Her selges sex og vodka

ALTA (Dagbladet): Finnmarkingen har kone og fem barn og har brukt 15000 kroner på russiske jenter siden lørdag. I nabohytta fortviler Lena (40) fra Murmansk fordi hun ikke har fått solgt posene med øl og vodka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mørk høstnatt på campingplassen i Alta. To tragedier møtes - nordmannen som har rotet bort alle pengene, og den russiske kvinnen som skal tjene mest mulig på kortest mulig tid.

Alle hyttene er opptatt av russiske jenter. Noen selger sex, alle har med seg sigaretter og alkohol, de er her utelukkende for å tjene penger.

- Bare dumme menn kommer hit, vi liker dem ikke, de drikker seg kanon fulle, men vi gjør alt for penger, sier Radmila (24).

Den blakke nordmannen er fortsatt i champagnens drømmeland, og vil slett ikke hjem. Han betror oss at han nå har fått barn med ei russisk jente, og hun forlanger at han skal gifte seg med henne.

- Men jeg er jo allerede gift i Norge, og har stor familie. Hva fanden skal jeg gjøre? spør han, og ber om å få låne mobiltelefonen for å ringe til broren som bor 100 kilometer unna.

Til minibanken

- Jeg må ha skyss til minibanken for å ta ut mer penger, snøvler han, uten tanke på morgendagen, jobben og dem han skal forsørge.
Finnmark er ikke som før, bussene med russiske jenter gjør noe med folk og samfunn. Etter at Dagbladet har sjekket inn på ei hytte på campingplassen, går det under et halvt minutt før den første russiske jenta banker på døra.

Slik er det i Alta, i Tana, Lakselv, Karasjok - noen busser drar helt til Troms. Lekre fristelser i små samfunn skaper rystelser, familier rives i stykker, koner fortviler, barn forsømmes - mange er maktesløse og fortvilte vitner til at normer og verdier går helt i oppløsning.

Naiv snillisme

- Slutt med den naive snillismen overfor de russiske kvinnene! krever stortingsrepresentant Randi Karlstrøm fra Alta. Hun er oppgitt over den økende horetrafikken, og foreslår at Norge må nekte å utstede visum til russere som gang etter gang drar til Norge.

- Dette kan ikke fortsette, det er kvalmt å se besteborgere i Alta stå på torget og klappe de russiske jentene på rumpa. Norske menn må ikke tro at det er u-hjelp de bedriver, de gir næring til russisk og norsk kriminalitet, sier Karlstrøm til Dagbladet.

Hun får varm støtte av Marianne Hansen, nærmeste nabo til campingplassen med den livlige nattetrafikken i Alta.
- Dette er skittent. I dag tidlig ravet to dritings mannfolk inn døra vår før sønnen vår hadde gått på skolen. Unger kommer hit for å spille fotball om ettermiddagen, de ser at kvinner kan kjøpes, forteller hun hoderystende.

Begge Alta-kvinnene er opptatt av at sexhandelen skaper gjensidig negative holdninger. Russere erfarer at nordmenn har tjukk lommebok og kjøper jenter, russere blir oppfattet som snuskete mennesker som selger seg sjøl og litt til for noen kroner.

- På alle andre områder støter norsk-russisk samhandel og hjelpeprosjekter på vanskelige hindringer, bare sextrafikken flyter problemfritt. Det er et paradoks, sier stortingsrepresentant Karlstrøm.

Må hjelpe

Politidistriktene i Finnmark har nå satt ned ei gruppe som skal granske sexhandelen.

- Jeg er student og bor aleine med en sønn på seks år. Jeg må også hjelpe mor med penger til mat. Alt er så vanskelig i vårt land, vi lever elendig, sier Radmila.

Jentene klager på at de aldri blir kjent med skikkelige nordmenn. De har ikke penger til å gå på kafé. De vet hva mange tenker om dem, og det plager dem.
- Aller helst ville vi levd annerledes, som dere. Men dette er også en måte å overleve på, sier Lena og Radmila, og trekker på skuldrene. De skjenker kaffe til oss og lar tida gå. Utenfor glir bilene forbi, noen menn hilser innom og natta er ennå ung, jentene skal ikke sove før bussen ruller hjemover.

KJØP OG SALG: Champagneflaska sprettes, det blir livlig i hytta. De russiske jentene kjører 1400 kilometer Murmansk-Alta-Murmansk, og må tjene mest mulig penger på to hektiske døgn. Norske menn er gavmilde kunder.<br>