- SKAM DEG: Kirstjen Nielsen, USAs innenriksminister, blir her oppsøkt og konfrontert av demonstranter mens hun spiser på en meksikansk restaurant. Nielsen er ansvarlig for USAs nye og strenge innvandringspolitikk som har ført til at over 2000 barn er skilt fra foreldrene sine den siste måneden. Vis mer

Internering av barn på grensa til Mexico:

Her roper de «skam deg» til Trumps innenriksminister

Fikk ikke spise i fred på den meksikanske restauranten.

I perioden 5. mai til 9. juni har over 2300 barn, over 100 av dem under fire år gamle, blitt tatt med tvang fra foreldrene sine og satt i interneringsleirer, etter at foreldrene deres forsøkte å ta seg ulovlig over grensa fra Mexico til USA.

Håndhevingen av den amerikanske innvandringsloven har skapt overskrifter verden rundt de siste ukene og president Donald Trump er hardt presset fra alle kanter som følge av den svært kontroversielle splittingen - til og med hans egen kone har gått ut mot ham.

2000 BARN: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra sine foreldre ved den amerikansk-meksikanske grensa. Her blir en mor visitert av amerikanske grensevakter, mens hennes to år gamle datter gråter. Begge er fra Hondursa. Foto: AFP Photo / Getty / NTB Scanpix
2000 BARN: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra sine foreldre ved den amerikansk-meksikanske grensa. Her blir en mor visitert av amerikanske grensevakter, mens hennes to år gamle datter gråter. Begge er fra Hondursa. Foto: AFP Photo / Getty / NTB Scanpix Vis mer

En av dem som har forsvart den nye loven, er innenriksminister Kirstjen Nielsen, og da hun i går kveld, amerikansk tid, valgte å innta middagen sin på en meksikansk restaurant, fikk også hun merke de voldsomme protestene.

Ifølge CBS News møtte en rekke demonstranter opp i restauranten hun spiste på; MXDC, som er en meksikansk restaurant i nærheten av Det hvite hus.

SPISTE MEKSIKANSK: Innenriksminister Kirstjen Nielsen.
SPISTE MEKSIKANSK: Innenriksminister Kirstjen Nielsen. Vis mer

Aktivistgruppa The D.C. Democratic Socialists of America skrev i en uttalelse at «de ikke ville la Nielsen spise i fred, når hun får sine ansatte til å separere små jenter fra sine mødre og gråtende gutter fra sine fedre ved grensa».

Skam

- Nielsen og alle andre som har bidratt til denne brutale og kyniske ordenen om å skille familier fra hverandre, burde ikke ha lov til å spile eller drikke offentlig igjen, skriver Margaret McLaughlin, i aktivistgruppa i en melding.

- Disse barbariske handlingene må få en stopper, og de som står ved roret må holdes ansvarlige. Nielsens middag kan ha blitt ødelagt, men det er ingenting i forhold til de grusomhetene hun har påført uskyldige familier, skriver hun videre.

På Facebook la gruppa også ut en video av demonstrasjonene på restauranten.

- Hvordan kan du spise middag her på en meksikansk restaurant når du samtidig skiller tusenvis av barn fra sine foreldre ved grensa, roper en av demonstrantene inne i restauranten, etterfulgt av et kor av demonstranter som roper:

- Skam! Skam! Skam! Skam! Skam...

Nielsen ser ned i fanget sitt idet demonstrantene samler seg rundt bordet hun sitter ved.

Kritikk fra kona

Det var i april at justisminister Jeff Session kunngjorde at migranter som forsøker å ta seg over grensa på ulovlig vis, vil bli pågrepet og internert.

Barn av ulovlige innvandrere blir derfor separert fra sine foreldre. Det amerikanske sikkerhetsdepartementet opplyste i forrige uke om at nærmere 2000 barn har lidd den skjebnen fra midten av april, og til utgangen av mai.

En rekke personer har kritisert håndhevingen, blant dem finner vi Bill Clinton, tidligere presidentkandidat og førstedame Hillary Clinton, de tidligere førstedamene Laura Bush, Michelle Obama og Rosalynn Carter, FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein og førstedame Melania Trump.

Både Republikanerne og Demokratene er mot denne håndhevingen av loven. Donald Trump har tidligere lagt skylda for situasjonen på Demokratene, fordi de ikke vil slutte opp om hans nye strenge tiltak for grensesikkerhet.

Mens Demokratene anklager Trump for å føre en umenneskelig politikk.

- Svakt system

På vei inn til et møte med republikanske ledere natt til onsdag ble det kjent at Donald Trump sier at han vil prøve å finne en løsning på situasjonen.

- Systemet har vært ødelagt i årevis, sa Trump ifølge Washington Post.

- Innvandringssystemet er et virkelig dårlig, svakt system, trolig det verste i verden. Vi skal se om vi finner en løsning på det, tilføyde han.

Nye forslag

Tidligere på dagen i går sa Trump at han ville be Kongressen om myndighet til å internere, og straks fjerne familier sammen som en enhet. Og omtalte det som «den eneste løsningen», ifølge AP.

Det foreslås også å utvide perioden USA kan holde mindreårige internert. Perioden strekker seg nå til maksimum 20 dager. I forslaget åpnes det også opp for at barna kan interneres sammen med foreldrene sine i den forlengede perioden.

Da Trump kom ut igjen, sa han til frammøtte reportere at de hadde hatt «et kjempebra møte», uten å si noe om eventuelle framskritt i den kaotiske situasjonen.