Her reddes han ut av ulykkesskipet etter 36 timer

- Jeg mistet aldri håpet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Italienske myndigheter her ennå ikke helt sikre tall på hvor mange som er savnet etter at cruiseskipet Costa Concordia gikk på grunn og kantret fredag kveld. Søndag skal tallene ha sunket fra over 40 til rundt 17.

Det siste døgnet har redningsmannskapet grundig søkt gjennom alle lugarer i skipet etter overlevende og hentet ut seks av skipet som nå ligger på siden rett utenfør øya Giglio i Toscana i Italia.

Blant dem var et sørkoreansk par på brullypsreise og flere fra skipets mannskap. Skipets skadde lugarsjef, Manrico Gianpetroni, måtte vente i hele 36 timer før han i 13-tiden i dag endelig ble hentet ut av vraket.

- Mistet aldri håpet Gianpetroni, som hadde brukket et ben, klarte å få kontakt med redningspersonellet som etter et par timer klarte å ta seg ned til ham og få ham opp i helikopteret på en båre.

- Jeg mistet aldri håpet om å bli reddet. Det har vært et 36 timer langt mareritt, sier Gianpetroni, som ble fløyet rett til sykehus, til Reuters.

Fem mennesker, blant dem to franske turister og en peruvianer, er så langt bekreftet døde etter den dramatiske ulykken. Omtrent 70 personer er skadd, mens 17 fortsatt er savnet, melder toscanske myndigheter. Andre anslår antallet savnede til 34.

Vanskelig redningsarbeid Søndag ettermiddag hadde en fjerdedel av skipet som fortsatt befinner seg over vann blitt gjennomsøkt.

37 TIMER I VRAKET: Her reddes en ansatt på Costa Concordia ut fra skipsvraket etter 37 timer. 4 fra mannskapet og et sørkoreansk par på bryllupsreise ble reddet ut i dag. Foto: REUTERS/ Remo Casilli
37 TIMER I VRAKET: Her reddes en ansatt på Costa Concordia ut fra skipsvraket etter 37 timer. 4 fra mannskapet og et sørkoreansk par på bryllupsreise ble reddet ut i dag. Foto: REUTERS/ Remo Casilli Vis mer

- Det er som en flytende by og det gjør det veldig vanskelig, sier Luca Cari, talsmann for politiet på Giglio.

Det befant seg over 4000 mennesker på det store skipet da det smalt fredag kveld, og det brøt ut full panikk da passasjerene forstod hva som hadde skjedd.

Kapteinen arrestert Flere av livbåtene satt dønn fast og måtte løsnes med øks, og forsinkelsene gjorde at en del av de ikke kunne brukes i det hele tatt fordi skipet hadde kanret for mye.

Lørdag kveld ble skipets kaptein, Francesco Schettino, arrestert av italiensk politi og etterforskes nå for uaktsomt drap og for å ha forlatt skipet i en krisesituasjon.

Flere av passasjerene forteller at de måtte klare seg på egenhånd og at evakueringen var veldig kaotisk.

En Fredrikstad-kvinne (50) som overlevde ulykken forteller at folk var desperate og dyttet andre til side for å komme seg til livbåtene. Hun har tenkt mye på hvordan kapteinen kunne føre skipet så nærme land og deretter foralte skipet.

MINNES DE DØDE: Et tau, en redningsvest, en hjelm og andre gjenstander etter forliset var lagt frem til minne om de døde under en gudstjeneste på øya Giglio søndag. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia
MINNES DE DØDE: Et tau, en redningsvest, en hjelm og andre gjenstander etter forliset var lagt frem til minne om de døde under en gudstjeneste på øya Giglio søndag. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia Vis mer

- Det er helt utrolig at passasjerene måtte klare seg på egenhånd, sa hun til Dagbladet i går.

Skipet var veldig nære land da det gikk på grunn og flere passasjerer valgte å hoppe i det kalde vannet og svømme mot land. En eldre mann (70) døde av hjertestans da han havnet i sjøen.

STORE SKADER: Brannmenn undersøker cruiseskipet Costa Concordia etter at det gikk på grunn utenfør den lille italienske øya Giglio fredag kveld. Foto: AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
STORE SKADER: Brannmenn undersøker cruiseskipet Costa Concordia etter at det gikk på grunn utenfør den lille italienske øya Giglio fredag kveld. Foto: AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE Vis mer