TRONDHEIM (Dagbladet): Det er så godt som dødt på NTNUs bycampus Gløshaugen i Trondheim.
- Vi har vært som konger her i det siste, sier Sulalit Bandyopadhyay.
De siste fire ukene har han og teamet hans jobbet nesten døgnet rundt hver dag. Oppfinnelsen de fant opp i slutten av mars har de nå produsert nok av til at hele Norges befolkning kan testes for coronavirus.
Livsviktig oppdrag
Oppdraget fra helsemyndighetene var klart: Finn ut hvordan vi kan teste flere.
I begynnelsen av april sank plutselig testkapasiteten her til lands. Kjemikaliene som kunne påvise viruset var internasjonal mangelvare.
På sykehuset St. Olavs i Trondheim merket de også presset, og sykehuset var i ferd med å gå tom for testutstyr. Da gikk forskere ved Institutt for klinisk og molekylær medisin og Institutt for kjemisk prosessteknologi ved NTNU sammen for å utvikle en egen testmetode.
Sender ut 100 000 i uka
I dag kan de produsere nok til 100 000 tester - hver dag. 100 000 komplette testkit leveres nå ut til norske sykehus i uka. Ifølge universitetet kan de snart levere ut 300 000 i uka.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger