Her seiler Ropstad under regnbueflagget

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad holder seg borte under Pride-paraden lørdag. Men på regjeringens nettsider må han finne seg i å bli rammet inn av regnbueflagget.

RAMMET INN: Også Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstads hjemmesider fikk regnbueflagg da regjeringen.no skiftet banner for å markere støtte til Pride. Foto: Skjermdump
RAMMET INN: Også Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstads hjemmesider fikk regnbueflagg da regjeringen.no skiftet banner for å markere støtte til Pride. Foto: SkjermdumpVis mer

I ettermiddag holder statsminister Erna Solberg (H) mottakelse i regjeringens representasjonsanlegg for å markere Pride-uka. Samme dag ble banneret som rammer inn regjeringens nettsider skiftet fra lyseblått til regnbueflaggets farger.

– Begge deler er en klar støtte til budskapet om at man skal kunne elske hvem man vil, sier Solbergs høyre hånd på SMK, statssekretær Rune Alstadsæter (H).

- Det er også en markering av fellesskapet, mangfoldet, stoltheten og kjærligheten som Pride symboliserer, tiføyer han.

Retter ryggen

Banner-byttet på regjeringens nettsider førte også til at regnbueflagget rammet inn sidene til barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

KrF-lederen har gjort det klart at han er så uenig meningene til Pride-arrangøren FRI, at han ikke blir å finne under lørdagens parade i Oslo sentrum.

FORGJENGEREN GIKK: Daværende KrF-leder Knut Arild Hareide gikk i Pride-parade i Oslos gater i 2016, sammen med kona Lisa, homofile, lesbiske, bifile, transpersoner og støttespillere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FORGJENGEREN GIKK: Daværende KrF-leder Knut Arild Hareide gikk i Pride-parade i Oslos gater i 2016, sammen med kona Lisa, homofile, lesbiske, bifile, transpersoner og støttespillere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Ropstad holder seg borte, i motsetning til blant andre KrFs parlamentariske nestleder Geir Jørgen Bekkevold, KrFU-leder Martine Tønnessen og KrFs kommunikasjonssjef Mona Høvset – som i fjor sommer giftet seg med kjæresten Louise-Hill Vegsund.

På sin Facebook-side skriver Høvset om hvordan det oppleves for henne å gå i paraden:

«En dag der du ikke kjenner deg annerledes. En dag der du kan være en del av fellesskapet uten å måtte forsvare hvem du elsker. En dag du kan rette ryggen og heve hodet. En dag da du kan rett og slett være glad over den du er.»

«FAMILIE»: ... er temaet for årets norske Pride-feiring. Her er noen barn fra Barnehagenvår i Oslo sine tanker rundt ordet. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Er på mottakelse

Ropstad sier i en skriftlig kommentar til Dagbladet at han «ikke har noen sterke meninger» om at banneret på nettsidene hans plutselig var prydet med regnbueflaggets farger.

– Pride er en viktig markering for mange mennesker i Norge, derfor er det også en viktig for regjeringen. Jeg skal selv delta i regjeringens egen mottakelse i anledning Pride-uka i kveld, opplyser KrF-lederen.

Han sier følgende om hvorfor han da ikke også blir i finne i paraden lørdag:

– Jeg tror hele Norge har fått med seg at jeg ikke kommer til å delta i Pride paraden. Det er fordi FRI, som er organisasjonen som arrangerer paraden, står for en del politiske saker jeg er sterkt uenig i. Dette er saker som polygami, innføring av et tredjekjønn, opphevelse av sexkjøpsloven og åpning for surrogati.

– La ord bli handling

FRI-leder Ingvild Endestad velger å tolke regjeringens midlertidige bytte av banner som et signal om at den er en regjering for alle.

– Det håper jeg selvsagt gjelder for alle departementene, sier hun.

– Har Ropstad vist at han er en statsråd for alle?

– Så langt har jeg ikke hørt Ropstad uttale seg så mye om familier som ikke består av mor og far i et ekteskap, eller om skeives rettigheter. Jeg ønsker å se hans ord om å være en minister for alle, bli omsatt til ord og handlinger i praksis.

– Skulle du gjerne sett Ropstad i paraden lørdag?

– Jeg er opptatt av at de som går der har lyst til å gå der.

– Hva tenker du om begrunnelsen hans for ikke å gå?

– Han har tatt ut elementer fra FRIs politiske plattform, de mest kontroversielle delene kanskje, som argument for ikke å gå. Han kunne like gjerne løftet fram andre saker som KrF heler ikke støtter, som retten til likekjønnet ekteskap og rettighetene til å få barn også utenfor kjernefamilien, mener Endestad.

SPEED-DATING: I hjertet av Oslo arrangerte foreningen FRI lesbisk speed-dating under Oslo Pride. Men er det egentlig noen forskjell på sjekking mellom lesbiske og heterofile? Video/reporter: Ørjan Ryland Vis mer