Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her reddes syriske skadde og funksjonshemmede ut fra krigen i Aleppo

Hundretusener av syrere har fått varige funksjonshemminger i løpet av den femårige krigen. Nå gir Norge ekstra midler for å hjelpe de svakeste av de svake.

HENTER UT SKADDE: Her henter syrisk Røde Halvmåne ut syke og skadde fra en bydel i Aleppo til en annen, på tvers av frontlinja. Dette gjøres regelmessig. - Det som gjør sterkest inntrykk, er frykten som syrerne i krigssonen lever med: Frykten for når og hvor neste granat skal slå ned, sier Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors. Foto: Abdul Kader Fayad / Røde Kors
HENTER UT SKADDE: Her henter syrisk Røde Halvmåne ut syke og skadde fra en bydel i Aleppo til en annen, på tvers av frontlinja. Dette gjøres regelmessig. - Det som gjør sterkest inntrykk, er frykten som syrerne i krigssonen lever med: Frykten for når og hvor neste granat skal slå ned, sier Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors. Foto: Abdul Kader Fayad / Røde Kors Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syria-krigen har nå vart i over fem år, og ingen har full oversikt over situasjonen i det borgerkrigsherjede landet. Annet enn at situasjonen er ubeskrivelig grusom: Nær en halv million mennesker er sperret inne i 18 byer, seks millioner mennesker er på flukt inne i Syria og rundt fem millioner er på flukt i nabolandene. For to år siden sluttet FN å telle antall døde, fordi det var umulig å få full oversikt.

- En forferdelig konflikt og humanitær katastrofe med groteske følger, og som skjuler enorme tragedier. Vi vet om de drepte og de fordrevne, men har ikke tall på sårede, skadde og folk som har blitt funskjonshemmede, eller har blitt utsatt for overgrev, voldtekter og seksualisert vold. Men de er mange og derfor gir vi nå ekstra midler for å hjelpe de aller mest sårbare, sier utenriksminister Børge Brende.

Vil hjelpe mest sårbare Regjeringen trapper nå opp innsatsen for de mest sårbare gruppene i humanitære kriser, og gir ti ekstra millioner kroner (tilsammen 40) til Røde Kors for at de skal hjelpe personer med nedsatt funksjonsevne og til økt innsats mot seksualisert vold.

- Vi vet at svært mange flere enn de som er drept er skadd og fått varige funksjonshemminger. Situasjonen i Syria blir verre for hver dag. Folk er sultne, underernært og skadd. Derfor er vi nå veldig glade for at vi får en reel økning i støtten for å hjelpe de aller mest sårbare, sier Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors.

Siden våpenstillstanden i Syria i februar i år, har syrisk Røde Halvmåne og FN klart å evakuere en rekke mennesker fra de 18 beleirede byene i Syria. Men situasjonen er prekær, og blir stadig vanskeligere. Spesielt for de svakeste av de svakeste: De som har fått kuttet av seg lemmer, eller vært utsatt for voldtekt eller seksualisert fold.

Bestialsk situasjon - Dessverre brukes overgrep og beleiring som et virkemiddel i krigen. Det er jo krigsforbrytelser, og viser hvor bestialsk situasjonen er i Syria nå. Derfor må vi øke innsatsen mot de svakeste gruppene, sier Brende.

FÅR HJELP:  Syrere blir hentet ut for hjelp av syrisk Røde Halvmåne. Foto: Røde Kors
FÅR HJELP: Syrere blir hentet ut for hjelp av syrisk Røde Halvmåne. Foto: Røde Kors Vis mer

Det finnes ingen nøyaktige tall på hvor mange mennesker som har fått funksjonshemminger som følge av den over fem år lange Syria-krigen, men minst 300 000 syrere har fått permanente funksjonshemminger. Og tallet er stigende, ifølge The Syrian Observer.

- Vi har mistet hele 60 av våre frivillige i Syria, og ikke i noen konflikt i den seinere historien har vi opplevd makan. Derfor er det ekstremt viktig å gi ekstra hjelp til de aller mest sårbare: Til de menneskene som har mistet lemmer eller blitt alvorlig skadd gjennom de fem årene med krig i Syria. Og til de mange som lider psykisk som følge av den blodige krigen. Jeg har besøkt Syria og nærområdene hvert år i disse fem årene. Det som har gjort sterkest inntrykk, er den frykten folk lever med. For hvor neste granat skal falle.. Og mange av de mest sårbare kommer seg ingen vei. De må få hjelp der de er, sier Mollekleiv. 

Tabu og stigma Det er ikke uvanlig at personer med funksjonshemminger blir gjemt bort av familiene sine, for å unngå sosial skam eller stigma. Det kan igjen føre til at de overses og dermed ikke får hjelp - som igjen gjør dem ekstra utsatt for overgrep, mer fysisk eller psykisk lidelse, sult og sykdom.

På verdensbasis har over en milliard mennesker lever med funksjonshemminger, ifølge World report on disability. Av disse opplever et sted mellom 110 og 190 millioner mennesker voldsomme problemer i hverdagen sin. Og tallet er økende fordi verdens befolkning blir eldre, og stadig flere mennesker får kroniske helseproblemer, ifølge rapporten. Funksjonshemminger er mest vanlig blant kvinner, eldre mennesker og fattige familier.

Pengene fra UD er også øremerket til arbeid mot seksuell vold, som er utbredt i mange av dagens konflikter. Den internasjonale Røde Kors-komiteen har flere program, blant annet i Kongo, Sør-Sudan, Syria og Mali.

NY HVERDAG:  Fra å være lenket til hjemmet, får afghanere proteser - og en ny hverdag. Foto: Røde Kors
NY HVERDAG: Fra å være lenket til hjemmet, får afghanere proteser - og en ny hverdag. Foto: Røde Kors Vis mer

- De svakeste kommer ofte nederst på prioriteringslista. Men her gjør Den internasjonale Røde Kors-komiteen en utrolig innsats. Jeg har sjøl besøkt sentrene deres og ser at de får funksjonshemmede tilbake i hverdagen med små midler, sier Brende.

NYTT LIV:  Afghanske gutter får protester, som gjør at de slipper å være sperret inne i hjemmene sine. Foto: Røde Kors
NYTT LIV: Afghanske gutter får protester, som gjør at de slipper å være sperret inne i hjemmene sine. Foto: Røde Kors Vis mer
Hele Norges coronakart