Her senker de tsunami-spøkelsesbåten

Beskutt og senket utenfor kysten av Alaska over et år etter at det forsvant fra Japan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av mars fikk et kanadisk militært fly som var på patrulje i den nordre skjærgården utenfor British Columbia vest i Canada seg en overraskelse. De oppdaget et stort rustent, japansk fiskerfartøy, som drev rundt for seg selv.
 
Det ble raskt identifisert som fartøyet Ryou-Un Maru, og det viste seg at den hadde forsvunnet fra Hokkaido i Japen under tsunamien for over et år siden.

- Den ser ganske grei ut med tanke på at den har vært ute i over et år, sa Marc Proulx ved Canadas sjøredning til CNN etter at den var funnet.  

Men det viste seg ikke å stemme helt. En kanadisk fiskebåt tok seg nylig til skipet, for å se om de kunne taue det inn. Men en dieseltank om bord hadde gått lekk og oppdraget ble for farlig, melder Reuters.

FULGTE MED: Mannskaper fra kystvakta fulgte med fra et fly underveis. Foto: REUTERS/U.S. Coast Guard/Petty Officer 1st Class Sara Francis/NTB Scanpix
FULGTE MED: Mannskaper fra kystvakta fulgte med fra et fly underveis. Foto: REUTERS/U.S. Coast Guard/Petty Officer 1st Class Sara Francis/NTB Scanpix Vis mer

Skipet måtte i stedet senkes.

I natt norsk tid tok den amerikanske kystvakta ansvar og senket båten med sprenggranater. Ifølge nyhetsbyrået AP tok det fire timer fra båten ble beskutt, til den sank utenfor kysten av Alaska.  

- Vi kunne ikke la det flyte rundt i et område med mye båttrafikk, sier Paul Webb, talsperson for kystvakta, til AP.

SATT FYR PÅ: Ryou-Un Maru sank fire timer etter at den ble beskutt.     Foto: AFP/US Coast Guard/NTB Scanpix
SATT FYR PÅ: Ryou-Un Maru sank fire timer etter at den ble beskutt. Foto: AFP/US Coast Guard/NTB Scanpix Vis mer

Båten lå i et mye brukt skipsleie mellom Asia og Nord-Amerika.

Store mengder vrakrester har vært på vei fra Japan og mot Nord-Amerika etter tsunamien.

Noe av det har allerede truffet land, ifølge AP, men atskillig mer er trolig på vei.

KONTROLLERT: Kystvakta gjennomførte en kontrollert senking. Foto: AFP/US Coast Guard/Petty Officer 2nd Class Charly Hengen/NTB Scanpix
KONTROLLERT: Kystvakta gjennomførte en kontrollert senking. Foto: AFP/US Coast Guard/Petty Officer 2nd Class Charly Hengen/NTB Scanpix Vis mer

- Vi så ting som planker, plastflasker, bøyer fra fiskenett, vaskefat, trommer, støvler og annet søppel. Vi så også en TV, et kjøleskap og ulike husholdningsartikler, sa et medlem av et russisk mannskap som observerte store mengder vrakrester i fjor høst til AFP.