«Her ringer det fortsatt mobiltelefoner»

Kripos' ID-gruppe har en hvit boks for hvert terroroffer.

NITIDIG JOBB: ID-arbeider Solveig Skaret (t.v) og politioverbetjent Kåre Svang jobber med identifikasjonen av ofrene for terroraksjonen i Oslo og Utøya. I boksene på veggen ligger blant annet de avdødes eiendeler, som mobiltelefoner. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
NITIDIG JOBB: ID-arbeider Solveig Skaret (t.v) og politioverbetjent Kåre Svang jobber med identifikasjonen av ofrene for terroraksjonen i Oslo og Utøya. I boksene på veggen ligger blant annet de avdødes eiendeler, som mobiltelefoner. Foto: Benjamin A. Ward/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Angel leder gruppa som identifiserer de drepte etter terroren i Oslo og på Utøya. Han tror det vil ta lang tid før de skjønner hva de har vært med på.

Et av de store møterommene i Kripos' lokaler på Bryn i Oslo, som vanligvis blant annet brukes til pressekonferanser, er nå gjort om til et slags kommandorom for ID-gruppa som jobber på spreng med å identifisere alle de drepte etter terroren i Oslo og på Utøya.

Eiendeler i bokser Langs den ene veggen står det bokser. Noen av dem har et tall, andre navnet til drepte som er identifisert. I boksene ligger det blant annet svar på ulike prøver og analyser, beskrivelser og personlige eiendeler som er funnet på de drepte.

- Her har vi en del eiendeler og her ringer det fortsatt mobiltelefoner. Det er litt rare opplevelser som en normalt sett ikke ville tenkt over, men som nå gir en snodig følelse. En får det tett på seg. En får følelsen av at «fillern, det er ikke lenge siden dette skjedde», sier Per Angel, leder av ID-gruppa, til Dagbladet.

På Utøya skjedde det samme. Mens politiet samlet sammen, leitet og sikret spor ringte mobilene til ofrene som i enkelte steder lå i hauger.

Erfaring Angel sier det er et spesielt arbeid.

- Vi har erfaring fra denne type arbeid etter store ulykker og katastrofer, vi var blant annet i Thailand etter tsunamien.

- Vi er vant til synsinntrykkene, vi er vant til å takle tragedier. Vi har også erfaring med å takle mengden. Men dette er annerledes. Det er resultatet av en villet handling fra én person. At det er så unge ofre og måten det er gjort på, gjør at en får assosiasjoner, sier Angel.

Vanligvis har ID-gruppa 150 saker i året. Etter terroren og massedrapene forrige fredag, fikk de 76 saker på en gang.

- Det lammer oss ikke. Men jeg tror ikke det går opp for oss før om noen måneder hva vi har vært med på, sier Angel.
På vilje og adrenalin Kripos har et eget HMS-opplegg for de ansatte på ID-gruppa. Angel anslår at 50 personer har jobbet med terrorsaken, inkludert åstedsarbeidet.

- Nå er vi fortsatt litt midt oppi det, og jobber på vilje og adrenalin. Jeg tror mannskapene her takler det bra, sier han.

BOKSER: Det står bare tall på boksene før personene er endelig identifisert. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
BOKSER: Det står bare tall på boksene før personene er endelig identifisert. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer

I salen hvor gruppa jobber er det faktisk en ganske lett stemning. Angel mener det er helt nødvendig.

- Det er en ålreit stemning i salen. Det er ikke noe tull med sakene, men det er en hyggelig omgangsform og det må det være, ellers kunne ingen vært der. Det kan komme kommentarer med glimt i øyet og det er rett og slett en overlevelsesteknikk. Jeg tror alle yrkesgrupper har en sånn sjargong. Det har vi, og det er viktig, sier Angel.
- Veldig givende Angel håper å være ferdig med terrorsaken i løpet av de nærmeste dagene.

- Jeg er optimist og er ganske sikker på at mer enn 95 prosent av ofrene vil være identifisert i løpet av fredagen. Sammenlikner man med andre saker andre steder i verden, så er dette antakelig det raskeste noensinne, sier Angel.

Alle de pårørende vil da endelig få svar.

- Noen sier «at du gidder». Men vi synes dette arbeidet er veldig givende. Vi får bidra og vi vet at det vi gjør er viktig for de pårørende. Man forstår det når man skjønner lettelsen og gleden det gir pårørende å få rett person tilbake. Noen ganger får vi beskjed om det flere år etter en sak, sier Angel.

Per Angel, leder av ID-gruppen i Kripos. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
Per Angel, leder av ID-gruppen i Kripos. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer