Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her ryker LO-sjefens tur til Sør-Amerika

- Sjefen reiser ikke på tur når 95 ansatte streiker utenfor døra.

 IKKE BEKVEM MED STREIK I EGET HUS: 
 LO-leder Gerd Kristiansen møtte streikevaktene og LO-ansatte Synnøve Konglevold, og Olav Lie utenfor Folkets Hus onsdag. For første gang i historien streiker ansatte i LO mot fagorganisasjonen.
Foto: Mats Rønning / NTB scanpix
IKKE BEKVEM MED STREIK I EGET HUS: LO-leder Gerd Kristiansen møtte streikevaktene og LO-ansatte Synnøve Konglevold, og Olav Lie utenfor Folkets Hus onsdag. For første gang i historien streiker ansatte i LO mot fagorganisasjonen. Foto: Mats Rønning / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Mats Rønning):
Bare renholdere og avdelingsledere er på jobb i LO-hovedkvarteret på Yongstorget.

Sjefen selv blir tydelig rørt når hun snakker om streiken blant sine egne.

- Jeg synes det er kjempetrist. Jeg plages når jeg ser de som streiker, sier LO-leder Gerd Kristiansen til NTB.

Hun skulle egentlig vært til stede under LOs tradisjonsrike kartellkonferanse på Gol onsdag, men valgte å melde avbud som følge av streiken.

En planlagt studietur til Colombia fredag kan også komme til å ryke.

- Har man 95 av sine ansatte i streik utenfor døra, så reiser ikke sjefen bort, sier hun.

- Snakker sammen I alt har Handel og Kontor tatt ut 296 ansatte i fagbevegelsen i streik. En rekke fagforbund er rammet. I LO sentralt er det streikende i alle avdelinger med unntak av internasjonal og juridisk avdeling. Avdelingsledere er ikke tatt ut. Det er ikke renholderne heller, fordi disse er organisert i et annet forbund.

Formelt er det Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening (AAF) som er Handel og Kontors motpart. Men forholdene er ikke større enn at AAFs styreleder er LO-sekretær Trude Tinnlund, en av dem som sitter nærmest Gerd Kristiansen i LO-toppen.

- Selvfølgelig snakker vi sammen om streiken. Jeg har bedt partene om å finne en løsning, men på det konkrete planet, er dette noe partene selv må håndtere, sier Kristiansen.

Hun medgir at det ikke er lett å se på den første streiken i LOs historie, men understreker at ansatte i fagbevegelsen har samme streikerett som øvrige arbeidstakere.

Tallkrangel Handel og Kontor mener deres ansatte i LO og de ulike fagforbundene tjener dårligere enn sammenlignbare grupper. Hovedårsaken til streiken er uenighet om statistikk og tallgrunnlag.

Handel og Kontor mener arbeidsgiver ikke har gitt dem innsyn i lønnsopplysninger, noe AAF tilbakeviser.

- Det er ikke riktig at vi har holdt informasjon eller lønnsstatistikk tilbake. Et partssammensatt statistikkutvalg står omforent bak en rapport som Handel og Kontor har valgt å legge til side, sa styreleder og LO-sekretær Trude Tinnlund til NTB forleden.

Hun medgir imidlertid at statistikkgrunnlaget «kunne vært bedre». Det går fram av en pressemelding AAF sendte tirsdag, da det ble gjort nye forsøk på å komme arbeidstakerne i møte med et nytt tilbud.

Eller «ultimatum», som Handel og Kontor kaller det:

- Tilbudet ligger etter våre beregninger under rammen fra frontfaget, sier HK-leder Trine Lise Sundnes, som selv var LO-sekretær inntil i fjor.

(NTB - Mats Rønning).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling