Her rives den palestinske teltleiren i Oslo

Asylsøkerne har holdt til ved Jakobs kirke i over ett år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den palestinske teltleiren ved Jakobs kirke i Oslo sentrum har vært gjenstand for debatt i over ett år. Frp krevde i høst at teltleiren måtte fjernes og beboerne kastes ut av landet, men palestinerne fikk tillatelse av Oslo kommune til å overvintre ved kirka.

Mellom 20 og 25 palestinske flyktninger som har fått avslag på asylsøknaden har oppholdt seg i leiren, som Oslo kommune før valget i fjor høst ga beskjed om at politiet skulle rydde. I desember ble det imidlertid inngått en avtale som sa at palestinerne måtte ut innen 16. april, opplyser Antirasistisk Senter til Dagbladet.

Oslo-politiet bekrefter overfor Dagbladet at de ikke er involvert i ryddingen av teltleiren. Leiren skal nå settes opp igjen et annet sted over helga, får Dagbladet opplyst av Antirasistisk Senter.

- Avtalen med kommunen går ut mandag klokka ti og da kommer kommunen på inspeksjon. Dermed holder vi vår del av avtalen ved å rive ned leiren, sier Kari Helene Partapouli i Antirasistisk Senter til Dagbladet.

- FRYKTELIG: Mohamed Ganam, talsmann for de palestinske flyktningene, sier det føles fryktelig å rive leiren. - Men vi holder vårt ord overfor kommunen, men gir oss ikke i kampen, sier han. Foto: Geir Barstein/Dagbladet
- FRYKTELIG: Mohamed Ganam, talsmann for de palestinske flyktningene, sier det føles fryktelig å rive leiren. - Men vi holder vårt ord overfor kommunen, men gir oss ikke i kampen, sier han. Foto: Geir Barstein/Dagbladet Vis mer

- Så vidt vi vet er dette Norges lengst sammenhengende demonstrasjon og den første palestinske flyktningeleiren utenfor Midtøsten. Det er helt forferdelig å måtte ta den ned og det er med tungt hjerte det skjer, men kampen fortsetter og vi håper Oslo kommune åpner for å forsette med en ordning, legger hun til.

Flytter til kunstnersenter - Etter en avtale som ble inngått med Oslo kommune for lang tid siden skal leirområdet i Hausmannsgate være ryddet innen 16. april. Og den fristen ser ut til å holdes. Jobben med demontering startet sist mandag, sier informasjonsansvarlig Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter til Dagbladet.

Mohamed Ganam er talsperson for palestinerne som har fått avslag på sine asylsøknader.

- Dette føles helt fryktelig, sier han til Dagbladet.

- Men kampen fortsetter. Vi må bare finne andre måter å gjøre det på. Vi har kommet oss gjennom kriser før, sier Ganam, som selv er fra Gazastripen og har fått avslag på asylsøknaden.

EGET INITIATIV: Avtalen med Oslo kommune er at leiren skal rives innen førstkommende mandag. Foto: Sigrid Elisabeth Arnesen/Dagbladet
EGET INITIATIV: Avtalen med Oslo kommune er at leiren skal rives innen førstkommende mandag. Foto: Sigrid Elisabeth Arnesen/Dagbladet Vis mer

Fram til 27. april skal palestinerne ha tilhold i Kunsthall Oslo ved Bjørvika.

Teltleiren har vært en politisk protest mot den norske flyktningepolitikken, har flere av beboerne uttalt.

Vil ikke til asylmottak Mohamed Ganam sa i fjor til Journalen at det var mer verdighet å bo i telt enn å bo på asylmottak og at det var derfor de ville overvintre i leiren.

- Vi vil bli her ved Jakob kirke fordi vi er synlige her. Folk ser oss, mediene ser oss, og bryr seg om oss. Vi ønsker ikke å bo et sted hvor vi blir usynlige, da kommer folk til å glemme oss, sa Ganam.

Palestinerne har også flere ganger tatt sin protest ut i gatene, blant annet i juli i fjor da de gikk i demonstrasjonstog gjennom Oslos gater.

HÅPER PÅ NY ORDNING: Kari Helene Partapuli i Antirasistisk senter sier de håper på en ny ordning med Oslo kommune. Foto: Geir Barstein/Dagbladet
HÅPER PÅ NY ORDNING: Kari Helene Partapuli i Antirasistisk senter sier de håper på en ny ordning med Oslo kommune. Foto: Geir Barstein/Dagbladet Vis mer

I løpet av vinteren har palestinerne blant annet holdt varmen ved hjelp av jordfyllte bildekk som isolasjon, samt varme telt og soveposer de har fått av støttespillere.

RIVING: Det var palestinerne selv som rev leiren. Foto: Sigrid Elisabeth Arnesen/Dagbladet
RIVING: Det var palestinerne selv som rev leiren. Foto: Sigrid Elisabeth Arnesen/Dagbladet Vis mer