LUTTER ØRE: Mens høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg (foran til venstre) nesten ser ut til å døse av, ristet høyesterettsdommer Samuel Alito (øverst til venstre) på hodet og protesterte mot Obamas tale. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/SCANPIX
LUTTER ØRE: Mens høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg (foran til venstre) nesten ser ut til å døse av, ristet høyesterettsdommer Samuel Alito (øverst til venstre) på hodet og protesterte mot Obamas tale. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/SCANPIXVis mer

Her rister han på hodet av Obamas tale

- Ikke sant, ikke sant, hvisket Bush-utnevnt høyesterettsdommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Natt til i dag holdt president Barack Obama sin første tale om rikets tilstand.

Ikke alle likte det de hørte.

- Med all respekt for maktfordelingsprinisippet, i forrige uke reverserte høyesterett en århundre lang lov, som jeg tror vil åpne slusene for spesielle interesser, deriblant utenlandske selskaper, til å bruke ubegrenset på valgkampen, sa Obama.

Mens demokratene applauderte, fanget TV-kameraene opp høyesterettsdommerne. De satt uttrykksløse i sine svarte kapper - alle med unntak av en: Den Bush-utnevnte Samuel Alito, skriver avisa The Washington Post.

- Ikke sant, ikke santHan ristet misbilligende på hodet, rynket på øyenbrynene og så ut til å hviske ordene: «Not true» eller «simply not true», som på norsk blir «simpelthen ikke sant».

Den synlige uoverensstemmelsen mellom Obama og den konservative Alito var oppsiktsvekkende, og er behørig omtalt i de fleste amerikanske medier etter nattens tale.

Kontroversen bunner i høyesteretts avgjørelse i forrige uke, da de omgjorde 100 år gammel lovgivning, som legger begrensninger på næringslivsinteressers muligheter til å være involvert i politikken. Høyesterett avgjorde at selskaper og fagforeninger kan bruke så mye de vil på politisk reklame for eller imot de aktuelle kandidatene.

Avgjørelsen falt med fem mot fire stemmer, der Alitos stemme var blant de fem som var for en lovendring.

- Brudd på kutymeDen liberale organisasjonen People for American Way har publisert et YouTube-klipp av Alito, der de støtter presidenten for at han tok opp temaet i talen.

Konservative grupper mener derimot at det var feil av Obama.

- Presidentens angrep mot høyesterett var brudd på kutyme, og representerer det verste av Washingtons politikk, der man mistenkeliggjør alle med «spesielle interesser» og gjør dem til syndebukker, for å stilne mangfoldet av stemmer i vårt demokrati, sier Bradley A. Smith, tidligere medlem av den føderale valgkommisjonen og nå leder for Center for Competitive Politics.

- Gir ikke oppObamas 71 minutter lange tale kom en uke etter at demokratene overraskende tapte suppleringsvalget i Massachusetts. Et valg som gjør at demokratene mistet superflertallet i Senatet, og som dermed truer sjansene for å få i gjennom en historisk helsereform.

I nattens tale advarte Obama politikerne om å gi opp forsøket på å gi millioner av amerikanere helseforsikring.

- Ikke gi opp reformen. Ikke nå. Nå som vi er så nær.

Med fallende popularitet på meningsmålingene, innrømmet Obama at ikke alle forventningene er innfridd ett år etter innsettelsen.

- Forandring har ikke skjedd raskt nok.

- Men enn så hardt, ukomfortabelt og omstridt debattene vil være, er det på tide å være seriøs når det gjelder å fikse problemene som hindrer veksten.

- Jeg gir ikke opp, erklærte USAs president.