Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her robber de politiet for våpen

De militære er i ferd med å ta makta i landet. Men statsminister Laisena Qaras nekter å gi opp kampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter at de militære styrkene tok seg inn på politistasjoner og tømte stedene for våpen, gikk statsminister Laisena Qaras ut og erklærte at det foregår et reelt kupp i landet, melder nyhetsbyrået AP.

Militære tropper har også omringet regjeringsbygget i den fijianske hovedstaden Suva. I tillegg har de konfiskert regjeringsbilene, for å tvinge regjeringen til å trekke seg. Også statsministerens bolig fikk besøk av soldater i morgentimene i dag.

Militærstyrkene styres av hærshjef Frank Bainimarama, som mener at han har fått støtte av president Ratu Josefa Iloilo. Ilioilo skal ha oppløst nasjonalforsamling og gitt hærsjefen grønt lys til å avsette statsministeren.

- De har et kvelertak på politistyrken, de har avvæpnet dem, og nå tar de for seg regjeringsmaskineriet, sier Qarasi.

Anklages for korrupsjon

Hærsjefen har truet med å styrte Qarases regjering, som han beskylder for korrupsjon, flere ganger. Han har gitt statsministeren tilbud om frivillig å trekke seg fra makten, men Qarase har avvist kravet fra Bainimarama. Dermed har hærsjefen beordret en gradvis militær overtakelse av hovedstaden.

Det er blitt satt opp en rekke checkpoints med tungt bevæpnede soldater rundt regjeringsbygget, på hovedveiene og i sentrum av Suva.

Statsministeren har tidligere prøvd å avsette Bainimarama, men mislyktes med det fordi de militære stilte seg bak hærsjefen. Qaras sier han regner med å bli arrestert av de militære styrkene.

AVVÆPNET: Politiet har lite å stille opp med mot de militære etter at våpenlagrene deres ble tømt. Alle foto: SCANPIX
AVVÆPNET: Politiet har lite å stille opp med mot de militære etter at våpenlagrene deres ble tømt. Alle foto: SCANPIX Vis mer

- Støtter ingen

Presidenten hevder at han ikke har tatt side med hverken de militære eller med regjeringen. Han nekter for å ha gitt grønt lys til hærsjefen om å avsette statsministeren.

- Jeg hverken støtter eller fordømmer handlingene til de militære, sier Iliolio.

Fiji består av 300 øyer og er en rik republikk. Fiji har en populasjon på 900 000, og besøkes av opptil 400 000 turister hvert år. Turistene besøker først og fremst hovedstaden. Landet er blant de rikeste og mest utviklede i området.

Kuppet som er i gang nå, er det fjerde på 19 år. Qaras sin regjering ble gjenvalgt i mai i år.

image: Her robber de politiet for våpen
KONTROLL OVER VEIENE:Checkpoints med tungt bevæpnede soldater ble innført i dag.
TAR MAKTEN:Hærsjef Frank Bainimarama mener statsministeren er korrupt.
AVSETTES:Statsminister Laisena Qaras tror selv at han kommer til å bli arrestert i nærmeste fremtid.
Hele Norges coronakart