KATASTROFE: Eksplosjonen i Beirut i går regnes som en nasjonal katastrofe og det jobbes fortsatt med å få oversikt over skadeomfanget og personer som er savnet. Vis mer

Beirut

Her ryker byens matlager

Libanon står allerede i en vanskelig situasjon preget av dårlig økonomi og økende coronasmitte. Nå står de overfor en ny krise.

Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ettermiddag ble det meldt om flere eksplosjoner i Libanons hovedstad, Beirut. I tillegg til store materielle skader, har minst 100 personer omkommet og 4000 er skadd.

- Det er mange mennesker som mangler. Folk spør etter sine nærmeste, og det er svært vanskelig å lete etter dem på natta, for det er ikke noen elektrisitet i området, sier helseminister Hamad Hassan til Reuters natt til onsdag.

- Vi står overfor en katastrofe og trenger tid for å fastslå omfanget av skadene, sier han videre.

I tillegg til å være en tragedie, kan eksplosjonen også påvirke landets matsituasjon, da Libanons største kornsilo er ubrukelig etter eksplosjonen.

Det kan bety krise for landet.

EKSPLODERER: Her rammer en kraftig eksplosjon havneområdet i Beirut. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

80 prosent av landets korn

Tobias Schneider, en tysk Midtøsten-forsker, omtaler eksplosjonene i Beirut som ødeleggende for landet, som allerede stod midt i en politisk og økonomisk krise, i tillegg til økende tilfeller av covid-19.

Ifølge Schneider opplevde Libanon økende usikkerhet rundt matmarkedet i forkant av eksplosjonen på grunn av en valutakollaps som sendte matvareprisene i været.

- Folk gikk sultne fra før. Og byens største kornlager ligger der, skriver Scneider i en Twitter-melding med et bilde som viser at lageret brenner.

- Den lokale hveteproduksjonen dekker bare ti prosent av landets forbruk. Resten importeres fra andre land. Over 80 prosent av det importerte kornet oppbevares i lageret som nå befinner seg i hjertet av eksplosjonen, skriver han på Twitter og legger til:

- Det er helt katastrofe. Regjeringen må handle raskt.

<strong>ØDELAGT:</strong> Kornlageret ble ødelagt under eksplosjonen tirsdag. Det kan bety starten på en matkrise. Foto: Hussein Malla / AP / NTB scanpix
ØDELAGT: Kornlageret ble ødelagt under eksplosjonen tirsdag. Det kan bety starten på en matkrise. Foto: Hussein Malla / AP / NTB scanpix Vis mer

- Ødelagt

60 prosent av Libanons import skjer ved havna som sto i brann tirsdag.

Matminister Raoul Nehme sier til Reuters at kornsiloen er ubrukelig etter eksplosjonen. I tillegg ble et annet matlager ødelagt.

Det er imidlertid grunn til å tro at at lagrene ikke var fulle på grunn av en allerede pågående matmangel. Nehme forsikrer også at landet skal importere hvete, og at landet skal ha nok fram til da.

Journalist Josie Ensor, som inntil nylig befant seg i Midtøsten, skriver at Libanon «trenger mer enn vår solidaritet, det trenger desperat hjelp nå».

- Økonomien har kollapset, politikken er i vranglås og sykehusene fungerte knapt før dette, skriver Ensor, som nå jobber som korrespondent i USA for britiske Telegraph.

- De vil trenge rask hjelp med å bygge kornlageret igjen, i tillegg til matstøtte, svarer Schneider.

<strong>RØYK:</strong> USAs ambassade i Beirut har bedt amerikanere i byen om å holde seg innendørs for å unngå gifftig røyk og avgasser etter eksplosjonene. Foto: AP Photo/Hassan Ammar
RØYK: USAs ambassade i Beirut har bedt amerikanere i byen om å holde seg innendørs for å unngå gifftig røyk og avgasser etter eksplosjonene. Foto: AP Photo/Hassan Ammar Vis mer
<strong>STORE ØDELEGGELSER:</strong> En ødelagt silo ved havna i Beirut. Foto: STR / AFP
STORE ØDELEGGELSER: En ødelagt silo ved havna i Beirut. Foto: STR / AFP Vis mer

Dramatisk for folket

Kari Karamé har jobbet mange år som forsker i Nupi hvor hun har forsket på kjønn i krig og på fredsbygging i Midtøsten, med et spesielt fokus på Libanon og Syria.

Hun har totalt selv bodd 17 år i Beirut og har siden hun gikk av med pensjon vært bosatt i Beirut halve året.

Til Dagbladet beskriver Karamé dagens eksplosjon som dramatisk, særlig siden det rammer et folk som i utgangspunktet har så lite.

- Eksplosjonen har medført enorme materielle skader på uendelige hjem, noe få vil ha råd til å reparere. Det er ufattelig at et lite land skal gjennomgå så mye.

Siden i fjor høst har landets krise forverret seg kraftig og matmangelen i landet er stor.

- Vi får håpe at ikke hele kornlageret er ødelagt, for brød er en svært viktig del av maten som landets innbyggere får tak i nå. Brød er en av de få tingene som fortsatt er relativt billig, men jeg må understreke relativt, sier hun til Dagbladet.

- Viktig for maten

Karamé understreker den alvorlige situasjonen ved å si at allerede før denne eksplosjonen, frykter humanitære organisasjoner i Libanon «at barn vil kunne komme til å dø av sult i løpet av høsten». Jad Sakr, Redd Barnas direktør i Libanon, er også bekymret.

- Hendelsen kunne ikke kommet på et verre tidspunkt og har rammet de som allerede led av effekten av covid-19-krisa og den økonomiske nedgangen. Beiruts hovedhavn, som nå er fullstendig ødelagt, er viktig for mye av maten, kornet og drivstoffet som Libanon importerer, og familier vil umiddelbart føle mangelen på grunnleggende behov som et resultat av denne tragedien, sier Sakr ifølge CNN.

BBCs korrespondent i Beirut, Rami Ruhayem, skriver at det er vanskelig å se for seg et verre tidspunkt for en krise i byen enn akkurat nå. Han viser til økende coronasmitte og sykehus som sliter med å takle pågangen.

- Libanon importerer det meste av maten sin: dets økonomi har vært i fritt fall i nesten ett år, samtidig som det har vært frykt for utbredt matmangel fremover. Nå er alt kornet som ble lagret på havna borte. Faktisk er selve Beirut havn borte, sa en tjenestemann, skriver Ruhayem.

JANUAR: Libanons nye statsminister Hassan Diab advarte om at landet står overfor en økonomisk katastrofe. Bilder fra AP. Video publisert i januar 2020. Vis mer

Lover hjelp

Karamé kom for første gang til Libanon på slutten av 60-tallet. Siden den gang har hun vært vitne til en enorm nedgang for landet, politisk, men ikke minst økonomisk.

Hun beskriver en stadig forverret situasjon siden midten av 2000-tallet, men en kraftig forverring siden i fjor høst.

- Folk har rett og slett mistet håpet.

Frankrike, USA og Tyrkia er blant landene som lover hjelp til Libanon. Frankrikes president Emmanuel Macron har lovet at franske ressurser og bistand allerede er på vei.

- Nå sier det ene landet etter det andre at de vil komme med nødhjelp, så det får vi bare håpe at skjer, og at det går direkte til de som trenger det, uten å gå innom politikere i landet, sier Karemé.

TRUMP: Mener eksplosjonen i Beirut ikke var et ulykke, men et angrep. Video: AP Vis mer

- Ser ut som angrep

Som nevnt har USAs president Donald Trump også lovet hjelp til Libanon. Rett over midnatt natt til onsdag holdt han pressekonferanse i Det hvite hus.

Han startet med å uttrykke støtte og sympati for Libanon og Beirut.

- USA står klare til å hjelpe, lovet Trump.

Presidenten omtalte også eksplosjonen som et angrep, og en journalist spurte om han var sikker på at dette var et angrep og ikke en ulykke.

- Det ser ut som det, basert på eksplosjonen. Jeg har hatt møter med noen av våre flotte generaler. De ser ut til å føle at det var det. Dette var ikke en slags eksplosjon i produksjonen, sa Trump.

- Det var en slags bombe, hevdet Trump.

Men Libanons president Michel Aoun har opplyst at det var 2750 tonn ammoniumnitrat som gikk i lufta i de to eksplosjonene. Presidenten har uttalt at det var manglende sikkerhetstiltak som var årsaken.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters betegner Aoun det som «uakseptabelt» at det ikke var strengere sikkerhetstiltak ved lageret, og han lover at de ansvarlige vil bli straffet «så hardt som mulig».

Ammoniumnitrat brukes i kunstgjødsel og som ingrediens i sprengstoff og er svært ustabilt i høye temperaturer og fuktighet.

Det er erklært to ukers unntakstilstand i byen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer