UT I FRIHETEN: Palestinske innsatte klatrer over ruinene av sikkerhetshovedkvarteret og fengselet Saraya, etter at det ble truffet av israelske bomber. Antallet drepte har steget til over 270, mens antallet skadde er over 700. Foto: AP Photo/Adel Hana/SCANPIX
UT I FRIHETEN: Palestinske innsatte klatrer over ruinene av sikkerhetshovedkvarteret og fengselet Saraya, etter at det ble truffet av israelske bomber. Antallet drepte har steget til over 270, mens antallet skadde er over 700. Foto: AP Photo/Adel Hana/SCANPIXVis mer

Her rømmer de palestinske fangene

Fra fengselet Israel har bombet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Mens livredde palestinere har holdt seg innendørs i det israelske bomberegnet over Gaza, er det andre som har sluppet ut som følge av det massive angrepstoktet.

De innsatte på sikkerhetshovedkvarteret og fengselet Saraya kunne i dag klatre over ruinene av fengselet og ut i friheten, etter at israelske jagerfly hadde bombet bygget.

De israelske angrepene har i hovedsak vært rettet mot våpendepoter, politistasjoner og andre bygg og infrastruktur som Hamas kontrollerer. De sivile tapene har vært begrenset, opplyses det også fra palestinsk hold.

250 angrep, 100 tonn bomber
Ifølge Avi Benayahu, talsperson for det israelske militæret, er det blitt gjennomført 250 angrep siden i går formiddag. 100 tonn bomber er sluppet over den overbefolkede Gazastripen, med sine 1,5 millioner innbyggere.

I morgentimene i dag ble blant annet en moské, en tv-stasjon og lastebil med drivstoff truffet av israelske bomber. Fra regjeringshold i Israel varsles det at luftangrepene bare kan være starten på en militæroffensiv som kan strekke seg over flere dager.

Flere hundre infanterisoldater og stridsvognstyrker har forflyttet seg til Gazas grense, trolig i påvente av en bakkeinvasjon.

Målet med den israelske militæroffensiven er å få stanset de daglige rakettangrepene fra Gaza, som rammer mål i det sørlige Israel. Siden den nest halvt år lange våpenhvilen begynte å falle fra hverandre i november, er det blitt avfyrt 480 raketter fra Gaza. 280 av disse kom i forrige uke.

Fortsetter å skyte raketter
Men det som omtales som det blodigste angrepet på 40 år (siden seks dagers krigen i 1967), har ikke fått Hamas til å stanse avfyringen av raketter.

Søndag formiddag slo tre missiler avfyrt fra Gaza ned i nærheten av den israelske byen Ashdod, ca 37 kilometer fra Gaza.  

Raketter fra Gaza har ikke tidligere truffet så langt inn på israelsk territorium.
Hamas' leder på Gaza, Ismail Haniyeh, hadde denne karakteristikken av gårsdagens voldsomme luftangrep:

- Palestina har aldri sett en styggere massakre, sa Hamas-lederen, ifølge BBC. Fra Damaskus oppfordrer Hamas' toppleder, Khaled Meshal, til en tredje intifada.

FNs Sikkerhetsråd sier det er bekymret for opptrappingen av konflikten, og ber begge parter stanse voldshandlingene.

FLYTTES TIL GRENSA: En israelsk stridsvognskytter står på toppen av sin Merkava-stridsvogn og viser V-tegnet, i det israelske styrker er på vei til grensa mot Gaza. Foto: EPA/JIM HOLLANDER/SCANPIX
FLYTTES TIL GRENSA: En israelsk stridsvognskytter står på toppen av sin Merkava-stridsvogn og viser V-tegnet, i det israelske styrker er på vei til grensa mot Gaza. Foto: EPA/JIM HOLLANDER/SCANPIX Vis mer