Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her ser Stoltenberg at Breivik dømmes til forvaring

Fulgte domsavsigelsen fra sitt kontor med rådgiver Tonje Brenna, som overlevde Utøya-massakren.

ALVORSTYNGET: Jens Stoltenberg og rådgiver Tonje Brenna ser tingrettsdommer Wenche Arntzen slå fast at Anders Behring Breivik er tilregnelig, og dømmes til lovens strengeste straff, 21 års forvaring. Foto: Statsministerens kontor
ALVORSTYNGET: Jens Stoltenberg og rådgiver Tonje Brenna ser tingrettsdommer Wenche Arntzen slå fast at Anders Behring Breivik er tilregnelig, og dømmes til lovens strengeste straff, 21 års forvaring. Foto: Statsministerens kontor Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg fulgte domsavsigelsen fra sitt kontor i dag.

Ved sin side hadde han sin nyutnevnte politiske rådgiver, tidligere generalsekretær i AUF, Tonje Brenna.

Hun overlevde massakren på Utøya 22. juli, og kunne i formiddag konstatere at Anders Behring Brevik møter lovens strengeste straff for terrorudåden.

Tungt for mange

I en pressemelding skriver statsminister Stoltenberg følgende:

- Rettssaken er samfunnets oppgjør med gjerningsmannen og hans handlinger. Ikke minst i denne alvorlige saken har det vært viktig at rettssaken er gjennomført i tråd med rettsstatens grunnleggende prinsipper. Det har vært tungt for mange å høre grusomhetene fortalt på nytt, men det er nødvendig i et rettssamfunn.

Meldingen ble sendt ut få minutter etter at retten var hevet i Oslo - men før det ble kjent at påtalemyndigheten ikke anker dommen.

- I respekt for samfunnets maktfordelingsprinsipper, vil jeg ikke kommentere innholdet i dommen. I dag blir vi minnet om hvem 22. juli egentlig handler om; de som ble drept, de etterlatte og pårørende og de som er direkte berørt, sier statsministeren i pressemeldingen.

Fornøyde politikere
Selv om Stoltenberg ikke vil kommentere dommen, har politikere fra flere partiet i dag sagt seg godt fornøyd med tingrettens beslutning.

Fremskrittspartiets Hans Frode Kielland Asmyhr har allerede slått fast at gjerningsmannen bør sitte i fengsel livet ut.

Synet deles av tidligere justisminister Knut Storberget (Ap):

- Fra mitt ståsted synes jeg det er en god slutning og et godt fundament for at gjerningsmannen blir sittende i forvaring resten av livet, sier han til Dagbladet.

Fikk kritikk
Jens Stoltenberg har tidligere fått kritikk for å gå for langt i å legge seg opp i rettens vurderinger. På TV 2-programmet Senkveld sa statsministeren i april at han trodde "mange vil føle at det er en lettelse" dersom retten kom fram til at Breivik er tilregnelig.

Retten slo i dag fast at Breivik er strafferettslig tilregnelig, og ga ham lovens strengeste straff for terrorangrepene ved regjeringskvartalet og Utøya.

Forvaringsdommen innebærer at Breivik kan holdes innesperret lenge - i prinsippet livet ut - hvis han stadig vurderes som farlig for samfunnet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media