 38-åring som prøver å komme til hektene igjen. Hadde det ikke vært for Røde Kors' innsats, kunne det imidlertid sett langt verre ut.

- Jeg skulle bare ut i finværet, og dro ut på formiddagen for å utnytte det. Nå er jeg bare glad jeg er hjemme og i live, sier Øverland til Dagbladet.

Egentlig skulle han ha god tid til å komme seg både opp og ned på det 1600 meter høye fjellet i Ullensvang. Uværet var først meldt utpå ettermiddagen. Slik ble det ikke.

FLOTTE FORHOLD: Da turen startet, så været slik ut. Så snudde det totalt. Foto: Dan Øverland
FLOTTE FORHOLD: Da turen startet, så været slik ut. Så snudde det totalt. Foto: Dan Øverland Vis mer

- Klokka 11.45 så jeg ingen annen utvei enn å melde fra til Hovedredningssentralen og begynne å grave meg ned, forteller Øverland som har vokst opp med friluftsliv og ser på seg selv som godt fjellvant.

Det var Bergens Tidende som først omtalte redningsaksjonen.

Kamp mot klokka

Stiv kuling og snøfokk gjorde sitt til at forholdene ble svært krevende på Reinsnosi. Det fikk også redningsmannskapene fra Røldal Røde Kors Hjelpekorps merke på kroppen. Veien opp til Øverland ble lang. I mellomtida hadde 38-åringen gravd seg ned i ei snøhule, og kjempet mot kuldegradene.

- Jeg hadde med meg klær og ekstra skift, men måtte jobbe knallhardt for å holde varmen. I ettertid er jeg bare glad de i det hele tatt kom seg opp og fram til der jeg var i uværet, sier 38-åringen.

GODT KLEDD: Dan Øverland er glad han var godt forberedt på dårlig vær. Likevel ble han tatt på senga av hvor hardt uværet slo til. Foto: Privat
GODT KLEDD: Dan Øverland er glad han var godt forberedt på dårlig vær. Likevel ble han tatt på senga av hvor hardt uværet slo til. Foto: Privat Vis mer

Mens han lå og ventet på hjelpa, fløy tankene gjennom hodet.

- Man tenker mye rart når man ligger der. Jeg var litt flau over å havne i en slik situasjon. Samtidig visste jeg at det satt folk og var bekymret for meg. Men hovedfokuset var på å overleve. Jeg gravde snøhula, tettet inngangen og krøp ned i en fjellduk jeg hadde med meg, forteller Øverland.

- Hadde gått liv

Først klokka 2 natt til søndag, 14 timer etter at han varslet Hovedredningssentralen, hørte han lyden av redningsmannskapene. Selv er han fullt klar over at det ikke var noen selvfølge, og priser seg lykkelig over at de til slutt klarte å komme seg opp til toppen og fant ham.

- Hadde vi ikke hatt Røde Kors, så hadde det gått liv. Jeg fikk til og med skyss med snøscooter ned fra fjellet. Da tenkte jeg bare «er det virkelig mulig å få slik hjelp», sier en lykkelig turgåer som bare er en av flere som har hatt dramatiske opplevelser i fjellet i helga.

FUNNET: Her finner redningsmannskapene 38-åringen. Foto: Røde Kors
FUNNET: Her finner redningsmannskapene 38-åringen. Foto: Røde Kors Vis mer

Natt til søndag ble et turfølge bestående av to menn i 50-åra og et barn i tenåra reddet ned fra fjellet i Volda. Der måtte Volda Røde Kors Hjelpekorps grave seg ned både på vei opp på fjellet, og på toppen sammen med turfølget for å varme dem opp før ferden ned fra fjellet. Alle tre kom seg uskadd fra hendelsen.

Slik gikk det ikke for fire polske turister på tur til Hallingskarvet ved Geilo søndag. Der kom en av dem bort fra gruppa. Vedkommende ble seinere funnet omkommet i fjellet. Ifølge politiet ble personen funnet sterkt nedkjølt ved Lordhytta.

Klar for nye turer

Søndagen har i all hovedsak gått med til å komme seg igjen etter den dramatiske opplevelsen for Øverland. Til tross for et halvt døgn i ei snøhule uten å vite når redningsmannskapene ville nå fram, er han ikke skremt fra nye opplevelser i fjellet.

- Jeg lader opp igjen med mye kalorier og hjemmelagde kjøttkaker nå i dag. Nye turer til fjells blir det igjen snart, men det er klart man tar med seg slike erfaringer videre når man tar sikkerhetsvurderinger i framtida, sier Øverland.

Hele Norges coronakart