Her reddes Mally (87)

MINNESUND (Dagbladet): Rasmasser og trestammer dundret i går inn i husveggen til Mally Vangen (87).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tapre Mally krøp ut av rasområdet. I ambulanse bar det til Stensby sykehus. Der ventet sønnen Asbjørn (58), som sjøl er pasient ved sjukehuset etter en stor hjerteoperasjon.

- Det har vært nok prøvelser for familien på en stund. Vi er kjempeglade for at mor kom uskadd fra rasdramaet, sier Asbjørn Vangen.

Dagbladet møtte ham, søsteren Marit Mostue og andre familiemedlemmer i resepsjonenen på sjukehuset i går kveld.

Lettet familie

- Vi har besøkt mor. Hun er heldigvis ikke skadd, men påkjenningen var stor, forteller familiemedlemmene. De bor alle i Minnesund-området.

Mally bor alene i det hvite huset, som ligger noen hundre meter sør for Minnesundbrua i Akershus fylke.

- Det er et under at det gikk bra. Mor la merke til at kvister og greiner klasket mot vinduet. Raset hadde gått over riksvei 177, og presset seg oppover husveggen. På begge sider av huset dro rasmassene seg ned mot Vorma. Mor krøp over gjørmehaugene og i sikkerhet, sier Asbjørn og Marit.

De håper barndomsheimen lar seg redde.

- Vi er en sammensveiset familie, sier Asbjørn.

Han ble nylig rammet av infarkt, og er til avlasting på Stensby sjukehus etter en bypass-operasjon på Feiring-klinikken i forrige uke.

Nye ras Riksvei 177 var i natt fortsatt stengt etter raset, som gikk like før kl. 14 i går ettermiddag. Vasstunge jordmasser truer flere hus, og et stort område er sperret av.

Også andre steder på Østlandet fortsatte prøvelsene for folk og fe i går.

Så langt er over 70 mennesker i Akershus og Østfold evakuert på grunn av flom- og rasfare. Hardest rammet er Sørum i Akershus, der 40 personer måtte forlate hjemmene sine. I går kveld ble ti eiendommer på Modum utenfor Drammen evakuert et stort jordras.

-Rasfaren er fortsatt stor. En eiendom ligger på raskanten, sier Arne Kleven i Norges Geotekniske Institutt til Dagbladet.

Strømbrudd

I natt var flere tusen husstander rundt Mjøsa fortsatt uten strøm. Store snømengder de siste døgnene har tvunget trærne i kne. De har veltet over strømgatene i stort antall. Snøtunge linjer synker også ned slik at de berører linjene unner, med kortslutning som resultat.

Montører fra Eidsiva energi jobbet i natt på spreng med å reparere linjene, men rapporterte at stadig nye trær veltet over linjene.

Temperaturen ligger på null grader i området.