Her renner fossen feil vei

- Som vi pleier å si, med god sørvestpeising bles det bra i fossen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi er vant til det, og jeg har ikke filmet fossen når det blåser før, men jeg ser nå at det har fått god respons på Facebook, så kanskje man skulle gjort det oftere, humrer bonde Frank Nilsen til Dagbladet.

Han bor i Myklebostad i Tjelsund kommune i Nordland, og dro fram Go Pro-kameraet da kulingen tok tak i bygda tidligere denne uken. Det er Nordlys som først omtalte vindkastene.

- Sørvestlig peising
Fossen heter Mønskakallen og er godt kjent i området, men det er ikke helt vanlig at den renner feil vei. I videoen øverst i saken ser du naturkreftene ta tak i vannmassene og kaste dem langt innover fjellet.

Et mektig syn for alle som ikke bor i like værharde omgivelser.

- Den pleier faktisk å være tørrlagt utenom når snøen smelter og det er mye regn. Det har vært såpass mye nedbør de siste ukene at det renner bra mye nå, forklarer Nilsen og fortsetter:

KULING: Blåser det opp til kuling etter lengre perioder med nedbør kan man være vitne til at fossen Mønskakallen blåses tilbake over fjellet. Foto: Privat
KULING: Blåser det opp til kuling etter lengre perioder med nedbør kan man være vitne til at fossen Mønskakallen blåses tilbake over fjellet. Foto: Privat Vis mer

- Samtidig må det blåse kuling, eller god sørvestlig peising, som vi kaller det her.

Gammelt værtegn
Nilsen opplyser at han skal ta turen opp på fjellet neste gang værfenomenet oppstår.

- Spruten står langt innover, og det har jeg lyst til å filme litt nærmere. Etter det jeg kjenner til er ikke det gjort før, sier han og legger til at Mønskakallen ble brukt som et værtegn før i tiden.

- Gamlekarene som hadde vært ute og satt ut garn så på fossen og bestemte seg for om de skulle ut på havet. Hindret vinden at den rant dro de ikke ut, forteller Nilsen.

BLE VÅT:  Bonden Frank Nilsen tok turen bort til Mønskakallen for å filme værfenomenet på nært hold. Foto: Privat
BLE VÅT: Bonden Frank Nilsen tok turen bort til Mønskakallen for å filme værfenomenet på nært hold. Foto: Privat Vis mer

Se det unike klippet øverst i saken.