Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her ser du 84 millioner stjerner

Ny studie med spektakulære bilder av melkeveien.

MELKEVEIEN: Dette bildet viser omfanget av det infrarøde VISTA-bildet som inneholder 84 millioner stjerner. Den røde firkanten viser midtpunktet i galaksen. Foto: NICK RISINGER / ESO / EPA/ NTB SCANPIX
MELKEVEIEN: Dette bildet viser omfanget av det infrarøde VISTA-bildet som inneholder 84 millioner stjerner. Den røde firkanten viser midtpunktet i galaksen. Foto: NICK RISINGER / ESO / EPA/ NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kalles den største undersøkelsen av stjernene i vår galakse noen sinne.

Astronomer har nå nemlig katalogisert 84 millioner stjerner i hjertet av vår egen galakse: Melkeveien.

Ved hjelp av teleskopet VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) i Chile har de skapt et bilde på ni gigapiksler som inneholder alle disse stjernene.

Ni ganger sju meter Bildet er så stort at dersom det skulle vises i trykkekvalitet tilsvarende det som benyttes i en bok så ville det dekket et område på ni ganger sju meter.

Den nye katalogen av stjerner inneholder ti ganger mer stjerner enn tidligere studier.

Forskerne håper at dette nye materialet vil hjelpe dem å forstå strukturen og utviklingen av Melkeveien.

- Ved nøye observasjon av stjernene som omkranser senteret av galaksen kan vi lære mye om hvordan både denne galaksen, og galakser generelt har blitt dannet og utviklet, sier forskningsleder Roberto Saito ved Pontificia Universidad Católica de Chile og The Milky Way Millennium Nucleus til Space.com.

Melkeveiens utbuling Forskerne har nemlig satt søkelyset på sentrum av galaksen vår, der eldgamle stjerner danner en utbuling man finner i de fleste spiralgalakser.

Det å få tatt en god kikk på dette området byr på sine utfordringer.

- Det er veldig vanskelig å gjøre gode observasjoner av denne utbulingen i Melkeveien fordi den er skjult av støv, sier medforfatter på studien Dante Minniti.

- For å gjøre dette må vi benytte oss av infrarødt lys, som påvirkes i mindre grad av dette støvet.

Kombinerte bilder Med VISTA fikk de muligheten til å gjøre nettopp dette. Forskerne tok tusenvis av infrarøde bilder som ble sammenflettet slik at de genererte en monumental mosaikk av fargebilder.

STJERNESTØV: Sentrum av Melkeveien er vanskelig å studere pågrunn av at den er dekket av støv. For å løse dette har forskerne tatt bilder med et infrarødt teleskop. Foto: European Southern Observatory / EPA / NTB SCANPIX
STJERNESTØV: Sentrum av Melkeveien er vanskelig å studere pågrunn av at den er dekket av støv. For å løse dette har forskerne tatt bilder med et infrarødt teleskop. Foto: European Southern Observatory / EPA / NTB SCANPIX Vis mer

I bildet har astronomene klart å identifisere 173 millioner objekter. 84 av disse er blitt bekreftet å være stjerner.

Det resterende er fjerne objekter som andre galakser, eller så var de for utydelige til å bli fullstendig identifisert.

Diagrammer Forskningsteamet plottet deretter stjernene etter lysstyrke og matchet med fargen til stjernen. Slik skapte de et såkalt color-magnitude diagram bestående av 84 millioner datapunkter.

Slike diagrammer er verdifulle verktøy for astronomer, som bruker dem til å studere stjernenes verdier, slik som temperatur, masse og alder.

- Hver stjerne opptar til enhver tid et spesifikt område i dette diagrammet gjennom dens levetid, sier Minniti.

- Hvor den plasseres bestemmes av hvor varm stjernen er og hvor sterkt den lyser. Siden de nye dataene vi har samlet inn gir oss et øyeblikksbilde av alle stjernene samtidig kan vi nå foreta en telling av alle stjernene i denne delen av Melkeveien, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media