I kveld avslører Trump om han vil trekke USA fra Paris-avtalen

Her ser du hvorfor Trump ikke har råd til å ta feil om global oppvarming

Det ser stygt ut for presidentens luksussted i Florida - hvis klimatrusselen likevel ikke er en svindel.

«DOMMEDAGSSCENARIO»: Climate Central, en uavhengig forskerorganisasjon, har laget denne illustrasjonen av hva et såkalt «dommedagsscenario» for global oppvarming vil bety for Donald Trumps luksussted Mar-a-Lago i Florida. Ill: Climate Central.
«DOMMEDAGSSCENARIO»: Climate Central, en uavhengig forskerorganisasjon, har laget denne illustrasjonen av hva et såkalt «dommedagsscenario» for global oppvarming vil bety for Donald Trumps luksussted Mar-a-Lago i Florida. Ill: Climate Central. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klokka ni i kveld får vi vite om president Donald Trump vil melde USA ut av Paris-avtalen, som inneholder tiltak for å begrense menneskeskapte klimaendringer til under to grader Celsius.

Også for sin egen del bør Trump treffe riktig beslutning.

Selve kronjuvelen i Trump-imperiet, Mar-a-Lago i Florida, ligger nemlig svært utsatt til dersom havnivået for alvor begynner å stige.

Ekstrem-scenario

Slik illustrasjonen viser, kan det gå virkelig ille hvis virkeligheten skulle bli et såkalt «dommedagsscenario» med en vannstand som i 2100 har steget med inntil 2,7 meter.

Årsaken er ifølge forskerne i så fall menneskeskapt global oppvarming som igjen fører til issmelting ved polene - noe Donald Trump har sagt er oppspinn og en «svindel».

«Konseptet global oppvarming ble skapt av og for kineserne for å gjøre USAs industriproduksjon ikke-konkurransedyktig», skrev Trump i en berømt tweet fra 2012.

Heller ikke forskerne i det amerikanske, statlige National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) tror en havnivå-stigning på 2,7 meter er sannsynlig.

Tallet er deres mest pessimistiske scenario i en rapport fra januar i år . Forskernes mest optimistiske scenario er en stigning på 0,3 meter.

- Vil øke dramatisk

Climate Central, en uavhengig forskerorganisasjon, har så laget illustrasjoner som viser hva det såkalte «dommedagsscenariet» vil bety blant annet for Donald Trumps Mar-a-Lago.

For Trump er trøsten at en så dramatisk stigning ikke vil ha kommet før i 2100 - og da er Trumps presidentperiode forlengst ugjenkallelig over.

Illustrasjonen av Mar-a-Lago i Florida er gjengitt av blant annet nettstedet Vox, som lager bakgrunnsartikler om aktuelle saker.

«Stigende havnivåer fører til hyppigere og mer ødeleggende tidevann på Florida-kysten, og framskrivninger tyder på at risikoen for liv og eiendom fra klimaendrings-relaterte oversvømmelser bare vil øke dramatisk i de kommende år», skriver Vox.

«RENT KULL»: Trump vil sette amerikanske arbeidsplasser før klima. Det beviste han da han signerte en ny presidentordre som vil skrote Obamas klimapolitikk. Video: AP Vis mer

«Alvorlig risiko»

Også en innflytelsesrik gruppe av generaler og admiraler - riktignok pensjonerte - tegner et skremmende bilde av hva klimaendringene kan føre til.

Ifølge en rapport de ga ut i 2016, vil en stigning i havnivået føre til «alvorlig risiko for militær beredskap, operasjoner og strategi».

Dette eksemplifiserer nettstedet Quartz med situasjonen på Marshall-øyene, hvor test-anlegget Ronald Reagan Ballistic Missile Defence Test Site befinner seg.

Dette beskrives som en nøkkel-installasjon for å teste USAs evne til å stoppe interkontinentale raketter fra land som Nord-Korea.

Unormalt ble normalt

Dessverre for USA har Marshall-øyene de senere årene vært plaget av oversvømmelser som har gjort stor materiell skade.

Det vitenskapelige magasinet Hakai beskrev det på denne måten i 2015:

«Oversvømmelsen i 2008 var intens, men mange avskrev det som en unormal ("freak") hendelse, den typen naturkatastrofe som hjemsøker regionen med noen tiårs mellomrom. Bortsett fra at påfølgende år, i 2009, hendte det igjen. Og igjen.»

Ifølge Hakai hadde slike «unormale» oversvømmelser i 2015 begynt å inntreffe minst to ganger årlig. Kombinert med et jevnt økende havnivå, gir dette dystre utsikter for amerikanernes teststed.

Nettstedet Quartz skriver at det det amerikanske forsvaret leier 11 øyer i Kwajalein-atollen på Marshall-øyene, med en kontrakt fram til 2066.

«De kan bli tvunget til å dra før det på grunn av det stigende havnivået», skriver Quartz.

Klyper med salt

Men slike historier har Donald Trump fram til nå tatt med en solid klype salt.

«Det er virkelig kaldt ute, de kaller det en større kuldeperiode, uker før tida. Mann, vi kunne trenge en stor feit dose med global oppvarming», skrev han i en tweet i oktober 2015.

I kveld får vi vite om han i mellomtida har begynt å ta advarsler om global oppvarming for god fisk.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer