Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her ser han med tollernes spionøyne

De øde grenseovergangene er ikke lenger ubevokta.

 FØLGER MED:  Fra kontrollrommet på Svinesund kan førstetollinspektør Lars-Vidar Ramdahl holde oversikt over grenseoverganger som tidligere var ubevoktet. Kameraene er et prøveprosjekt, som avdelingssjefen med ansvaret for grensekontrollen i Øst-Norge mener bør videreføres. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FØLGER MED: Fra kontrollrommet på Svinesund kan førstetollinspektør Lars-Vidar Ramdahl holde oversikt over grenseoverganger som tidligere var ubevoktet. Kameraene er et prøveprosjekt, som avdelingssjefen med ansvaret for grensekontrollen i Øst-Norge mener bør videreføres. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Langs de øde landeveiene i Østfold krysser det hver dag flere tusen biler inn i landet. Mange har med seg litt for mye, andre utnytter de ubevoktede overgangene til å bedrive smugling i stor stil.

Men nå kan tollerne følge med selv om antallet bevoktede overganger ikke er i nærheten av hva det en gang var.

Mens alkohol, tobakk og forbudte stoffer fortsatt flommer over grensa til Norge, overvåkes ubetjente overganger nå av tollernes avanserte spionøye.

Ved hjelp av kameraene og dataregistre vet tollerne alt om deg i det du passerer grensa. Bilnummer, tidligere passeringer, eier og historikk filtreres gjennom tollernes databaser i løpet av brøkdelen av et sekund. Overvåkingsbildene kan også avsløre unormal vekt og last.

Vekker du den  mistanke, går alarmen ved overvåkingssentralen. Mens vaktleder følger med, sendes mobile patruljer ut på jakt. Fangsten er en smugler med bilen full.

- Bombarderes - Vi opplever at grensa vår blir bombardert av organiserte kurervirksomheter, sier Asle Farberg, avdelingssjef med ansvaret for grensekontrollen i Øst-Norge.

 PÅ LANDEVEIEN:  Tollerne holder ikke bare oversikt ved selve grenseovergangen. Da Dagbladet var med på kontroll skjedde det godt inn i Norge, der de fleste nok ville ha begynt å føle seg trygge. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
PÅ LANDEVEIEN: Tollerne holder ikke bare oversikt ved selve grenseovergangen. Da Dagbladet var med på kontroll skjedde det godt inn i Norge, der de fleste nok ville ha begynt å føle seg trygge. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Han har ansvaret for en 511 kilometer lang grense. Kun fire av 38 overganger er betjente. Det vet smuglerne å benytte seg av.

- Kjeltringene tenker jo stadig ut nye metoder, så da må vi gjøre det samme, sier tollinspektør Carina Berg.

Dagbladet var med Berg og makker Håvard Gaustad rundt på fylkesveiene nede langs grensa i Østfold. Vi var med i en mobil enhet, som brukes for å dekke mest mulig av grensa. Den gjør også at det er umulig å vite hvor tollerne skal ha kontroll.

Tollinspektørene tok oss med til overgangen på Kornsjø, der de viste fram det nyeste redskapet i kampen mot smuglingen.

Storebror ser deg Skjult i vegetasjonen henger et kamera og registrerer alle som kommer inn i landet. På kontrollrommet følger vaktsjef med. Registreringsskiltene skannes automatisk, og kan sjekkes opp mot alle tilgjengelige registere.

 HER BLIR DU SETT:  Tollvesenet må sette opp skilt der de følger med, som her ved overgangen ved Kornsjø. Overgangen har vært ubetjent i flere år. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
HER BLIR DU SETT: Tollvesenet må sette opp skilt der de følger med, som her ved overgangen ved Kornsjø. Overgangen har vært ubetjent i flere år. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Her kan jeg se alle bilene som kommer inn langs grensa vår, sier førstetollinspektør Lars-Vidar Ramdahl på Svinesund.

Vaktsjefen peker på skjermen og forklarer at hvert av kameraene viser hva som skjer langs grensa akkurat nå, mens registreringsskiltene automatisk skannes og dukker opp.

- Så kan jeg gi beskjed til patruljene som er ute dersom det er noe vi burde følge opp. Jo flere øyer som ser, jo bedre, sier Ramdahl.

Spionøynene er et prøveprosjekt. Elektronisk er tollerne i Østfold til stede langs hele grensa. En ubetinget suksess, skryter grensesjef Asle Farberg.

 I ØDEMARKEN:  Tollinspektørene Håvard Gustad og Carina Berg er en mobil enhet. Via kommunikasjon med operasjonssentralen vet de hva de skal se etter hvor. Mange er blitt overrasket over at de plutselig har dukket opp langs de øde veiene. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
I ØDEMARKEN: Tollinspektørene Håvard Gustad og Carina Berg er en mobil enhet. Via kommunikasjon med operasjonssentralen vet de hva de skal se etter hvor. Mange er blitt overrasket over at de plutselig har dukket opp langs de øde veiene. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Vi er fortsatt ikke ferdig med prøveprosjektet, men vi har allerede så gode resultater at vi vil foreslå at dette videreføres, sier Farberg.

- Er faktisk ute langs grensa - Og det kan være et veldig nyttig verktøy på landeveisovergangene. Vi ser i økende grad at kassebilsmuglere stoppes på ubetjente overganger, legger han til.

Også tollinnspektørene som frakter Dagbladet rundt langs svenskegrensa er godt fornøyd med de elektroniske øynene de nå har fått seg.

Mellom historier om forskjellige beslag de har gjort og hva slags bander de nå står overfor, ringes det inn informasjon fra operasjonssentralen på Svinesund.

- Det er ikke sånn at vi bare står i tollkontrollen på Svinesund dagen lang. Vi er faktisk andre steder også, sier Carina Berg.

 STOPPES:  Både Berg og Gaustad har vært med på mange beslag som del av en mobil enhet. Tall fra Tollvesenet viser at mange beslag blir gjort nettopp her, på landeveien et stykke fra grensa. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
STOPPES: Både Berg og Gaustad har vært med på mange beslag som del av en mobil enhet. Tall fra Tollvesenet viser at mange beslag blir gjort nettopp her, på landeveien et stykke fra grensa. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Smuglere er villig til å gå langt for å få varene inn i landet.

Mopedsmugling vinterstid - En gang stoppet vi en polsk smugler på moped, midt på vinteren. Han fikk ikke med seg så mye, men hadde nå fyllt opp mopeden, forklarer Håvard Gaustad.

På operasjonssentralen følger vaktlederne med på bilene som krysser grensa. Skilter som er stjålt avsløres raskt, mens også annet kan føre til økt mistanke. For eksempel kan man via kameraet se om en kassebil er overlastet eller ikke.

- Ofte trenger man ikke gjøre så mye annet enn å så vidt se inn i bilen før man vet hva det dreier seg om, sier Carina Berg.

Beslagsbildene av kassebiler stappet til randen med smuglervarer bekrefter det. Beslagene blir det flere av med de nye spionøynene, spår Østfold-tollerne.

Så gjenstår det å se om spionøynene i framtiden skal vokte ubemannede overganger langs hele grensa.

 AVSLØRT:  Du trenger ikke å kaste mange blikk inn i denne bilen for å forstå hva det dreier seg om. Kassebilene fylles til randen av smuglervarer før de sendes mot Norge. Foto: Tollvesenet.
AVSLØRT: Du trenger ikke å kaste mange blikk inn i denne bilen for å forstå hva det dreier seg om. Kassebilene fylles til randen av smuglervarer før de sendes mot Norge. Foto: Tollvesenet. Vis mer