HAR SØKT TILFLUKT: Blant de evakuerte etter de store skogbrannene i California var også et 20-talls norske studenter, som fikk avsluttende eksamen spolert. Foto: Privat
HAR SØKT TILFLUKT: Blant de evakuerte etter de store skogbrannene i California var også et 20-talls norske studenter, som fikk avsluttende eksamen spolert. Foto: PrivatVis mer

Her rømmer de norske studentene fra skogbrannene som herjer California

- Vi fikk beskjed om å komme oss vekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Store skogbranner herjer California, og det er erklært unntakstilstand i staten.

 Flere tusen mennesker, et atomkraftverk, en militærbase og Legoland i byen Carlsbad er blitt evakuert på grunn av de voldsomme skogbrannene.

Det er svært varmt sør i California, og flere varmerekorder er brutt. Dette er trolig årsaken til brannene, da skogbranner ifølge NTB vanligvis ikke er noe problem i dette området før seinere på året.

Blant de evakuerte var også et 20-talls norske studenter, som fikk avsluttende eksamen spolert.

- Vi er rundt 25 norske studenter som skulle ha våre siste eksamener for semesteret ved California State University San Marcos, klokka 16 norsk tid, sier studenten Mads Elton Nilsen i til Dagbladet.

- På vei til skolen for å ha eksamen fikk vi e-post fra skolepolitiet, med beskjed om å komme oss vekk. Det var store, mørke røykskyer over hele skolen, sier Nilsen.

- Alle hjelper hverandre En av skogbrannene var da bare 100 meter fra campus, som ligger to timers kjøring sør for Los Angeles, 40 minutter nord for San Diego.

- Det er 38-40 grader her, og knusktørt overalt. Det er perfekte forhold for brann, sier Nilsen.

Studentene måtte umiddelbart finne et nytt sted å bo.

- Mange av oss bodde på skolen. Nå bor vi hos nordmenn som leier et hus et stykke unna. Nå er vi åtte nordmenn og to dansker i huset. Alle hjelper hverandre. Mange skulle hjem til Norge i morgen, det blir en utfordring med pakking til den turen, sier Nilsen.

Om eksamen noen gang blir noe av, er foreløpig ikke klart.

- Men det er ikke krise. Det er opp til hver enkelt professor, men vi har også andre vurderingsgrunnlag, sier Mads Elton Nilsen.

- Himmelen står i brann Minst 20 bygninger, blant dem flere boliger, har brent ned. En av de verste brannene brøt ifølge NTB ut onsdag formiddag i feriebyen Carlsbad ved kysten.

- Innimellom ser det ut som om himmelen står i brann, sa innbyggeren Ryan Marble, mens han sto i kø for å fylle bensin for å komme seg bort fra området.

En marinebase og fornøyelsesparken Legoland er blitt evakuert.

Et titall ansatte ble også evakuert fra atomkraftverket San Onofre. Vann ble spylt over vegetasjon i nærheten av anlegget for å unngå at ilden spredte seg dit, og San Onofre melder på Twitter at evakueringen er blitt opphevet tidlig torsdag morgen lokal tid.

- Vanskelig I Carlsbad er flere strømledninger brutt, i tillegg til at bolighus har brent ned.

- Byen har gjort en god innsats for å fjerne vegetasjon rundt de utsatte boligene. Men når du har en brann som drives framover av vind, er det svært vanskelig, sier brannmannen Mike Mohler.

Temperaturen har nådd 38 grader også i Los Angeles og andre steder sør i California denne uka, ifølge NTB. Myndighetene har opprettet kjølesentre for innbyggere som ikke har andre muligheter til å unnslippe heten.

Flere varmerekorder ble brutt onsdag, blant annet rekorden på 37 grader for midten av mai i sentrum av Los Angeles.

MÅTTE RØMME: Mads Elton Nilsen få minutter etter at skolepolitiet ba alle studentene snu og kjøre vekk fra skolen. Foto: Privat
MÅTTE RØMME: Mads Elton Nilsen få minutter etter at skolepolitiet ba alle studentene snu og kjøre vekk fra skolen. Foto: Privat Vis mer