Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vladimir Putin 65

Her ser du Putin som ung pøbel: - Jeg var virkelig en fæl gutt

Vladimir Putin vokste opp midt i St. Petersburg. Her sier han selv at han var en pøbel, og både hans grunnleggende patriotisme og hans aggresjon når han blir motsagt, fikk han i gatestumpen Baskov pereulok.

UNG PØBEL: Vladimir Putin som ung mann. Her som 14-åring i 1966. Foto: Zuma Press/NTB Scanpix
UNG PØBEL: Vladimir Putin som ung mann. Her som 14-åring i 1966. Foto: Zuma Press/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): - Ja, vi vet jo at vi går på samme skolen som Putin. Det gjør oss litt stolte, men det er ikke noe vi tenker på, sier Aljona. Hun kom nettopp ut fra Baskov pereulok nr. 12.

Nå er det en økonomisk høyskole her, men på 1960-tallet var det barneskole. Her bodde «Vova», som han ble kalt, i nr. åtte, og hvis han løp, hadde han 20 skritt til skolen. Dette var den unge Putins rike.

I PUTINS FOTSPOR: Aljona, Nastja og Alla går på skolen der Vladimir Putin ble formet i sine barndomsår. Foto: Morten Strand
I PUTINS FOTSPOR: Aljona, Nastja og Alla går på skolen der Vladimir Putin ble formet i sine barndomsår. Foto: Morten Strand Vis mer

Og det er ikke noe rart at Aljona, Nastja og Alla ikke tenker på at dette var Putins verden i barndommen. Her er ingen plakett på huset der han vokste opp, eller på skolen der han gikk.

Historien i veggene

De som beskylder Putin for persondyrkelse får ingen argumenter fra gata han vokste opp i. Her er det ingenting som minner om Putin, bortsett fra historien som ligger i veggene.

Den er til gjengjeld rik. Vladimir Putins grunnleggende verdier, som ble skapt i barneårene, er lett gjenkjennelige i intervjuboka «Den første person», som ble gitt ut vinteren 2000, og som fortsatt er det nærmeste biografiske materialet om Russlands mektige president.

«I GOD FYSISK FORM»: Russlands president Vladimir Putin tok seg en todagersferie til Bajkalsjøen i Sibir. Der drev han blant annet med underhavsfiske. Video: AP DV / NTB Scanpix Vis mer

I denne boka spiller gata «Baskov pereulok» en betydelig rolle. Det var her hans patriotisme og fedrelandskjærlighet, svermeriet for spion-yrket, og hans aggressivitet når han blir angrepet, ble skapt. Alt dette er helt sentrale deler av Putins politiske program og reaksjonsmønster, slik vi kjenner det i dag.

Familiehistorien

Helt sentralt for å forstå Putin er 2. verdenskrig, som på russisk heter «Den store fedrelandskrigen». Det Leningrad - som byen het i sovjet-tida - som Putin vokste opp i var preget av krigen. Han ble født bare ti år etter at Hitlers blokade av byen hadde gjort at rundt en million mennesker døde av sult og sykdom.

Putins storebror var en av dem, og Putins far har fortalt at han en gang kom hjem fra fronten, og oppdaget at hans kone var lastet på et lasteplan for å kjøres til massegravene.

Putins far fortalte at han brukte krykkene sine til å slå seg fram til sin kone. Det var ennå liv i henne, så etter noen dager på hans soldatrasjon, kom Putins mor til hektene igjen. Slikt setter spor i en familiehistorie

Utsultet

DOKUMENTARSERIE: Filmskaper Oliver Stone har i løpet av noen år tilbrakt flere titals timer sammen med Vladimir Putin. Resultatet er en dokumentarserie som har fått navnet «The Putin Interviews». Video: Showtime Vis mer

Russlands siste nobelprisvinner i litteratur, Josif Brodskij, var født ti år før Putin, men vokste opp bare noen hundre meter fra Baskov pereulok. I essayet Mindre enn én skrev Brodskij om det Leningrad som også den unge Putin vokste opp i.

- Jeg husker byen fra den tiden den ikke så ut som «Leningrad» - tiden rett etter krigen. Grå, blekgrønne fasader med hull etter kuler og granater. Endeløse, tomme gater med få forbipasserende og liten trafikk. Et nesten utsultet utseende.

Det var i denne byen Putin vokste opp som enebarn med gamle foreldre i en såkalt fellesleilighet, som familien Putin delte med en jødisk familie. De fleste bodde i fellesleiligheter etter krigen. Det betydde at man delte kjøkken og bad med andre familier.

Skolens pøbel

PUTIN-TEGNINGEN: I det siste intervjuet med Jens Stoltenberg før han flytter til Brüssel forteller han hvordan en tegning til Putin var starten på den historiske delelinjeavtalen med Russland. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- De var religiøse jøder. De arbeidet aldri på sabbaten, og den gamle mannen resiterte Talmud, han holdt på, forteller Putin i boka. Vår tids Putin gjør den russisk ortodokse kirka til en bærebjelke i sitt politiske byggverk. Men Putin tar også hensyn til, og viser stor respekt for både jøder og muslimer, i restene av det mangenasjonale imperiet han styrer. Kanskje er dette noe som henger igjen i veggene fra Baskov pereulok?

Vova Putin ble raskt moden. Ifølge ham selv var han skolens pøbel, og ikke skikket til å bli pioner, den kommunistiske barneorganisasjonen der alle som skikket seg var medlemmer. Det var en stor skam å ikke være medlem. Fra Boka Den første person sakser vi:

- Selvsagt. Jeg var en pøbel, og ikke en pioner, sier Putin.

- Koketterer du nå, spør intervjueren.

- Du fornærmer meg. Jeg var virkelig en fæl gutt, svarer Putin.

En slåsskjempe

Putin var en slåsskjempe i Baskov pereulok. Det var derfor han begynte med kampsport. Putin forteller også om sin fascinasjon for Sovjetunionens hemmelige politi, og spionorganisasjon, KGB.

Om at han meldte seg til tjeneste der som 17-åring, men fikk beskjed om at han måtte bli tørr bak øra, og ta utdannelse først. Det gjorde han, og i 1998 ble han sjef for KGBs etterfølger, FSB, før han ble statsminister, og så president.

Putins oppvekst etter krigen er grunnleggende for å forstå dagens jubilant. Hans grunnleggende patriotisme og fedrelandskjærlighet, hans aggressive reflekser når han blir angrepet, hans fascinasjon for spionhåndverket og etterretning, som han på utspekulert vis demonstrerte under annekteringen av Krim i 2014, har alle sine røtter i Vova Putins oppvekst i Baskov pereulok.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!