<strong>SMADRET:</strong> Familiens bil har svært omfattende skader etter ulykken på E18. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
SMADRET: Familiens bil har svært omfattende skader etter ulykken på E18. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen Vis mer

Promillekjøring

Her satt familie på fire. Mann promilletatt

- Svært bekymringsfullt, sier politiet.

Publisert
Sist oppdatert

Politiet mener at ulykken som seint i går førte til at sørgående løp i Bringåkertunnelen ved Holmestrand ble stengt, skyldes promillekjøring. Til sammen tok patruljer fra Sør-Øst politidistrikt hele sju promillemistenkte bilførere i natt.

- Dette er svært bekymringsfullt, sier Merete Kvaal, operasjonsleder ved Sør-Øst politidistrikt, til Dagbladet.

Vrakdeler

Til alt hell ble ingen alvorlig skadd i ulykken i tunnelen, som ligger på E18, på en strekning med fartsgrense på 100 km/t. En av de voksne i førstnevnte bil klaget over brystsmerter.

<strong>IKKE KJØRBAR:</strong> Den siktede mannens bil har store skader etter sammenstøtet. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
IKKE KJØRBAR: Den siktede mannens bil har store skader etter sammenstøtet. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen Vis mer

Da politiet kom til stedet, sto en bil med to voksne og to barn inni tunnelen, mens en bil med en mann i 50-åra sto like utenfor. Begge bilene hadde kollisjonsskader.

- Det ligger små vrakdeler over et område på anslagsvis 500 meter, uttalte Jardar Aftret, brannmester i Vestfold interkommunale brannvesen, på Facebook kort tid etter ulykken.

Patruljen fattet mistanke til føreren av bilen utenfor tunnelen. Prøver avdekket alkohol i blodet; dessuten hadde han ikke gyldig førerkort.

- Mannen er nå pågrepet, meldte politiet i natt.

PÅSKETUR: På vei til påskeferie på mandag havnet en familie på fire bak denne vinglete traileren. Plutselig smalt det i autovernet og de ringte til politiet. Det viste seg at den polske sjåføren hadde 2,29 i promille. Video: Cecilie Heggeseth Vis mer

Stor kraft

Ut fra skadene på kjøretøyene ser det ut til at den nå siktede mannen med stor kraft traff bakenden på familiebilen med høyre kant av sin bil. Det er også tydelige merker fra minst én av bilene på tunnelveggen.

Tunnelløpet på den sentrale motorveistrekningen var stengt i to timer, og omkjøring ble dirigert ved Grelland rasteplass nord for inngangen.

<strong>MERKER:</strong> Også tunnelveggen har tydelige merker etter ulykken. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
MERKER: Også tunnelveggen har tydelige merker etter ulykken. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen Vis mer

Alle de sju mistenkte promillekjørerne fra Sør-Øst politidistrikt i natt er menn i alderen 20-åra til 50-åra.

I flere av tilfellene oppsto materiell skade - som i Mjøndalen, der en mann i 40-åra krasjet i kanten ved pumpene på en benstinstasjon, rett foran to politipatruljer.

- Sju er sju for mange. Enda mer bekymringsfullt er de vi ikke får tatt - det er et stort farepotensial, sier operasjonsleder Kvaal.

Stor risiko

Ulykkesrisikoen øker dramatisk dersom en bilfører er påvirket av alkohol. En norsk studie viser at en promille på 1,5 eller mer gir en bilfører ca. 350 ganger så stor risiko for å dø i en ulykke sammenliknet med når man er edru. Ved en promille på 1,0 er risikoen ca. 70 ganger større.

- Antallet sier noe om holdningene til dem som er villige til å utsette så vel andre som seg selv for fare ved å kjøre i påvirket tilstand, sier Kvaal.

<strong>FRONTSKADER:</strong> Familiebilen har også skader i fronten, etter å ha truffet tunnelveggen. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
FRONTSKADER: Familiebilen har også skader i fronten, etter å ha truffet tunnelveggen. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen Vis mer

De høye tallene fra i natt til tross: Jula skiller seg ikke ut som høysesong for promilliekjøring, ifølge tall fra Utrykningspolitiet (UP). Snarere tvert imot er januar, februar og desember månedene med færrest promilletatte.

Samtidig slå UP fast at mørketallene er høye, og regner med at opptil 140 000 kjøreturer foregår med ruset bilfører hver dag i Norge.

- Vi har alltid fokus på å ta promillekjørere, konstaterer operasjonsleder Kvaal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer