- Plutselig begynte folk å løpe mot meg, mest sannsynlig fordi det hadde blitt sluppet en tåregassbombe litt lenger ned i gaten, sier Mortensen til Dagbladet.
Hun er på utveksling i havnebyen Valparaíso i Chile, der voldelige sammenstøt fortsetter for syvende dag på rad, og valgte søndag å ta til gatene for å vitne det hele.
- Løp

Mortensen, som studerer journalistikk, grep muligheten til å ta et bilde da folk kom løpende mot henne. Det var ikke før hun kom hjem at hun så alvoret i situasjonen.
En soldat hadde rettet våpen mot henne.
- Det var selvfølgelig ubehagelig å oppleve det i etterkant, at en soldat hadde rettet våpen mot meg. Mannen til høyre i bilde tok meg på skulderen rett etter det ble tatt, og sa «run», så jeg skjønte nok ikke alvoret der og da, sier hun.
Hun forteller at hendelsen ikke har preget henne betydelig, men sier at det er surrealistisk å se så mye væpnet militær i gatene.
- Det er veldig rart å se vold og militær bli brukt som en løsning på sosiale konflikter, sier hun.
Tar forholdsregler
Lokale medier rapporterer om kraftige demonstrasjoner, sammenstøt og ildspåsettelser i flere byer i det søramerikanske landet. Supermarkeder blir plyndret, forteller Mortensen.
Hun sier at det innførte portforbudet påvirker henne, og de hun er der med, i den grad at de ikke kan gå ut etter klokka 18.00, da de kan risikere å bli arrestert.
- Situasjonen oppleves som ubehagelig, men så lenge vi tar forhåndsregler, føler vi oss trygge. Det går ut på å holde seg inne og unna de største demonstrasjonene, sier hun og legger til:
- Men vi har også opplevd å bli utsatt for tåregass, så noe hyggelig situasjon er det ikke.
18 mennesker drept
Til sammen 18 mennesker er drept i opptøyene som har rammet deler av landet de siste syv dagene, bekrefter myndighetene. 2410 er pågrepet og 535 skadd, ifølge den chilenske menneskerettsorganisasjonen INDH.
Det er også innført portforbud i minst tolv områder i landet, viser en oversikt fra kringkasteren 24 Horas.
Demonstrasjonene begynte da myndighetene økte prisene på metrobilletter, men har utvidet seg til å gjelde sosiale konflikter. President Piñera har trukket tilbake prisøkningen på metrobillettene og har foreslått en reformplan som inkluderer økt pensjon og økt minstelønn.
Likevel fortsetter protestene i det som er regnet som et av de mest stabile landene i Sør-Amerika.
- Partene må snakke sammen
En to dager lang generalstreik startet onsdag, og studenter, professorer og statsansatte var blant dem som deltok. Målet er å presse Piñera til å fjerne soldater fra gatene og få ham til å diskutere reformer med grasrotorganisasjoner, skriver NTB.
Pave Frans har i en appell for fred sagt at partene må snakke sammen for å finne løsninger på krisen og for å håndtere problemene som har skapt den.
- Situasjonen oppleves som veldig trist, og jeg håper de involverte partene klarer å komme til en løsning som gagner chilenerne på best og raskest mulig måte, understreker Mortensen.