Her renner Akers- elva feil vei

Flo kombinert med sterk vind fører til unormalt høy vannstand i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er for øyeblikket flo i Oslo, med unormalt høy vannstand. Fra Dagbladets lokaler kan man se at havet trekker godt opp mot siden av operabygget, og Akerselva renner oppover.

- Det kan se ut til at vi blir nødt til å sende ut et varsel om dette. Det er ikke så ofte varselkriteriet er oppfylt for høy vannstand, sier meteorologikonsulent Stian L. Gundersen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet. 

Det er virkningen av de såkalte «astronomiske bidragene», som er tidevannet, kombinert med sterk pålandsvind og lavtrykk som fører til den høye vannstanden. 

Her kan du sjekke vannstanden i Oslo time for time. 

- De siste observasjonene klokka 12 viser at det er 154 centimeter over nullpunktet. Det ser ut til at dette er maksimum. Så viser prognosene at vannstanden vil gå ned til et minimum klokken 17, og så skal det opp til et maksimumsnivå cirka klokka 1 i natt, sier Gundersen. 

Det ligger an til at det blir 162 centimeter høy vannstand i natt. Den høyeste vannstanden målt i Oslo var 261 centimeter over nullpunktet i 1914. Da utgjorde det astronomiske tidevannet 102 centimeter. Resten sto været for.

Oslo Havn KF opplyser at de rutinemessig har varslet sine kunder. 

- Nå vil ikke vannet stige over våre kaier, men det kan være småbåthavner som rammet av dette, sier informasjonsrådgiver Trude Thingelstad ved Oslo Havn KF til Dagbladet. 

Hun sier det sjelden at vannstanden er såpass høy i Oslofjorden.

- Men om det skjer, så skjer det gjerne om høsten, da det er det vind fra sør som kommer inn, sier Thingesrud.