Her ryker lappen

HITRA (Dagbladet): Over ett hundre bilister har mistet lappen for råkjøring i Hitratunnelen de siste to åra. Fotoboksene avslører fartssynderne hver dag. Politiet frykter ulykker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lensmannen Dagfinn Herskedal på Hitra frykter en katastrofe, hvis det blir brann etter en ulykke i tunnelen.

Den nesten seks kilometer lange Hitratunnelen var verdens dypeste undersjøiske tunnel, da den sto ferdig for åtte år siden.

264 meter under havets overflate suser bilene forbi. Den registrerte rekorden i fotoboksene er 168 kilometer i timen. På hver eneste film er det bilister som passerer i 130- 140. Er farten over 116 kilometer i timen, ryker førerkortet.

Turister som besøker den vakre øya på Trøndelagskysten, er blant de verste fartsbøllene. Dessverre er de som regel forsvunnet når filmen er framkalt.

Men snart får lensmannen nytt, moderne digitalkamera, og da slipper ingen unna.

Gjengangere

- Vi har fått god respons hos politimesteren og veisjefen. Det beste vil være om vi kan stå klar med det digitale bildet når råkjørerne kommer ut av tunnelen. Da blir det nesten som å lese av en radar, forteller Hitra-lensmann Herskedal.

Sommervarmen fører til kraftigere trykk på gasspedalen. Her knipses det portrettbilder av fartsbøller, i ett sett.

- Det blir gjerne fem førerkortbeslag på hver film, som består av 34 bilder. Filmen er gjerne oppbrukt i løpet av to- tre dager. Noen bilister er dessuten gjengangere på bildene i fotoboksen, kan lensmannen fortelle - utrolig nok.

Fastboende er også blant fartsovertrederne. Folk som kjenner til fotoboksene, greier likevel ikke å holde den lovlige farten på 80 kilometer i timen.

- Noen har også de merkeligste unnskyldninger og forklaringer og krumspring. De forteller at de ble redde, og at noen skrek i bilen, slik at de måtte komme seg ut av tunnelen hurtigst mulig.

Alvorlig

- Selv om tunnelen er bratt, er det likevel ikke vanskelig å holde farten?

- Det er ikke det. Men det lukter bremsebelegg hos de fleste når de kommer opp til bomstasjonen. Det merker jeg også på min egen bil, sier lensmannen.

To ganger har det vært alvorlige ulykker i tunnelen - en dødsulykke og en med personskade. Det har også vært motorhavari og brann i en kranbil i tunnelen.

- Jeg tør nesten ikke tenke på hva som kan skje hvis biler kolliderer i høy fart. En ulykke i tunnelen kan bli svært alvorlig, sier lensmann Dagfinn Herskedal.

Han har foreslått flere tiltak for å bedre trafikksikkerheten i tunnelen, blant annet å male veggene hvite. Men det har ikke myndighetene penger til.

TAR MANGE FARTSBØLLER: Altfor mange setter opp farten i Hitratunnelen. I løpet av to år er det registrert over 100 fartsovertredelser som kvalifiserer for førerkortbeslag, forteller Hitra-lensmann Dagfinn Herskedal.