DÅRLIG NAPP: Barack Obama på stemmesanking for Martha Coakley under et valgkamparrangement i Cabot Center på Northeastern University i Boston søndag. Ifølge lokale medier var det 1500 innenfor veggene og et tilsvarende antall utenfor. Men Obama og Coakley klarte ikke å vekke like mye begeistring som republikaneren Scott Brown. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB/SCANPIX
DÅRLIG NAPP: Barack Obama på stemmesanking for Martha Coakley under et valgkamparrangement i Cabot Center på Northeastern University i Boston søndag. Ifølge lokale medier var det 1500 innenfor veggene og et tilsvarende antall utenfor. Men Obama og Coakley klarte ikke å vekke like mye begeistring som republikaneren Scott Brown. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB/SCANPIXVis mer

Her samler Obama 1500 på valgkampmøtet i Massachusetts

For et år siden samlet han 1,5 millioner i Washington. Nå er Obama-magien borte, mener ekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): «Jeg er Scott Brown. Jeg er fra Wrentham. Og jeg kjører pickup».

Slik har den forholdsvis anonyme Scott Brown gitt seg til kjenne for velgerne i Massachusetts de siste ukene. I natt klarte han det  ingen republikaner har klart siden 1972.

Den 50 år gamle, tidligere advokaten og nakenmodellen danket ut demokratenes kandidat Martha Coakley, og overtar senatsplassen etter avdøde Ted Kennedy.

Dermed mister demokratene sitt superflertall, som gjør at de kan få i gjennom den prestisjefylte helsereformen uten å risikere uthalingsforsøk fra republikanerne.

- Det som skjedde her kan skje over hele USA. Når det er trøbbel i Massachusetts, er det trøbbel over alt - og demokratene vet det, advarte Brown.

- En folkeavstemning
Selv demokratene har vanskelig for å bortforklare nattas valgresultat som annet enn et tydelig signal om at velgerne er utålmodige etter å se resultater.

På dagen ett år etter at Barack Obama samlet 1,5 millioner entusiastiske amerikanere i Washington under innsettelsen, har han og resten av demokratene gått på sitt hittil største nederlag.

- På mange måter ble valget i Massachusetts en folkeavstemning, ikke bare om helsereformen, men også om regjeringens åpenhet og integritet, sier Jim Webb, demokratenes senator fra Virginia, ifølge CNN.

Webb mener det vil være galt av demokratene å forsøke å tvinge gjennom helsereformen før Brown - en uttalt motstander av reformen - blir tatt i ed.

ET ÅR SIDEN: Nærmere 1,5 millioner mennesker møtte fram i gatene av Washington DC for å hylle Obama på innsettelsesdagen 20. januar i fjor. Foto: AP Photo/Scott Andrews/SCANPIX
ET ÅR SIDEN: Nærmere 1,5 millioner mennesker møtte fram i gatene av Washington DC for å hylle Obama på innsettelsesdagen 20. januar i fjor. Foto: AP Photo/Scott Andrews/SCANPIX Vis mer

- I trøbbel- Nå er Obama i trøbbel, mener Jan Arild Snoen, spaltist i Dagsavisen og tidsskriftet Minerva.

- Resultatet i Massachusetts betyr at det er en sterk misnøye med Washington og den politikken som føres i USA, sier Snoen, som mener det ble skapt urealistiske forventninger til hva Obama skulle få til.

Derfor ble misfornøyde demokrater sittende hjemme, mens misfornøyde, uavhengige velgere tok til urnene i Massachusetts.

Snoen tror ikke nattas valgresultat lar seg forklare ut fra spesifikke omstendigheter, som for eksempel at Massachusetts er den eneste delstaten med tilnærmet universell helseforsikring.

I det som omtales som «The Bay State» har mer enn 95 prosent av befolkningen helseforsikring, skriver nyhetsmagasinet Time.

Heller ikke Martha Coakleys elendige valgkamp eller republikanernes voldsomme mobilisering av valgkampapparatet, kan forklare utfallet.

En møllesteinSpørsmålet nå er om Obamas politiske prestisjeprosjekt - helsereformen - virkelig står for fall.

Med bare 59 stemmer i Senatet har demokratene mistet superflertallet. Enkelte demokrater snakker om å sende reformforslaget uforandret til avstemning i Representantenes hus for å unngå en ny avstemning blant senatorene. Men dette alternativet anses som lite sannsynlig.

KJØRER PICKUP: Scott Brown kom kjørende i pickupen sin da han skulle avgi sin stemme under suppleringsvalget i går. Foto: AP Photo/Robert F. Bukaty/SCANPIX
KJØRER PICKUP: Scott Brown kom kjørende i pickupen sin da han skulle avgi sin stemme under suppleringsvalget i går. Foto: AP Photo/Robert F. Bukaty/SCANPIX Vis mer

Men «krisen» demokratene står oppe i kan snus til deres fordel.

- Denne helsereformen vært som en møllestein rundt halsen på Obama. Jeg tror ikke det er aktuelt å redde reformen slik den er i dag. Det er mer sannsynlig at de starter på nytt for å finne fram til reform som blir akseptert.

- Dette trenger ikke nødvendigvis å være et nederlag. Jeg mener en vedtatt reform uansett ville medført problemer for demokratene. Etter min mening manglet den finansiering, og kunne ført til ytterligere budsjettunderskudd og innsparinger i helsevesenet, sier Snoen.

- Magien borteNå må Obama ta signalene fra Massachusetts på alvor og trekke inn mot det politiske sentrum, mener han.

For det er flere skremmeskudd i lufta. I november tapte demokratene guvernørvalgene i New Jersey og Virginia. I New Hampshire trygler demokraten Ray Buckley om pengedonasjoner foran valget neste måned. Et valg han frykter å tape.

- Obama-magien er borte. To dager før valget i Massachusetts samlet han færre velgere enn en ukjent republikaner. Nå må han trekke mot sentrum og bygge allianser, dersom han skal ha håp om å bli gjenvalgt i 2012, sier Snoen til Dagbladet.

PARKERT: I november lå Martha Coakley 30 prosentpoeng foran på meningsmålingene. I natt tapte hun med solide fem prosentpoeng for den ukjente Scott Brown. Foto: AP Photo/Elise Amendola/SCANPIX
PARKERT: I november lå Martha Coakley 30 prosentpoeng foran på meningsmålingene. I natt tapte hun med solide fem prosentpoeng for den ukjente Scott Brown. Foto: AP Photo/Elise Amendola/SCANPIX Vis mer