KLASSEROM: Et klasserom på skolen hvor ti mennesker mistet livet søndag da en tønnebombe gikk av. Bashar al-Assad sa i februar at dette var et våpen han aldri ville bruke. En rykende fersk rapport fra Amnesty forteller en annen historie. Foto: AFP PHOTO / BARAA AL-HALABI / NTB Scanpix
KLASSEROM: Et klasserom på skolen hvor ti mennesker mistet livet søndag da en tønnebombe gikk av. Bashar al-Assad sa i februar at dette var et våpen han aldri ville bruke. En rykende fersk rapport fra Amnesty forteller en annen historie. Foto: AFP PHOTO / BARAA AL-HALABI / NTB ScanpixVis mer

Her satt barna på skolebenken. Så gikk en av Assads forbudte og hatede «tønnebomber» i lufta

Amnesty raser i ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag kom det en rapport fra Amnesty International som forteller at både regjerings- og opprørsstyrker i Syria gjennomfører krigsforbrytelser på en daglig skala.

I sentrum for grusomhetene står det Amnesty kaller «barrel bombs» eller «tønnebomber», et våpen Syrias president Bashar al-Assad kategorisk nektet for å ha tatt i bruk da han snakket med BBC i februar.

Søndag krevde nettopp en slik bombe minst ti menneskeliv da den traff en barneskole i Aleppos Saif al-Dawla-distrikt.

Sivile som mål Rapporten, som dekker tidsrommet januar 2014 til mars 2015, beskriver hvordan myndighetsstyrker gjentatte ganger benyttet tønnebomber (oljetønner, bensintanker eller gassylindere fylt med eksplosiver og metallbiter) i tokt over den delen av Aleppo som er under opprørernes kontroll.

Den forteller videre at den store majoriteten av de omkomne i angrepene var uskyldige sivile, og at bevis kunne tyde på at «myndighetene med overlegg hadde sivile som mål».

Blant målene for angrepene skal det ha vært 14 markeder, 12 knutepunkter for transport, 23 moskeer, 17 sjukehus og tre skoler.

- Jeg så barn uten hoder, og det var kroppsdeler overalt. Det er sånn jeg forestiller meg at helvete er, var øyenvitneskildringen til en fabrikkarbeider som var i nærheten da ei tønnebombe gikk av i 2014.

- Ikke sett denne typen skader En kirurg i al-Sakhour-distriktet kommer også med sine skildringer av grusomhetene som utspiller seg i Syrias nest største by.

- Vi har ikke sett denne typen skader i noen lærebok. Tønnebomber er et våpen av verste sort. Skadene og det vi har sett er ikke til å tro, sier han.

Også opposisjonsstyrkene får refs av Amnesty som peker på at de bruker unøyaktige våpen som tar mange sivile liv, og at de i likhet med regjeringsstyrkene driver med kidnapping og tortur av sivile.

Philip Luther, sjef for Amnestys program i Nord-Afrika og Midtøsten, peker på at FN for over et år siden advarte mot at slik bombebruk ville få store konsekvenser. Ingenting har skjedd.

- Det internasjonale samfunnet har vendt Aleppos innbyggere ryggen, sier han.

BOMBET SKOLE: Søndag krevde en tønnebombe minst ti menneskeliv da den traff en barneskole i Aleppos Saif al-Dawla-distrikt. Foto: REUTERS/Hosam Katan/NTB Scanpix
BOMBET SKOLE: Søndag krevde en tønnebombe minst ti menneskeliv da den traff en barneskole i Aleppos Saif al-Dawla-distrikt. Foto: REUTERS/Hosam Katan/NTB Scanpix Vis mer