Her reddes Mussa (3) fra et liv i fangenskap

Sjimpanseungen ble holdt fanget sammen med to krokodiller. Fikk fly ut til et bedre liv.

REDNINGSAKSJON: Her redder de sjimpanseungen Mussa fra fangenskap i Kongo. Video: Lwiro Primates/Anthony Caere Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Vi vet ikke om Mussa skulle holdes som kjæledyr, eller om mannen som holdt ham fanget var på utkikk etter en kjøper, forteller Itsaso Velez del Burgo.

Sammen med piloten Anthony Caere i Lwiro Primates kunne hun denne uka feire at organisasjonen, som tar hånd om foreldreløse dyr, reddet sin sjimpanse nummer 80. Det ble deres tredje bare i år.

ANDREPILOT: Sjimpanseungen Mussa fikk sin første flytur, da han ble reddet. Foto: Lwiro Primates
ANDREPILOT: Sjimpanseungen Mussa fikk sin første flytur, da han ble reddet. Foto: Lwiro Primates Vis mer

Redningsaksjonen fant sted i byen Beni nordøst i Kongo tirsdag. Det ble trolig den lykkeligste dagen i sjimpanseungens liv så langt.

Dreper de voksne

- Vi mottok en melding med et bilde av Mussa, og rykket ut. Hos mannen som holdt ham fanget fant vi også to krokodiller. Det jobbes nå med å etterforske hva han egentlig skulle med dyrene, sier Burgo til Dagbladet.

Kongo er et av landene hvor ulovlig jakt på og salg av ville dyr er svært utbredt. Ifølge Burgo foregår det omfattende ulovlig handel av nettopp sjimpanser til Kina og Midtøsten. Der kan prisen for et sjimpansebarn ligge på flere tusen dollar.

Dyrene fanges på de grusomste måter.

- Det som skjer her, er at krypskyttere dreper de voksne individene, og bruker disse til mat. Finner de samtidig sjimpansebarn, blir disse tatt levende til fange og solgt, forteller Burgo.

Aldri tilbake til jungelen

Selv om tre år gamle Mussa nå vil få et bedre liv enn det som så ut til å bli sjimpansens skjebne, er det med tungt hjerte folkene i Lwiro Primates tar imot ham. Ungen så ut til å ha blitt godt tatt vare på, men Burgo er overbevist om at han ikke lenger har en familie å vende tilbake til i Kongo.

REDDET: Mussa ble reddet fra fangenskap tirsdag. Foto: Lwiro Primates
REDDET: Mussa ble reddet fra fangenskap tirsdag. Foto: Lwiro Primates Vis mer

Siden sjimpanser er flokkdyr, vil han derfor trolig aldri få tilbake sitt ville liv i jungelen. I stedet blir han nå en del av flokken på 72 sjimpanser og 92 aper som lever på organisasjonens rehabiliteringssenter.

- Sjimpanser er som mennesker, de gir ikke fra seg barna sine. Det er rett og slett ikke mulig å få et barn ut av morens armer uten å drepe henne først. Derfor er jeg dessverre sikker på at Mussas familie er død. Kanskje er det bare moren som er drept, men sannsynligvis har mange av hans familiemedlemmer mistet livet, sier Burgo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer