Her selger de eneboligen, men må likevel låne for å kjøpe en liten leilighet

Eneboliger i Fredriksstad går for spottpriser. De som selger må låne et par millioner for å kjøpe en liten leilighet.

BOLIG: Her lokkes villabeboere i Fredrikstad med mindre leiligheter, men også store i 10 millioners klassen. Dersom Fredrikstad kommune godkjenner tegningene, vil det se slik ut ved Kråkerøybroen om drøyt to år. ILLUSTRASJON: Aart Arcititects
BOLIG: Her lokkes villabeboere i Fredrikstad med mindre leiligheter, men også store i 10 millioners klassen. Dersom Fredrikstad kommune godkjenner tegningene, vil det se slik ut ved Kråkerøybroen om drøyt to år. ILLUSTRASJON: Aart ArcititectsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Cato Jansen (48) vil bygge 70 leiligheter på den siste «promenadetomten» i Fredrikstad. Toppleilighetene på Tordenskiold Brygge vil koste rundt 10 millioner kroner, skriver Finansavisen.

Ved den gamle Kråkerøy-broen i Fredrikstad. Der hvor trafikken tidligere dundret forbi, er ferdselen kraftig redusert etter at den nye Værste-broen ble åpnet lenger øst for tre år siden.

Nede ved pilarene ligger noen forfalne bygg — en nedlagt bensinstasjon og noen butikklokaler det er lenge siden noen handlet i.

Her vil Jansen rydde plass for byens mest spektakulære leilighetsprosjekt: Et diagonalt oppdelt bygg med store balkonger og glassfasader, tegnet av Århus-baserte Aart Architects.

- De som kjøper dette, de kjøper det primært for beliggenheten ved vannet. Derfor har vi tatt bort en del areal fra bygget slik at 80 prosent av leilighetene har utsikt mot elven. Jeg tror det ville vært vanskeligere å selge vanlig lamellbebyggelse, sier han til avisen.

Om Fredrikstad kommune godkjenner planene, kan salget starte i begynnelsen av 2015.

Eneboliger til spottpris En anslått kvadratmeterpris på 60.000 kroner er helt i toppsjiktet i Fredrikstad. Det innebærer at en 60 kvadratmeters leilighet vil koste 3,6 millioner kroner.

For den prisen kan du lett kjøpe en enebolig et annet sted i kommunen. Du kan faktisk kjøpe to. Den billigste Fredrikstad-villaen som annonseres akkurat nå koster ifølge Finansavisen 900.000 kroner, riktignok med et heftig oppussingsbehov.

Drøyt fem av toppleilighetene vil prises til cirka 10 millioner kroner stykket, for rundt 180 kvadratmeter. Flesteparten vil imidlertid være på pluss/minus 60 kvadratmeter.

Den siste industritomten bebygges Det er bygget mange boliger på gamle industritomter i Fredrikstad, men det er ennå plass til mer.

Værste Brygge, på Kråkerøy-siden av elven, er 20 av 33 leiligheter i første byggetrinn solgt. Også her er prisene friske til Fredrikstad å være: Fra 2 millioner kroner for den minste leiligheten til 9,9 millioner for den største.

- 15 av dem var solgt allerede dagen etterpå, sier avdelingsleder og megler Geir Winther hos Eiendomsmegler 1 i Fredrikstad.

UNDER BROEN:  Lastebiler har ikke lenger lov å bruke Kråkerøybroen, og trafikkstøyen er kraftig redusert. — Det er veldig positivt for oss, sier utbygger Cato Jansen. FOTO: Gard Setsaas / Finansavisen
UNDER BROEN: Lastebiler har ikke lenger lov å bruke Kråkerøybroen, og trafikkstøyen er kraftig redusert. — Det er veldig positivt for oss, sier utbygger Cato Jansen. FOTO: Gard Setsaas / Finansavisen Vis mer

- Til Fredrikstad å være, med dette prisnivået, er vi veldig godt fornøyd. Vi er også i prosess med flere kjøpere.

Låner for å kjøpe mindre Winther forteller at de minste leilighetene ble «revet vekk», men at det også har vært god etterspørsel etter leiligheter i midtsjiktet, altså 5 til 7 millioner kroner. Vi aner at en del har gått og ventet på dette prosjektet, sier han.

Winther mener imidlertid at kjøpergruppen til leiligheter til drøyt 5 millioner kroner i byen begrenser seg til 30—40 husstander. Det skyldes de lave eneboligprisene. I de to neste byggetrinnene vil utbyggerne derfor legge ut flere mindre leiligheter for salg.

- Det er ikke uvanlig at pensjonister ofte låner én til to millioner for mellomlegget de trenger for å kjøpe en leilighet etter å ha solgt eneboligen. Det er en mismatch der som er litt fiffig, sier megleren.

- Det betyr igjen at eneboligene har mye å gå på.

Flere nyheter Røkke og Fredriksen blødde penger fredag
Småsparerne hamstret i XXL-aksjen
Oljeprisen faller og faller - hvor er bunnen?

PÅ BRYGGA: Værste Brygge er ille bra i Fredrikstad. Ihvertfall ifølge markedsførerne. FOTO: Eiendomsmegler 1
PÅ BRYGGA: Værste Brygge er ille bra i Fredrikstad. Ihvertfall ifølge markedsførerne. FOTO: Eiendomsmegler 1 Vis mer