SER IKKE KLISTREMERKE: Et av de sentrale temane har vært det såkalte tape-sporet. Tidligere har Dagbladet skrevet at fotoeksperter er sikre på at det ikke var noen tape på kofferten til Arne Treholt da han ble pågrepet på Fornebu 20. januar 1984. Et ledd i argumentasjonen for bevisjuks er at tape-/limrester som i dag kan sees på attachékofferten til Arne Treholt ved siden av et lite, rødt "epleklistremerke", også sitter på kofferten på bildene som skal være tatt under ransakingen 22. august 1983. Kommisjonens to sakyndige ser ikke dette klistremerket på bildet. Foto: SCANPIX/PST
 Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT
SER IKKE KLISTREMERKE: Et av de sentrale temane har vært det såkalte tape-sporet. Tidligere har Dagbladet skrevet at fotoeksperter er sikre på at det ikke var noen tape på kofferten til Arne Treholt da han ble pågrepet på Fornebu 20. januar 1984. Et ledd i argumentasjonen for bevisjuks er at tape-/limrester som i dag kan sees på attachékofferten til Arne Treholt ved siden av et lite, rødt "epleklistremerke", også sitter på kofferten på bildene som skal være tatt under ransakingen 22. august 1983. Kommisjonens to sakyndige ser ikke dette klistremerket på bildet. Foto: SCANPIX/PST Foto: PST / SCANPIX / HANDOUTVis mer

Her ser ikke kommisjonen noe «epleklistremerke»

- Fotografiet er for uskarpt og kornete til å rokke ved det entydige bildet, sier kommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble det klart at Gjenopptakelskommisjonen avviser Treholt-saken.

Et av de sentrale temane har vært det såkalte tape-sporet. Tidligere har Dagbladet skrevet at fotoeksperter er sikre på at det ikke var noen tape på kofferten til Arne Treholt da han ble pågrepet på Fornebu 20. januar 1984. Begge har jobbet på oppdrag fra journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen, som har skrevet boka «Forfalskningen».

På bildet var det ifølge Selvik et epleklistermerke på kofferten, men ikke teip og limrester. Dette mener Selvik er blitt påsatt etter pågripelsen, og poenget er at teipen synes på bildene fra ransakingen i 1983. Epleklistermerket er sentralt fordi det skal bevise at Treholt holder kofferten rett vei.  

PÅGRIPELSEN: En større versjon av bildet av kofferten som ble tatt av POT like før Arne Treholt blir pågrepet på Fornebu 20. januar 1984. Foto: POT.
PÅGRIPELSEN: En større versjon av bildet av kofferten som ble tatt av POT like før Arne Treholt blir pågrepet på Fornebu 20. januar 1984. Foto: POT. Vis mer

Kommisjonen har oppnevnt to sakkyndige som begge konkluderer med at de ikke ser det røde epleklistermerket, og at kofferten dermed er vendt bort fra fotografen. Bildet kan derfor ikke si noe om teip og limrester og bildet gir derfor ikke noe støtte for påstandene om bevisjuks. 

Kommisjonen skriver
: «et ledd i argumentasjonen for bevisjukset er at tape-/limrester som i dag kan sees på attachékofferten til Arne Treholt ved siden av et lite, rødt "epleklistremerke", også sitter på kofferten på bildene som skal være tatt under ransakingen 22. august 1983. Det hevdes at på et bilde som ble tatt av Arne Treholt med kofferten umiddelbart før han ble pågrepet 20. januar 1984 (det såkalte Forenebu-bildet) kan man se epleklistremerket, men ikke tape-/limrestene. Dette skal vise at tape-/limrestene må ha kommet til etter pågripelsen og at ransakingsbildene (i boka kalt "åstedsbildene"» dermed også er tatt etter pågripelsen»

Kommisjonen skriver videre at de to oppnevnte sakyndige konkluderer begge med at de ikke ser dette røde epleklistremerket. Videre skriver kommisjonen: «Da epleklistremerket og tape-/limrestene skal sitte på den samme enden av kofferten, må dette innebære at den enden av kofferten er vendt bort fra fotografen på Fornebu-bilde. Bildet kan dermed ikke si noe om tape-/limrestene finnes på kofferten på dette tidspunktet. »

Kommisjonen viser også til at Treholt har fremlagt to sakkyndig-utredninger fra engelske institutter som konkluderer med at epleklistremekert er synlig på rapporten.

Kommisjonen skriver videre:
«I kommisjonen har det vært forskjellige vurderinger av sakkyndigrapportene. Den samlede kommisjonen er imidlertid av den oppfatning at Fornebu-bilde er av en slik kvalitet (kornet og uskarpt) at dette fotografiet uansett ikke vil kunne sette til side det entydige bilde kommisjonens utredning for øvrig har vist».

VAR IKKE I TVIL: - Jeg ser det jeg ser, og det er at det ikke var noen tapebit eller rester av det på kofferten som Arne Treholt hadde i handa si før pågripelsen på Fornebu, sa fotoekspert Helge Hovland. Foto: JACQUES HVISTENDAL/DAGBLADET
VAR IKKE I TVIL: - Jeg ser det jeg ser, og det er at det ikke var noen tapebit eller rester av det på kofferten som Arne Treholt hadde i handa si før pågripelsen på Fornebu, sa fotoekspert Helge Hovland. Foto: JACQUES HVISTENDAL/DAGBLADET Vis mer