Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her reklamerer privatskolen med tittelen studentene ikke har lov til å bruke

- Skolen har brukt begrepet mer generelt, sier advokat.

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Skjermdumpen innfelt i bildet reklamerer for et møte i 2012. Her bruker skolen tittelen «ernæringsfysiolog?». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Skjermdumpen innfelt i bildet reklamerer for et møte i 2012. Her bruker skolen tittelen «ernæringsfysiolog?». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Førti tidligere studenter har valgt å gå til sak mot Bjørknes høyskole etter at de i fjor fikk beskjed om at de ikke får bruke tittelen ernæringsfysiolog.

De mener nemlig at skolen - som er eid av det omstridte skolekonsernet Anthon B. Nilsen - har drevet villedende markedsføring.

Det har de samlet inn flere eksempler på.

Blant annet viser de en skjermdump fra nettsiden tautdanning.no at skolen reklamerte for studiet i 2012 under tittelen «Hvordan bli ernæringsfysiolog?».

Tittelen går også igjen i studenters kontrakter.  «Som ernæringsfysiolog utdannet ved Bjørknes høyskole får du...» , står det i studentkontrakten til ei jente som i dag ikke får kalle seg ernæringsfysiolog. Kontrakten er fra 2011.

Beskyttet Problemet er at tittelen ble beskyttet etter kvalitetsreformen i 2009 - og at ingen av studentene har tillatelse til å bruke den i dag. Det har gjort at flere av de førti eks-studentene har blitt permittert fra sine jobber eller vært nødt til å legge ned sine private praksiser.

Derfor har de gått til erstatningssak mot skolen.

- Poenget vårt er at vi aldri ville starta denne utdannelsen hvis vi hadde visst om dette, og vi er ikke blitt informert om det fra studiestedet slik man kan forvente, sier en student Dagbladet har vært i kontakt med. 

Bjørknes Høyskole mener søksmålet er grunnløst.

«Brukt begrepet generelt» De har fått mulighet til å se på eksemplene studentene viser til. I en epost til Dagbladet skriver høyskolens advokat, Pål Kvernaas i advokatfirmaet Haavind, at skolen vi gi konkrete kommentarer til dokumentene i saken direkte til Oslo tingrett.

«På mer generelt grunnlag opplyses at Bjørknes studie har tittelen «Bachelor i ernæringsfysiologi». Det er dette studiet er markedsført som, det er dette som fremgår av studentkontrakten med hver enkelt og det er dette som står på vitnemålet. Bjørknes har ikke lovet studentene noen annen tittel. Bjørknes har imidlertid i noen tilfeller brukt begrepet ernæringsfysiolog mer generelt, på samme måte myndigheter, arbeidsgivere og organisasjoner. Selv om tittelen formelt er vernet, er begrepet ernæringsfysiolog fortsatt allment brukt om personer med akademisk utdannelse i ernæring», skriver Kvernaas i eposten.

Advokaten påpeker at tittelen ble vernet i forbindelse med den store gradsreformen, da master og bachelorgrader ble innført. Endringen var såpass udramatisk, skriver Kvernaas, at saken aldri ble sendt på høring og den ble heller ikke gjenstand for særskilte informasjonstiltak fra Kunnskapsdepartementets side.

«Dette er nok årsaken til at fagmiljøene, som Helsedirektoratet, fortsatte å bruke begrepet mer allment etter forskriftsendringen. Bjørknes ble først i 2015 kjent med at verningen av tittelen skal være problematisk for studentene», skriver Kvernaas.
 

KONTRAKT: I studentkontrakten fra 2011 skriver skolen «som ernæringsfysiolog...» Dette mener studentene er villedende.
KONTRAKT: I studentkontrakten fra 2011 skriver skolen «som ernæringsfysiolog...» Dette mener studentene er villedende. Vis mer
Hele Norges coronakart