«Her setter man jo opp sjakkbrikkene og viser fram opplegget for hvordan man skal vinne spillet»

- Småpinlig, mener kommunikasjonsekspert om OL-planene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet avslører i dag Tromsø 2018s interne dokument for hvordan de skal sikre seg statsgaranti fra regjeringen og Stortinget.

Lekkasjen av Tromsø 2018s plan for å sikre statsgaranti og oppslutning om OL føyer seg inn i rekken av tabber og uheldige håndteringer, mener strategidirektør og kommunikasjonsrådgiver Sigurd Grytten i Burson-Marstellers til Dagbladet.

- Det begynte jo med NRK-dokumentaren som var forbilledlig åpen om prosessen, som gir et bilde av konspirasjon, av at Tromsø-OL driver noe beregnende og prøver å lure til seg noe. I virkeligheten har de drevet effektiv påvirkning av nøkkelpersoner slik de fleste jobber i dag, og ikke løyet om noe. Men når strategidokumenter kommer ut på denne måten, føyer det seg inn i rekken av uheldige ting for Tromsø 2018. Det blir litt småpinlig, sier Grytten til Dagbladet.

Må tåle dagens lys

Han understreker at han ikke kan kommentere strategiplanen faglig uten å ha sett den.

- Men når man lager slike dokumenter, bør man ha for øye at de må tåle dagens lys. Alt annet er naivt. Det er veldig vanlig nå å lage slike oversikter og kartlegging av politikere og beslutningstakere, det er ikke noe sensasjonelt i det.
Petter Rønningen, administrerende direktør i Tromsø 2018, mener at innholdet i dokumentene tåler dagens lys.

- Det er egentlig en fornøyelse å kunne fortelle om alt vi har skrevet, sa han til Dagbladet i går.

Kartlagt politikerne

VIL HA OL: Slik ser søkergruppa for seg en av arenaene i sentrum av Tromsø. Foto: Tromsø 2018
VIL HA OL: Slik ser søkergruppa for seg en av arenaene i sentrum av Tromsø. Foto: Tromsø 2018 Vis mer

Dokumentet som Dagbladet har fått tilgang til viser blant annet en oversikt over det Tromsø 2018 mener er de viktigste kontaktpersonene i hvert enkelt politisk parti, samt hvilke personer som kan være deres hjelpere i kontakten med dem.

- Det er ikke slik at kan gå rett inn til statsministeren og banke på døra og be om å få snakke litt med ham. Vi må ha noen som har forutsetninger til å hjelpe oss til å komme i posisjon for å få fram den informasjon vi mener det er viktig, sier Petter Rønningen til Dagbladet.no.

Sigurd Grytten er ikke overrasket over denne kartleggingen.

- Systematisering og profesjonalisering av arbeid overfor organisasjoner og institusjoner skjer i stor utstrekning, det er en del av hvordan politisk makt utøves.

- Men det er sjelden slike planer er tilgjengelig for media slik at det blir avslørt hvordan man tenker. Det er jo ingen som liker å være brikker i et spill, og her setter man jo opp sjakkbrikkene og viser fram opplegget for hvordan man skal vinne spillet, sier Grytten.

- Må være positivt

- Tror du disse hjelperne vil like å få navnet sitt i et slikt dokument, Petter Rønningen?

- Det må være positivt å være vurdert som en som kan hjelpe til med å få dette prosjektet best mulig representert for beslutningstakere.

«Her setter man jo opp sjakkbrikkene og viser fram opplegget for hvordan man skal vinne spillet»

Sigurd Grytten er ikke like sikker på at alle vil like det.

- De fleste ønsker å leve i troen på at de har en unik posisjon, og at de tar beslutningene helt uavhengig. Det er en type naivitet som gjelder både politikere og media. De fleste er en del av en systematisk påvirkningsprosess uten å være klar over det. Det er ikke noe konspirativt i det, dette er en del av den politiske beslutningsprosessen. For Tromsø 2018 blir det litt småpinlig at dette kommer ut, men for Norge som politisk system er det greit å få fram at det er slik det foregår, sier Grytten.

Les også: Hvordan skaffe 15,4 milliarder kroner på 90 dager?

HAR 90 DAGER: Målet er statsgaranti.
SKAL PÅVIRKE: Tromsø 2018 har rangert de ulike beslutningstakerne.
GODE HJELPERE: Tromsø 2018 har identifisert en rekke hjelpere overfor landets mest innflytelsesrike politikere.
KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER: Sigrud Grytten.