Her setter han geværløpet bak øret på elgen

Oddmund (83) skjøt 120 kilos ungokse på kloss hold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 83 år gamle Oddmund Mikalsen gikk helt inntil den 120 kilo tunge elgoksen, satte løpet bak øret på den og skjøt. Det svære dyret gikk rett i bakken, og etter par krampetrekninger lå den helt stille.

- Jeg har aldri vært så nær en levende elg før, sier Mikalsen til Dagbladet.

Reiste seg igjen Ifølge Nordlys utspant hendelsen seg under høstjakta i slutten av oktober. Den 83-årige jegeren fra Bardu i Troms satt alene på post ved Nordhusgrenda i hjemkommunen da ungoksen på 2-3 år plutselig streifet forbi 50-60 meter unna.

- Jeg avfyrte et skudd, og den gikk i bakken. Men så reiste den seg igjen, forteller Oddmund.

På dette tidspunktet hadde 83-åringen fått selskap av ytterligere fire medlemmer av jaktlaget. Sammen ble de vitner til at elgen stavret seg på beina og støttet seg inntil et grantre.

- Den var helt groggy, øynene gikk rundt i hodet på den, sier den erfarne jegeren.

Elgen rakk ikke å røre stort på seg før Oddmund snek seg innpå den, satte rifleløpet kloss inntil bakhodet og tildelte den nådeskuddet. Det hele ble filmet med mobilkamera.

- Var du redd?

- Det er alltid en fare for at dyr kan gjøre utslag. Men denne elgen var helt borte, jeg tror ikke engang den enset meg, sier 83-åringen.

- Ulovlig å la være Terje Størseth, sekretær for viltnemnda i Bardu, opplyser at ethvert jaktlag plikter å avlive et skadeskutt dyr.

- Å la det løpe rundt skadd er straffbart. Viltloven sier at ved en skadeskyting skal jaktlaget legge annen jakt til side og prioritere å avlive det skadde dyret, sier han til Dagbladet.

Han ser ikke noe problematisk i måten Oddmund ga nødeskuddet på.

- Det ideelle er at man kommer seg innpå det skadde dyret bakfra, slik at det ikke blir ytterligere opprørt. Og et skudd i bakhodet vil føre til en hurtig død.

Størseth tror ikke Oddmund var i noen stor fare, selv om han kom så nær innpå byttet.

- Med den typen ammunisjon som blir brukt, vil dyret som regel komme i sjokk av å bli skadeskutt - det stemmer bra overens med beskrivelsen av situasjonen. Dermed er det liten fare for jegeren.

I fryseren Nå er den svære elgoksen fordelt på korrekt vis mellom medlemmene av jaktlaget og grunneieren.

- Den befinner seg nok i frysere rundt omkring nå - hvis den ikke allerede er i ferd med å bli spist opp, sier Oddmund, som aldri har opplevd liknende i løpet av sin 20-årige jegerkarriere.

- Blir det jakt til neste år også?

- Det blir det nok, ja. Jeg føler meg frisk og rask, sier 83-åringen til Dagbladet.

AVLIVET: Den svære elgen dør momentant av nådeskuddet, og etter et par krampetrekninger blir den liggende helt stille. Foto: Privat
AVLIVET: Den svære elgen dør momentant av nådeskuddet, og etter et par krampetrekninger blir den liggende helt stille. Foto: Privat Vis mer