Her reddes Jarle Trå ned fra Mount Everest

- Det sto om livet. Se bilder fra den dramatiske redningsaksjonen.

PÅ JAKOKSE: Første del av redningsaksjonen ned fra Himalaya. Klatreren Jarle Trå ligger hardt skadd på ryggen til en jakokse. Foto: Stein Grønnerøe
PÅ JAKOKSE: Første del av redningsaksjonen ned fra Himalaya. Klatreren Jarle Trå ligger hardt skadd på ryggen til en jakokse. Foto: Stein GrønnerøeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): - Disse dagene har vært helt jævlige. Vi gikk fra å være kjempelykkelige på toppen av Everest, til å grine i teltet fordi vi trodde Jarle var død, til lykkelige da han ble funnet, sier klatrer Petter Nyquist til Dagbladet.

Det ble starten på flere dager uten søvn, i en utrettelig og beinhard kamp for å redde hardt skadde Jarle Trå (39) fra klodens mest ugjestmilde miljø.

Dagbladet har fått tilgang til de første bildene tatt under den dramatiske redningsaksjonen av den norske klatreren som natt til mandag ble funnet på 8300 meter på Mount Everest.

Dristig redningsaksjon
På ett av bildene er Trå bundet fast til en jakokse som bringer ham ned fjellsiden til basecamp, sterkt nedkjølt og med kraftige frostskader på hender og tær. Han var nettopp funnet, og klatrekompisene visste ennå ikke om de fikk reddet ham i tide.

- Snøværet og mørket har satt inn. I starten satt han på oksen, men måtte etter hvert legge seg ned. Han var helt gåen, og har sagt til meg at dette var noe av det verste han hadde opplevd, sier klatrekompis Petter Nyquist til Dagbladet.

BEHANDLES: Legen Lars Oma Erichsrud behandler de forfrosne fingrene med vann. Foto: Stein Grønnerøe
BEHANDLES: Legen Lars Oma Erichsrud behandler de forfrosne fingrene med vann. Foto: Stein Grønnerøe Vis mer

- Han ble tatt av oksen fire-fem ganger. Lars (Oma Erichsrud, journ.anm.) sjekka tilstanden og ga ham noe å drikke. Kroppstemperaturen var bare 32 grader da vi fant ham, og han ble pakket i en sovepose og med flasker varmt vann.

Nyquist har tilbrakt dagen ved sykesenga i Katmandu, hvor Jarle Trå nå behandles for skadene han pådro seg. Tilstanden er stabil.

- Han har begynt å bli den gamle Jarle igjen. Noen enkeltepisoder fra turen har satt seg fast, men en del er fortsatt veldig uklart, sier Nyquist.

- Jarle husker at han klatret opp. Men etterpå begynner hukommelsen sakte men sikkert å svikte, sier kompisen.

Må kanskje amputere
Ved Advanced basecamp (ABC) fikk de gransket skadene nærmere. Et bilde viser meget kraftige frostskader på Trås høyre hånd.

FANT KOMPISEN DØD: En skremmende påminner om farene på Mount Everest. Frank, en tysk kompis av Jarle Trå, skulle gå samme tur som nordmannen. Han ble funnet død i fjellsiden. Foto: www.everest09.no
FANT KOMPISEN DØD: En skremmende påminner om farene på Mount Everest. Frank, en tysk kompis av Jarle Trå, skulle gå samme tur som nordmannen. Han ble funnet død i fjellsiden. Foto: www.everest09.no Vis mer

- Det ser ikke bra ut. På dette bildet ligger han i ABC og hvor vi fikk sett på tilstanden. Han skuer på fingrene og er bekymret. Det var kritisk at vi fikk ham på sykehus.

Faren for at Trå må amputere er fortsatt til stede, men omfanget er ikke klart før om noen uker, sier legene.

- Både Jarle og legene her er optimistiske. Han får kanskje bevare mer av hendene og tærne enn først frykta, sier Nyquist.

Etter den farefulle og usikre turen ned fjellsiden på en jakokse ventet et nytt helvete på Jarle Trå: Evakueringa til Katmandu. Været var for dårlig for helikopter, og laget måtte ta den dristige beslutninga om å kjøre flere timer i Jeep langs elendige veier.

- Jarle har selv sagt at bilturen var helt jævlig, sier Nyquist.

Reddet livet

Avgjørelsen reddet trolig livet hans.

- Det var veldig kritisk å få ham avgårde fort, sier Nyquist, og forteller at det var ingen garanti for at bilturen ville gå bra.

FØRSTE TITT PÅ SKADENE: I Advanced basekamp fikk Trå sett skadene han pådro seg i fjellsiden, forfrosne fingre og tær. Faren for at han må amputere er overhengende. Foto: www.everest09.no
FØRSTE TITT PÅ SKADENE: I Advanced basekamp fikk Trå sett skadene han pådro seg i fjellsiden, forfrosne fingre og tær. Faren for at han må amputere er overhengende. Foto: www.everest09.no Vis mer

Bare timer etter at Jarle hadde passert ble veien sperret av enorme steinras, og grenseovergangen er bare noen åpen i korte perioder hver dag. En forsinkelse kunne blitt fatalt for nordmannen.

- Da vi tok Jeepen så måtte vi kjøre ved midnatt for å komme til riktig tidspunkt. Heldigvis så tok vi den rette avgjørelsen, og det har sikkert bidratt til at han er såpass bra nå. Vi så fra første stund at det hastet: Det sto om livet, sier Nyquist.

Kompisen døde
Et annet syn, festet på bilde, ga klatrerne en skummel og makaber påminnelse om farene i det forræderiske fjellet. Frank, en tysk fjellklatrer og kompis av Trå, ble funnet på veien opp, død.

Det kunne også blitt Jarle Trås skjebne, om hjelpen ikke hadde kommet i tide. Det var en vekker.

- Det er det som kunne skjedd. Frank skulle gjøre akkurat det samme som Jarle: Klatre alene. Når vi kommer opp fjellsiden, ved det såkalte third step, så vi ham ligge der. Jarle var blitt godt kjent med Frank i basecamp, og turene deres var nesten identisk.

Frank kollapset også på turen ned.

I AMBULANSEN: Etter en flere timer lang Jeep-tur til Nepal-grensa, ble Trå plukket opp av ambulanse. Her sover han, med frostskader i ansiktet, mens legen Erichsrud våker over ham.  Foto: www.everest09.no
I AMBULANSEN: Etter en flere timer lang Jeep-tur til Nepal-grensa, ble Trå plukket opp av ambulanse. Her sover han, med frostskader i ansiktet, mens legen Erichsrud våker over ham. Foto: www.everest09.no Vis mer

- Jarle så også dette på veien opp til toppen. Det skjedde noe med Jarle da. Klatrer du alene så er det dritfarlig, sier Nyquist.

Med Jarle Trå på sykehus, kan klatrevennene Nyquist, legen Lars Oma Erichsrud og Stein Grønnerøe omsider puste ut etter flere dagers kamp mot klokken.

- Vi føler oss tilfreds. Vi har gjort det vi kunne og er glade. Det var snakk om en venn og et liv, sier Nyquist.

HARDT SKADD: Hendene ble bandasjert og Trå fikk både oksygen og intravenøs behandling under ambulanseturen som varte i flere timer. Foto: www.everest09.no
HARDT SKADD: Hendene ble bandasjert og Trå fikk både oksygen og intravenøs behandling under ambulanseturen som varte i flere timer. Foto: www.everest09.no Vis mer