Her sender Russland «Det kaspiske sverd» mot Syria

Russland fyrte av 18 cruiseraketter fra militærskip i Det kaspiske hav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at IS tok på seg ansvaret for at det russiske Metrojet-flyet gikk i bakken i oktober har Russland trappet opp militæroperasjonene i Syria betraktelig.

225 mennesker mistet livet i flystyrten, og onsdag publiserte terrorgruppen et bilde av det som skal være bomben brukt i aksjonen.

Ødelegger IS´ pengekran
Dagbladet omtalte torsdag Russland og USAs bombing av oljeinfastruktur som gjennomføres for å ødelegge pengestrømmen til Den islamske stat.

Rapporter avslører at IS tjener så mye som 350 millioner kroner i måneden på salg av olje.

Rekkevidde på 2 500 kilometer
Den russiske forsvarsministeren, Sergei Shoigu, uttaler i dag at den russiske flåten i Det kaspiske hav har skutt opp 18 cruisermissiler av typen Kaliber-NK mot «terroristposisjoner» i Syria fredag. Alle rakettene skal angivelig ha truffet målene, ifølge myndighetene.

Se rakettene bli avfyrt i videoen øverst i saken.

Langdistanserakettene, med en rekkevidde på rundt 2 500 kilometer, skal ha truffet syv mål i områdene rundt byene Raqqa, Idlib og Aleppo, melder Reuters.

Det omstridte russiske nettstedet Sputniknews skriver at cruisemissilene har kallenavnet «Det kaspiske sverd» grunnet sin lange rekkevidde.

- 600 drept
Videre blir han av det russiske nyhetsbyrået RIA sitert på at mer enn 600 «rebeller» skal være drept etter et lignende angrep i området rundt byen Deir ez-Zour øst i Syria, men det er ikke presisert når bombingen ble gjennomført.

- Vi har nå doblet antall fly som er tilgjengelig for militære operasjoner i Syria til 69, avslørte Shoigu i uttalelsen.

- Har truffet sivile
Det ble samtidig offentliggjort at lederen for det russiske utenriksdepartementet, Sergei Lavrov, har hatt kontakt med USAs utenriksminister, John Kerry, der de diskuterte behovet for samarbeid i kampen mot IS i Syria, forteller Reuters.

Ifølge Businiess Insider, som siterer den syriske menneskerettighetsorganisasjonen Syrian Observatory for Human Rights, skal Russiske bombe- og missilangrep ha truffet sivile mål, samt opprørsgrupper uten tilknytning til IS.

Det meldes også om dødsfall, store materielle ødeleggelser og personskader på sivile.