REDDET: En eldre mann får hjelp av personell fra Forsvaret, etter at han måtte evakueres fra huset sitt. Foto: Tom Erik Solstad / Fjuken
REDDET: En eldre mann får hjelp av personell fra Forsvaret, etter at han måtte evakueres fra huset sitt. Foto: Tom Erik Solstad / FjukenVis mer

Her reddes en eldre mann i trygghet: - Vi er spente på hva natta bringer

77 personer er evakuert fra Skjåk, og to fra Lom, på grunn av de enorme vannmassene som har tatt seg inn i flere hus – og som holder sentrum av Skjåk avstengt.

SKJÅK/OSLO (Dagbladet): Både ordføreren og politiet venter spent på hva natta bringer.

Mens folk flest forsøker å gjøre det beste ut av situasjonen.

- Det er ventet nedbør fram til midnatt, og varmegrader i natt så det ikke fryser på, sier operasjonsleder Sissel Svarstad i Innlandet politidistrikt til Dagbladet.

- Vi er spent på hvordan det blir fram til midnatt, og hva natta bringer.

- Er noen skadd så langt?

- Vi har ikke fått melding om at noen er skadd. Men vi har evakuert noen eldre og syke som vi må få på steder der de får helsehjelp lettere tilgjengelig, sier Svarstad.

- På Bismoen, som er avskåret fra alt og alle, er det også blant annet et sykehjem og som vannet begynner å dra seg inn i.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Kriseområde

- Vi går ei usikker natt i møte.

Slik oppsummerte ordfører i Skjåk, Elias Sperstad, situasjonen i kommunen søndag kveld. Vannmassene som har preget flere områder i kommunen og medført evakuering av flere titalls personer har ennå ikke gitt tegn til å minke.

Regn kombinert med temperaturer på over 20 grader flere steder, har ført til omfattende snøsmelting. Verst er det på Bismo.

- Det ser ut som et katastrofeområde. Hva som skjer de kommende timene er foreløpig usikkert. Vi vet rett og slett ikke hva vi våkner til i morgen tidlig, sier Sperstad til Dagbladet.

Søndag er store deler av kommunen hans under vann etter at snøsmelting, kombinert med enorme nedbørsmengder, har ført til at Ottavassdraget har gått over sine bredder. Skjåk er en av de hardest rammede kommunene i flommen som søndag rammet Vestlandet og de nordlige delene av Oppland.

Kommunen er en av flere som har satt krisestab, og det er også opprettet to evakueringssentre hvor folk innkvarteres.

- Jeg vil beskrive industriområdet i Bismo som et kriseområde. Det er vann over alt, sier Sperstad til Dagbladet.

SKADER: Byggefeltet Blåbærmyra i Bismo i Skjåk står i vann. Norges vassdrags- energidirektorat (NVE) varsler søndag oransje flomfarenivå Hordaland, Sogn og Fjordane og berørte kommuner langs Ottavassdraget i Oppland på grunn av stor snø- og bresmelting og kraftig økning i vannføringen.
Foto: Tom Erik Solstad / Fjuken / NTB scanpix
SKADER: Byggefeltet Blåbærmyra i Bismo i Skjåk står i vann. Norges vassdrags- energidirektorat (NVE) varsler søndag oransje flomfarenivå Hordaland, Sogn og Fjordane og berørte kommuner langs Ottavassdraget i Oppland på grunn av stor snø- og bresmelting og kraftig økning i vannføringen. Foto: Tom Erik Solstad / Fjuken / NTB scanpix Vis mer

Isolert

Tidligere søndag ble Dyringsbrua i Skjåk tatt av store vannmasser, noe som gjorde at over 20 personer ble isolert på et hyttefelt.

NVE oppgraderte søndag ettermiddag flomfaren til rødt nivå i øvre del av Ottavassdraget og indre deler av Sogn. Det er satt oransje nivå for de øvrige delene av Sogn og Fjordane, Hordaland og Ottavassdraget i Oppland, ifølge NTB.

- Vannet er allerede over alle bredder og skal fortsette å stige utover kvelden, sier Ivar Kvalen, ordfører i Luster, til BT.

Der er rundt 30 mennesker sperret inne av vannmassene og cirka 45 personer evakuert. I 20-tida søndag kveld melder også NRK at flere av de flomrammede har mistet strømmen.

Forsvaret bistår

Politiet får bistand fra Forsvaret, bekrefter Ivar Moen, talsmann ved Forsvarets Operative hovedkvarter, til Dagbladet.

- Det er politiet som leder operasjonen, og som styrer hvordan de benytter vår kapasitet, sier Moen.

- Det er to helikoptre fra Forsvaret som støtter, og vi har muligheten til et nummer tre. I tillegg er det en representant fra Heimevernet, fra HV-05, som er med i kriseteamet. Han er med og ser på hvilke bidrag HV kan bidra med. I tillegg har soldater i en ingeniøravdeling god dialog med Statens vegvesen, med mulighet for å bistå i en opprydningsfase, med brolegging og utbedring av vei, sier Moen.

I tillegg til to Bell-helikoptre fra Forsvaret, har også både Røde Kors, Sivilforsvaret og lokale gårdbrukere trådt til med både muskelkraft og traktorer. Operasjonsleder Sissel Svarstad roser lokalbefolkningens opptreden i den kritiske situasjonen.

- Folk oppi der er flinke til å tenke på seg selv og evakuere, sier operasjonslederen.

Dyr i fare

Flere mennesker er også evakuert etter at elva gjennom Hellandsbygda i Sauda i Rogaland har gått over sine bredder. To gårder med dyr er truet, ifølge politiet. På grunn av været er det ifølge NTB umulig å redde kalvene med helikopter.

- Det er bare en meter eller to før kalvene blir tatt av elva. Det er helt grusomt, sier Jorunn Irene Handeland til Stavanger Aftenblad.

Hun bor selv i Stavanger, mer er på høstferie i hjembygda.

- Vi har fulgt med hele dagen. Tidligere i dag prøvde en kranbil å rekke ut, men den var ikke lang nok. Nå må vi vente på flyvær, men været ser dårlig ut. Jeg håper værgudene er med oss, ellers drukner kalvene, sier Handeland.