Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her ser du hvor de har på lyset om natta

NASA avslører alle faste lys på kloden.

LYS I MØRKET: NASA sitt unike bildet viser alle permanente lys på jorda. Foto: AFP/NASA
LYS I MØRKET: NASA sitt unike bildet viser alle permanente lys på jorda. Foto: AFP/NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Dette unike bildet fra NASA viser alle permanente lys på jordens overflate.  

Det dreier seg stort sett om faste gatelys og har blitt mulig med data fra NASAs såkalte Defense Meteorological Satellite Program (DMSP) og Operational Linescan System (OLS). 

OLS er egentlig designet for å se skyer i måneskinn, men kan altså også brukes til å fange gatelys over hele verden, opplyser NASA på sine hjemmesider.  

Bildet er ikke nytt. Dataene som skaper grunnlaget er fra rundt år 2000 og framover. Bildet ble lansert for cirka tre år siden, ifølge NASA. I disse dager er det aktuelt igjen i forbindelse med klimaforhandlingene i København.

Områder med mest lys-tetthet er de mest urbane områdene, men ikke nødvendigvis de mest befolkede. For eskempel India og Kina har på langt nær så mange lys som det vestlige Europa, som rommer langt færre folk, skriver NASA.

De konkluderer med at lysene er sterkest der det tradisjonelt er flest byer, langs kysten og langs transportruter.

I USA kan man se de største motorveiene komme til syne, mens i Russland kan man følge den Transsibiriske jernbanen fra Moskva til Vladivostok. Elva Nilen lyser også opp et ellets mørkt område.

Kanskje ikke overraskende så avslører bildet at de arktiske områdene er fullstendig mørke. Også junglene i midten av Afrika og Sør Amerika er stort sett mørke. Det samme kan man si om ørken-områdene rundt om i verden, opplyser NASA.

Det er heller ikke mange gatelys å se i Himalaya-fjellene, skal vi tro NASAs undersøkelser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media